7 °C Budapest

1,7 milliárd levelet kézbesített a Posta tavaly

2015. május 24. 19:01

A levél- és csekkforgalom továbbra is csökkenő tendenciát mutat, míg a csomagforgalom dinamikusan növekszik. A nem hagyományos termékkörökön belül a pénzügyi, a befektetési és a biztosítási termékek iránti kereslet egyre nagyobb.

Levél

2014-ben csaknem 700 millió levelet, továbbá több mint 1 milliárd címezetlen reklámkiadványt kézbesített a Posta, ezzel a levél esetében nagyságrendileg 3 százalékos volt a csökkenés,

a címezetlen kiadványok esetében viszont jelentős, 25 százalékos volt a növekedés.


Tavaly év végén a Posta Országos Logisztikai Központjában új levélfeldolgozó gépsor állt üzembe, melynek segítségével a Posta újra strukturálja kézbesítési rendszerét, ezzel hatékonyabbá, precízebbé, pontosabbá válik a levelek kézbesítése. Emellett az új gépsor alkalmas arra, hogy a jövőben számos új, elektronikus szolgáltatást is bevezessen a Társaság.

Csomag

Minden eddigi rekordot megdöntve tavaly 13,5 millió csomagot szállított a Posta, ami 15 százalékos növekedést jelent a 2013-hoz képest. A belföldi futár-, expressz és csomagszolgáltatások (CEP) piacán több mint 30 százalékos piaci részesedéssel a Társaság megerősítette piacvezető pozícióját.
2014-ben a Posta az online áruházak 20 százalékának szállította a csomagokat. Ezzel jelenleg a második legnagyobb szerződésállománnyal rendelkező szolgáltató. A Magyar Posta 2013-hoz képest 2014-ben csaknem 60 százalékkal növelte az online kereskedelemből származó csomagok darabszámát.

2014-ben a Posta elsőként állított üzembe csomagautomatákat, melyeken keresztül feladhatóak és átvehetőek a csomagok, a POS terminál segítségével pedig az utánvételes küldemények is kifizethetőek.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Csekk

2014-ben kis mértékben csökkent a csekkbefizetések száma, csaknem 220 millió csekket fizettek be az ügyfelek, nagyságrendileg 2.200 milliárd forint értékben. A Magyar Posta célja, hogy klasszikus termékeit - így a csekket is - a kor követelményeinek és az ügyféligényeknek megfelelően megújítsa. Éppen ezért átfogó programot készített:

  • 2014 őszén bevezette az iCsekk mobil alkalmazással történő csekkbefizetést,
  • a készpénzkímélő fizetési megoldásra törekedve 2015. január 1-jétől a teljesen megszemélyesített, gépi kitöltésű, minden információval, adattal ellátott csekkek esetében kötelezővé tette a postai QR kód feltüntetését,
  • elkezdte a postai hálózatban jelenleg üzemelő POS terminálpark cseréjét,
  • 2015 nyár elején megteremti annak feltételeit, hogy a postákon történő csekkbefizetés során a kártyával történő fizetés ne készpénzfelvételnek, hanem kártyás vásárlásnak minősüljön,
  • A megújítási program leglátványosabb eredménye, hogy 2015 elején bevezette a csekkbefizető automatákat, egyelőre húsz helyszínen. Az automatákon keresztül bankkártyával fizethetőek be a csekkek, amely kártyás vásárlási tranzakciónak minősül. Eddig több mint 100 ezer csekket fizettek be az automatákon keresztül az ügyfelek, melynek értéke meghaladja az 1,1 milliárd forintot.

Befektetési szolgáltatások

A Magyar Posta Befektetési Szolgáltató Zrt. által kínált biztonságos befektetési szolgáltatások lehetőséget kínálnak arra, hogy az ügyfelek korszerű értékpapírszámlákon kezeljék megtakarításaikat a postán. A hagyományos értékpapírok mellett dematerializált állampapírok értékesítését, illetve egyéb befektetési termékek forgalmazását is végzi (Magyar Posta Ingatlan Alap és a Magyar Posta Pénzpiaci Alap). A Magyar Posta Befektetési Zrt. által kezelt állomány csaknem 80%-át az állampapírok, a fennmaradó 20% nagy részét a mérsékelt kockázatú ingatlanalap és alacsony kockázatú pénzpiaci alap teszi ki.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem