18 °C Budapest

A magyar webshopok trükkjei: így húznak le vásárláskor

Pénzcentrum
2014. április 16. 05:18

Sokan tartanak a külföldi webshopoktól, és inkább hazai oldalakon vásárolnak. Pedig rengeteg olyan netes "kereskedő" van, aki pusztán azon keres 100-150 százalékot, hogy helyettünk megrendeli a terméket Kínából vagy az USA-ból. Számtalanszor fordul elő, hogy ugyanazt az árut megtaláljuk a magyar oldalakon kétszer annyiért, mint amennyiért külföldről házhoz is hoznánk nekünk. Ráadásul a hazai árus, aki valójában csak közvetít, semmilyen garanciát nem vállal a pénzünkre. A Pénzcentrum.hu utánajárt, hogyan spórolhatunk akár tízezreket online vásárlásaink során. Cikkünkből az is kiderül, hogy a pénzügyőrök mire is figyelnek a vámvizsgálat során.

Dinamikusan fejlődik hazánkban is az internetes kereskedelem. Egyre többen döntenek úgy, hogy egy-egy terméket online rendelnek meg. Közülük is mind több felhasználó vásárol más országokból. A GfK által egy közelmúltban publikált felmérés szerint az online vásárlóknak már 20 százaléka szokott külföldi oldalakról rendelni, hét százalékuk pedig inkább csak ezeket a webshopokat részesíti előnyben. Elsősorban a kedvezőbb árak és a szélesebb választék miatt döntenek úgy, hogy akár több ezer kilométerről szállíttatják házhoz a kiszemelt árut. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) lapunknak küldött tájékoztatása is alátámasztja ezt a növekvő tendenciát. A csomagküldemények száma az elmúlt egy-két év viszonylatában dinamikusan emelkedő tendenciát mutat, amely jelenleg havi több tízezer küldeményt jelent - és ezek csak az EU-n kívülről érkező csomagok. A feladó országok jelentős hányadát a távol-keleti országok teszik ki, valamint az USA is jelentős részt képvisel - tette hozzá a Vámhivatal.

Megvehetjük ezt a nyári ruhát az ebayről körülbelül 2650 forintért, garanciával és ingyenes házhozszállítással...
....vagy fizethetünk érte még pluszban 1300 forintot csak azért, hogy megrendeljék a nevünkre. És még a reklamálás lehetőségét is buktuk.


Ugyanakkor még mindig sokan vannak, akik idegenkednek attól, hogy például Kínából, Hong Kongból vagy az Egyesült Államokból vásároljanak. Ezért maradnak a hazai webshopoknál vagy aukciós oldalaknál. Pedig így több ezer, vagy akár tízezer forintot is veszíthetnek. Kevesen tudják ugyanis, hogy a hazai legnépszerűbb piactereken található termékek között rengeteg olyat lehet találni, mely nincs is az eladónál, hanem csak azután rendeli meg ő is külföldről, miután átutaltuk az összeget. Ami akár többszöröse is lehet az eredeti árnak. Így keresnek tulajdonképpen a semmin 50-150 százalékot ezek a kereskedők, akik tulajdonképpen csak közvetítenek.

Női ruha az ebayről (házhozszállítással és garanciával együtt) 2100 forintért...
...vagy beszerezhetjük egy hazai oldalon is kétszer annyiért, 4280 forintért. Persze garancia nélkül.
Megvehetjük magunknak alig 40 ezer forintért saját magunknak ezt az Androidos telefont az ebayről...
...vagy ebben az esetben is fizethetünk valakinek, hogy rendelje meg helyettünk. Ez "pusztán" 16 ezer forintunkba fog kerülni pluszban. Megéri?


Tehát miért jobb inkább külföldről rendelni?

Mi pedig ugyanennyit veszítünk, miközben ugyanúgy meg tudnánk saját magunknak is rendelni azt a bizonyos telefont, ruhát, vagy bármilyen kis kütyüt. Így nemcsak az internetes "közvetítőket" kerülhetjük ki, de akár ugyanazokat a termékeket is kevesebbért tudjuk beszerezni (házhozszállítással együtt), amelyek a hazai elektronikai-, vagy ruházati boltok polcain sorakoznak. Arról nem is beszélve, hogy amikor saját magunknak intézzük az egész rendelést, akkor bármilyen probléma esetén (nem érkezik meg, nem jó a méret, minőségbeli kifogások) van lehetőségünk még reklamálni is.

A hazai kereskedők többsége a "kasszától való távozás után reklamációt nem fogad el".


