3 °C Budapest
IKEA: Magyarországon is jöhet az örök garancia?

IKEA: Magyarországon is jöhet az örök garancia?

Pénzcentrum
2014. szeptember 4. 14:55

Nem elképzelhetetlen, hogy Németországhoz hasonlóan a magyar IKEA-áruházak is örök garanciát adjanak termékeikre. A Pénzcentrum információi szerint a lakberendezési üzletlánc vizsgálja a garancia kiterjesztését.

Több európai országban is átalakíthatja garanciával, cserével kapcsolatos üzletpolitikáját az IKEA. A világ legnagyobb lakberendezési áruházlánca gyakorlatilag azt vezette be Németországban, Dániában és Norvégiában, hogy a vásárlást igazoló blokkal a vásárlás időpontjától függetlenül, időkorlát nélkül visszaveszik a termékeket. Ha a vevő eredeti csomagolásában viszi vissza a terméket, a teljes vételárat visszafizetik, a használt termékekért pedig vásárlási utalványt adnak (a vásárlás összegében).

Más országokban (például Nagy-Britanniában) jelentősen, egy évre meghosszabbítják azt az időt, ami alatt visszafizetik a termék árát.

Az IKEA Magyarország jelenleg vizsgálja a garancia kiterjesztésének további lehetőségeit. A visszavételi rendelkezések módosítását a garanciával kapcsolatos megnövekedett vásárlói igény indokolja - tudta meg a Pénzcentrum. 

A visszavétellel kapcsolatos rendelkezéseket az IKEA áruházak maguk alakítják ki az adott ország hatályos fogyasztóvédelmi előírásainak, az áruházlánc nemzetközi garanciára vonatkozó irányelveinek, továbbá az adott termékcsoport sajátosságainak figyelembe vételével.

Az áruházlánc lapunkat arról tájékoztatta. termékcsoportonként határozzák meg a garancia időtartamát a hatályos fogyasztóvédelmi előírásokat figyelembe véve. A a vásárlóknak cserét vagy visszatérítést biztosítanak, de ehhez minden esetben szükség van a vásárlást igazoló blokkra. A termék árának visszafizetése minden esetben a vásárláskor alkalmazott fizetési móddal megegyezően történik. A cserejog ugyanakkor bizonyos termékek esetében nem érvényes, ilyenek például a méretre vágott termékek, vagy higiéniai okokból a kibontott csomagolású textíliák.

Az IKEA minden termékre - a már említett visszavételi lehetőség, cserejog mellett - a törvényben meghatározott jótállási időn (1 év) túl, 2 év önként vállalt jótállást biztosít. Egyes termékek, termékcsoportok esetében még ennél is többet (van olyan termék, amire 25 év garanciát) vállal.

Kellékszavatosság, termékszavatosság, jótállás?

A termékszavatosság azt jelenti, hogy ha problémánk adódna a megvásárolt áruval, rögtön a gyártóhoz fordulhatunk javításért vagy cseréért. Ez azért nagyon hasznos, mert sokszor nem lehet felvenni a kapcsolatot a kereskedővel, vagy mert nem ismeri el jogos, nem a használatból fakadó hibának. Ezekben az esetekben nagy könnyebbség lehet, ha a gyártót kereshetjük fel a problémánkkal. Emellett továbbra is fordulhatunk természetesen az eladóhoz is (kellékszavatosság), ha gondunk adódna a termékkel. Kevesen tudják, hogy csak rajtunk áll, melyiket választjuk.

Bizonyos termékek esetén (jellemzően a műszaki cikkeknél, táskáknál, vagy épp cipőknél fordul elő) érvényesíthetjük jótállási jogunkat is. Amennyiben bármilyen probléma lépne fel, garanciálisan orvosolják azt. Általában egy év a jótállási idő.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06