Itt az elfeledett hatástanulmány a vasárnapi boltzárról

Itt az elfeledett hatástanulmány a vasárnapi boltzárról

2015. március 23. 13:03

A Nemzetgazdasági Minisztérium nyilvánosságra hozta a 2011-ben megrendelt, vasárnapi boltbezárással kapcsolatos felmérés eredményét. Ez volt az egyik "hatásvizsgálat" a (hírek szerint) három közül. Ebből kiolvasható, hogy négy évvel ezelőtt szintén nem támogatta a megkérdezettek többsége a boltzárat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2011-es külső beszerzései közül csak az M.S. Concord Tanácsadó és Szolgáltató Bt-től megrendelt közvélemény-kutatás foglalkozik a vasárnapi pihenőnappal. A cég 2011 áprilisában készített felmérést a vasárnapi nyitva tartás lakossági megítéléséről a minisztérium megrendelésére. Ebben 800 főt kérdeztek meg vásárlási szokásaikról

- olvasható az NGM közleményében, mely kutatási jelentésnek nevezi a dokumentumot, nem pedig hatásvizsgálatnak.

A dokumentum - a Népszabadságban megjelent hírekkel ellentétben - nem a vasárnapi pihenőnap lehetséges következményeiről szóló hatástanulmány. A Nemzetgazdasági Minisztériumnak továbbra sincs tudomása arról, hogy ebben a témában elemzés született volna a minisztérium megbízásából.

Az NGM azok után tette közzé a teljes felmérést honlapján, hogy hétfőn már ebből is részleteket közölt az Átlátszó és a Népszabadság.

Mi lett a felmérés eredménye?

Az NGM által most közzétett dokumentum egy 2011-ben végzett közvélemény-kutatás főbb megállapításait, eredményeit tartalmazza. Ezért fizetett a tárca akkor 3,2 millió forintot. A most nyilvánosságra hozott anyag szerint a kutatás célja az volt, hogy kiderítsék, milyen lakossági fogadtatása várható a vasárnapi nyitva tartás korlátozásának, tiltásának.

 • 1. Jelenleg (2011 tavaszán készítették a felmérést) a lakosság enyhe többségének ellenállásába ütközik az üzletek vasárnapi bezárása (54%).
 • 2. Az országos átlagot tekintve a nagybevásárlások 18,5%-a történik vasárnap (közel 1,5 millió választókorú lakos). Ha ez megszűnik, akkor át kell terelni - és megfelelő kommunikációval lehetséges is - a hét többi napjára: döntően péntek délutánra, illetve szombatra. Ennek társadalmi hatásait a kutatás közvetlenül nem mérte, de hatásai becsülhetők: dugók, vásárlói tömegek, családi feszültségek, környezetszennyezés.
 • 3. A vasárnap vásárolt termékek összetételében az élelmiszer-, és a tisztító-, tisztálkodó szerek a meghatározóak. Ez az üzletek bezárása esetén hiányozni fog. Azonban szinte minden régióban, bár más módon, de megoldható az ott lakók számára. Fontos kiemelni, hogy ezeket a termékeket a válaszolók véleménye szerint más napon is (hétköznap) hasonló arányban meg tudnák vásárolni.
 • 4. A válaszolók közel 50%-a hetente 1-2 alkalommal vásárol, és csak 17,7% mondta, hogy hetente szinte mindennap (5-6 alkalommal).
 • 5. A hétköznapi vásárlásokat 58%-ban a lakóhely közelében, 21,4%-át pedig a munka- és lakóhely között útközben ejtik meg. A válaszolók 33%-a jelölte a vásárlás helyszínének nagyobb magyar cégek üzletét, ezt követte 26%-os említéssel a multicégek üzlete.
 • 6. Tudatos vasárnapi vásárlást csak a megkérdezettel 37,8%-nál tudták azonosítani. A spontán vásárlók aránya ennél kevesebb 26,3% volt.
 • 7. A vasárnapi vásárlás döntő része a multinacionális cégeknél zajlik: a válaszolók 69%-a ezt az üzlettípust jelölte meg.
 • 8. Az adatok alapján a tartós fogyasztási cikkek vásárlása és megtekintése/kipróbálása miatt alakult ki ez a dominancia. "Azonban azt már láttuk, hogy nem túl sokan járnak vasárnap vásárolni, és tartós fogyasztási cikket még kevesebben vásárolnak. Így ennek a kipróbálásnak viszonylag alacsony a fontossága" - állapította meg a kutatás.
 • 9. Egyik összefoglaló kérdése az volt a vizsgálatnak, hogy meg tudná-e oldani a válaszoló a vasárnapi vásárlását más napokon? A megkérdezettek közel 60%-a azt válaszolta, hogy vagy máshol, vagy más napon venné meg.
 • 10. A felmérés szerint a lakosság 86,4%-a hétvégén otthon/lakásában kapcsolódik ki, 40,4% kirándul, 31% megy kulturális rendezvényre.
 • 11. A vasárnapi vásárlást gyakorlatilag nem kötik össze a lakosok más, egyéb szórakozással, kikapcsolódással (75% mondta azt, hogy nem).
 • 12. A vasárnapi vásárlást általában férj és feleség együtt (31%), illetve a teljes család (38%) bonyolítja le.
 • 13. A szegénységi küszöb felett a vasárnapi zárva tartást elutasítók aránya 74,9%, vagyis a viszonylag jobb helyzetben lévők ragaszkodnak a vasárnapi nyitva tartáshoz.
 • 14. A hitéleti tevékenységre való hatása a vasárnapi nyitva tartásnak a válaszadók közel 20%-át érinti, de összességében a "nagyon zavar" válaszok 3,2%-ot tesznek ki.
 • 15. A vasárnapi vásárlási tilalmat ellenzők 65,9%-a alternatív vásárlási lehetőségekkel az ellenállás enyhíthető, akár még semlegesíthető is.
 • 16. A vasárnap vásárolt termékek közül az élelmiszerek, a tisztálkodó szerek, kulturális cikkek és tartós fogyasztási cikkek beszerzésére már most is van alternatíva a lakosság körében. A lakberendezési cikkek, gyermekek iskolai, óvodai kellékei, valamint a hobby-, és barkács cikkek beszerzésében még a többség nem tudja, hogy mit tegyen.
 • 17. A vasárnapi nagybevásárlás átterelődése szombatra, vagy péntekre, ezeken a napokon többletforgalmat eredményezhet, ami egyrészt többletterhelést jelent, másrészről a vásárlási idő meghosszabbodását is eredményezheti.

A legfontosabb ábrák

Összességében erősen megosztott véleményalkotás figyelhető meg ebben a kérdésben. A semlegesektől eltekintve a támogatók és az ellenzők részaránya úgy növekszik, ahogy egyre szélsőségesebbé válik a véleményük. Ugyanakkor az ellenzők igen határozott többséget alkotnak az ellenzők-támogatók összevetésben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ellenzők 4,35-ször annyian vannak, mint a támogatók.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?