12 °C Budapest

Az utalásainkat és a BAR-listát is láthatja az MNB

Pénzcentrum
2014. április 24. 17:32

Egy kézbe kerül a hazai átutalások legnagyobb rendszerének 10 évre visszanyúló, név szerint is rögzített tranzakciós adatbázisa.

Sokan felkapták a fejüket a hírre, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 9,5 milliárd forintért megveszi a belföldi forint átutalások és beszedések bankközi elszámolását üzemeltető Girót. Az MNB célja egyrészt az átutalási díjak csökkentése, másrészt az azonnali átutalás bevezetése lehet.

A Giro Zrt. üzemelteti a BKR-t, amely a belföldi forint átutalások és beszedések bankközi elszámolását végzi. A Portfolio.hu banki forrásai szerint a cég megvételének egyik célja az volt, hogy az átutalási díjakat csökkentsék. A bankok ezeket a tételeket nem kommunikálják ügyfeleik felé, de a tranzakciós illetékhez hasonlóan beépítik az átutalási díjaikba.

Kinek az adataihoz férhet hozzá a jegybank?

Az adatkezelésben érvényes korábbi gyakorlat a Girónál az volt, hogy csakis bűnügyi, bírósági felkérésre adtak ki adatokat, de senki másnak. Sem a bankok, sem az MNB nem kapott az egyes tranzakciókról részletes információkat annak ellenére sem, hogy a jegybank felügyelte eddig is a rendszer működését. Most viszont az MNB, mint fő tulajdonos változtathat ezen, rálátása lesz a teljes adatbázisra.

A Giro Zrt. megvételével tulajdonképpen bárkinek az adataihoz hozzáférhet az MNB, a kérdés az, hogy ezzel mit kezdhetnek. Az MNB elvileg politikailag független, transzparens intézmény, így nem valószínű, hogy visszaélnének az adatokhoz való közvetlen hozzáféréssel. Viszont tény, hogy a tíz évre visszamenőleg, név szerint, egyedi szinten rögzített hatalmas adatbázisból adatbányászati eszközökkel olyan kapcsolati hálókat lehet készíteni, amellyel például politikusok, gyanús személyek és cégek közötti kapcsolatokat lehet felderíteni, ha valamiért egyszer rossz kezekbe kerülne - hívta fel a figyelmet egy veszélyre a Portfolio.hu forrása.

Négyórás helyett jöhet az azonnali átutalás

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MNB és a Giro a tervek szerint bevezetné a prompt, vagyis az azonnali átutalást is. Ez azt jelenti, hogy a BKR-en keresztül indított átutalások a jelenlegi 4 óra helyett néhány percen belül megérkeznének a kedvezményezett számlaszámára. A prompt elszámolás technikai bevezetése rendkívül költséges, komoly technikai elvárásoknak kell megfelelni: vannak olyan országok, ahol ez működik, de ez olyan mértékű beruházást igényel a bankoktól, ami komoly gondot okozhat főleg a kisebbek számára. Ha egy bank nem tudja majd jóváírni az azonnali átutalást, azzal tulajdonképpen kiírja magát a piacról.

Állítólag a jegybank szerint Európa az azonnali átutalás irányába halad, és nekünk is tartanunk kell velük a lépést. Szakmai szempontból a felvásárlás egyetlen fontos célja az azonnali átutalás bevezetése lenne, amelyet a bankok valószínűleg nem léptek volna meg saját akaratukból. 2012-ben állították át rendszereiket a 4 órás átutalásokra, egyelőre úgy gondolhatták, ez kielégíti a piaci igényeket.

A régi BAR-lista is értékes lehet

Korábbi elnevezése alapján BAR-listaként él a köztudatban az a rendszer, amely lehetővé teszi a hitelintézeteknek, hogy a hitelbírálat során kiszűrjék lehetséges adósaik közül a leginkább kockázatos ügyfeleket - most ez is az MNB tulajdonába került. Míg korábban csak a vállalkozási alrendszer, ma már a lakossági alrendszer is úgynevezett teljes listás nyilvántartás, vagyis a rendben törlesztő ügyfelek és a problémásak (nem fizetők, visszaélők, csalók) adatai is megtalálhatók benne. A problémás szerződések mellett 2012 óta azok a hitelek is szerepelnek a KHR-ben, amelyeket rendben törleszt az adós, így összesen csaknem 4,9 millió ügyfelet tartanak nyilván a rendszerben.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm