Az internetezőkön csattan az ostor: megadóztatja az előfizetéseket a kormány

Az internetezőkön csattan az ostor: megadóztatja az előfizetéseket a kormány

Pénzcentrum
2014. október 21. 15:07

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden bejelentette a 2015-ös adócsomag részleteit, ami még kedden elérhetővé is válik. Az szja-ban és a társasági adózásban nem lesznek nagy változások, a házasságkötéseket adókedvezménnyel ösztönzi a kormány, a kétgyermekes családok adókedvezményét fokozatosan növeli. Tájékoztatásából az is kiderült, hogy a kormány továbbra is kíméletlen a különadóval sújtott szektorokkal szemben, változatlanok maradnak a különadók, sőt. A távközlési különadó kiterjesztésére készül a kormány. Az áfacsalás elleni küzdelem néhány új elemét is felvázolt a miniszter.

Ma beterjesztik az adótörvényeket

Ez az adórendszer már bizonyított - vezette fel a tájékoztatót a kormányszóvivő. Maradnak a különadók - tette hozzá. Kurucz Éva kormányszóvivő azt is mondta: ma beterjeszti a Parlamentnek a kormány a 2015-ös adótörvényt.

A családi adókedvezménnyel minden egyes évben 180 milliárd forint maradt a családoknál, idén ez 230 milliárd forintra nő és jövőre is 230 milliárd forintot tesz ki.

A fiatal párok házasságkötését adókedvezménnyel ösztönözzük. Havi 5 ezer forint kedvezményt kapnak két éven keresztül - sorolta. A második gyermek vállalás ösztönzése érdekében növeli a kedvezményt a kormány - árulta el.

2016-tól 2019-ig több lépcsőben valósul ez meg. 4 év alatt fokozatosan a kétszeresére, 10 ezer forintról 20 ezer forintra emelik gyermekenként a kedvezmény mértékét.

Így lép fel az adócsalók ellen a kormány

Varga Mihály beszédében hangsúlyozta az adóbeszedés védelmének fontosságát. Ezért fontos, hogy szűkítse a kormány az adócsalók mozgásterét. Számos konkrét intézkedés lesz:

  • Láncolatos áfacsalások visszaszorítása érdekében megfogalmazott javaslat: tételes áfaösszesítő határának csökkentése 1 millió forintra 2 millió forintról
  • Újonnan alakuló cégeknek havonta kell áfát bevallaniuk
  • Elektronikus közúti árufigyelő rendszert fog bevezetni a kormány a csalások visszaszorítása érdekében

A miniszter beszélt a különdókról is

Nincs alapvető ok, hogy a meglévő adópolitikán változtassunk - vezette fel a különadókkal kapcsolatban Varga. Marad a bankadó, marad a reklámadó, távközlési adó kiterjesztésére tesz javaslatot a kormány - mondta.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bejelentés szerint a telekommunikációs cégekre kivetett különadót jövő évtől kiterjesztik az internet szolgáltatásokra is.

Ez akár jelentős drágulást is hozhat a havidíjban, kérdés, hogy mennyire háríthatják át a terhet a fogyasztókra. A részletek egyelőre nem ismertek, azonban az biztos, jelentősen drágulhatnak az előfizetési díjak januártól.

A bankok nem kapnak kedvezményt

A magasabb beruházásokhoz több hitelezésre van szükség - ismerte el Varga. Meg kell találni az ösztönzőket, hogy a bankok növeljék hitelezési tevékenységüket.

A kormány dolgozik ezeken az ösztönzőkön, vagyis például a bankadó egy részének elengedésén. Ám 2015-ben ezt még nem tervezi a kormány - válaszolta egy kérdésre a nemzetgazdasági miniszter.

Online pénztárgépek
Kérdésre válaszolva arról is beszélt Varga: biztosan kiterjesztik az online pénztárgépeket bizonyos szektorokra. Ez még nem dőlt el, hogy mely szektorokra, de jövőre lesz kiterjesztés.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16