5 °C Budapest

1,7 milliárd levelet kézbesített a Posta tavaly

2015. május 24. 19:01

A levél- és csekkforgalom továbbra is csökkenő tendenciát mutat, míg a csomagforgalom dinamikusan növekszik. A nem hagyományos termékkörökön belül a pénzügyi, a befektetési és a biztosítási termékek iránti kereslet egyre nagyobb.

Levél

2014-ben csaknem 700 millió levelet, továbbá több mint 1 milliárd címezetlen reklámkiadványt kézbesített a Posta, ezzel a levél esetében nagyságrendileg 3 százalékos volt a csökkenés,

a címezetlen kiadványok esetében viszont jelentős, 25 százalékos volt a növekedés.


Tavaly év végén a Posta Országos Logisztikai Központjában új levélfeldolgozó gépsor állt üzembe, melynek segítségével a Posta újra strukturálja kézbesítési rendszerét, ezzel hatékonyabbá, precízebbé, pontosabbá válik a levelek kézbesítése. Emellett az új gépsor alkalmas arra, hogy a jövőben számos új, elektronikus szolgáltatást is bevezessen a Társaság.

Csomag

Minden eddigi rekordot megdöntve tavaly 13,5 millió csomagot szállított a Posta, ami 15 százalékos növekedést jelent a 2013-hoz képest. A belföldi futár-, expressz és csomagszolgáltatások (CEP) piacán több mint 30 százalékos piaci részesedéssel a Társaság megerősítette piacvezető pozícióját.
2014-ben a Posta az online áruházak 20 százalékának szállította a csomagokat. Ezzel jelenleg a második legnagyobb szerződésállománnyal rendelkező szolgáltató. A Magyar Posta 2013-hoz képest 2014-ben csaknem 60 százalékkal növelte az online kereskedelemből származó csomagok darabszámát.

2014-ben a Posta elsőként állított üzembe csomagautomatákat, melyeken keresztül feladhatóak és átvehetőek a csomagok, a POS terminál segítségével pedig az utánvételes küldemények is kifizethetőek.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Csekk

2014-ben kis mértékben csökkent a csekkbefizetések száma, csaknem 220 millió csekket fizettek be az ügyfelek, nagyságrendileg 2.200 milliárd forint értékben. A Magyar Posta célja, hogy klasszikus termékeit - így a csekket is - a kor követelményeinek és az ügyféligényeknek megfelelően megújítsa. Éppen ezért átfogó programot készített:

  • 2014 őszén bevezette az iCsekk mobil alkalmazással történő csekkbefizetést,
  • a készpénzkímélő fizetési megoldásra törekedve 2015. január 1-jétől a teljesen megszemélyesített, gépi kitöltésű, minden információval, adattal ellátott csekkek esetében kötelezővé tette a postai QR kód feltüntetését,
  • elkezdte a postai hálózatban jelenleg üzemelő POS terminálpark cseréjét,
  • 2015 nyár elején megteremti annak feltételeit, hogy a postákon történő csekkbefizetés során a kártyával történő fizetés ne készpénzfelvételnek, hanem kártyás vásárlásnak minősüljön,
  • A megújítási program leglátványosabb eredménye, hogy 2015 elején bevezette a csekkbefizető automatákat, egyelőre húsz helyszínen. Az automatákon keresztül bankkártyával fizethetőek be a csekkek, amely kártyás vásárlási tranzakciónak minősül. Eddig több mint 100 ezer csekket fizettek be az automatákon keresztül az ügyfelek, melynek értéke meghaladja az 1,1 milliárd forintot.

Befektetési szolgáltatások

A Magyar Posta Befektetési Szolgáltató Zrt. által kínált biztonságos befektetési szolgáltatások lehetőséget kínálnak arra, hogy az ügyfelek korszerű értékpapírszámlákon kezeljék megtakarításaikat a postán. A hagyományos értékpapírok mellett dematerializált állampapírok értékesítését, illetve egyéb befektetési termékek forgalmazását is végzi (Magyar Posta Ingatlan Alap és a Magyar Posta Pénzpiaci Alap). A Magyar Posta Befektetési Zrt. által kezelt állomány csaknem 80%-át az állampapírok, a fennmaradó 20% nagy részét a mérsékelt kockázatú ingatlanalap és alacsony kockázatú pénzpiaci alap teszi ki.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 31. 10:03