Ez egyrészt azért fontos, mert PayPalon (a világ egyik legnépszerűbb internetes fizetési rendszere, melyet hazánkban is egyre többen használnak elektronikus fizetéshez) keresztül fizetve 45 napon belül bármikor visszakérhetjük a pénzünket, és azt biztosan vissza is kapjuk. Másrészt pedig ha jelezzük a fenntartásainkat az eladónak, ő nagy valószínűséggel megpróbál majd kárpótolni minket, akár új termék küldésével is. A legnagyobb külföldi piactéren ugyanis nemcsak azért fontosak a pozitív visszajelzések az eladóknak, mert a többi vevő is ez alapján fogja később megítélni, hanem mert negatív értékelések esetén több jutalékot is kell fizetniük. Ráadásul akik itt árusítanak, ők tényleg ebből élnek általában, így komolyan gondolják azt, hogy a vevő az első.

Interneten adod el a cuccaidat? Így kell adóznod utána - KATTINTS!

Hogyan tudunk mi magunk rendelni?

Ugyanolyan egyszerűen tudjuk leadni külföldi rendeléseinket, mint azok, akikkel a hazai aukciós oldalakon is találkozhatunk. Amennyiben a világ egyik legnagyobb és legismertebb felületén, az ebay-en szeretnénk mi is vásárolgatni, akkor először is érdemes létrehozni egy PayPal-számlát. Ez a felület egy internetes pénzküldési rendszer. Küldhetünk és fogadhatunk is a segítségével pénzt akár a bankszámlánkat, akár a bankkártyánkat használva.

Egyetlen hátránya, hogy egyelőre nincsen magyar nyelvű felülete, de minimális angol nyelvtudással (vagy egy ismerősünk segítségével) könnyen el lehet rajta igazodni. Ezt leszámítva a PayPalnak számos előnye van. Az egyik a már fentebb is említett pénzvisszafizetési garancia, azaz 45 napon belül visszakérhetjük az összeget, amennyiben gondok voltak a termékkel. Továbbá nem elhanyagolható szempont, hogy nem kell további személyeknek kiadni a bankkártyánk adatait. Ez főleg olyan oldalakon vagy eladókkal kapcsolatban lehet hasznos, melyek kevésbé ismertek vagy nem bízunk meg bennük teljesen.

És mi történik a határon? Megvámolják a terméket?

Amikor külföldről rendelünk, természetesen felmerül a kérdés, hogy kell-e, és ha igen, akkor mennyit fizetni érte a határon? Jó hír, hogy uniós tagországból rendelt termékek esetén sem áfa-, sem vámfizetési kötelezettségünk nem keletkezik. Azonban az EU-n kívülről érkező termékek esetén értékhatártól függően már lehet, hogy fizetnünk kell, ugyanis az áfamentes értékhatár igen alacsonyan, 22 eurónál lett megállapítva. 22 és 150 eurós érték között 27 százalékos áfafizetési kötelezettség terheli az árut, 150 euró felett pedig vámot is kell fizetni. Ez utóbbi mértéke a termék besorolásától függ. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy a külföldi eladó tisztában lehet a körülbelüli határokkal, és a valós árnál alacsonyabbat tüntethet fel, hogy ne kelljen fizetni külön áfát/vámot. Azonban nem érdemes trükközni, mert bármikor fennakadhat a vámon. Még akkor is, ha havonta több tízezres nagyságrendben érkeznek csomagok.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A NAV a Pénzcentrum.hu kérdésére elmondta, hogy az adó- vagy vámfizetési kötelezettség kijátszására irányuló kísérletek mindig is jelen voltak, ezzel a vámhatóság munkája során folyamatosan szembesül. Az azonban, hogy ezen kísérletek mögött szisztematikusan egy-egy eladó vagy gazdálkodó szándékossága húzódik meg, szerintük nem jelenthető ki egyértelműen.

Mi lesz akkor, ha fennakad a csomagom a vámon?

Ugyanakkor a postaforgalom tekintetében nagyon sok esetben a csomagokon vagy nem kerül feltüntetésre az érték, vagy a csomag tartalmához, méretéhez mérten olyan összeg szerepel, melyről feltételezhető, hogy az nem fedi a valós értéket. A bevallott vámérték valódisága elsősorban a mások által behozott azonos, vagy hasonló árukról rendelkezésre álló adatok, valamint az interneten fellelhető árak által ellenőrizhető, illetve ez az alapja egy esetlegesen elrendelésre kerülő vámérték vizsgálatnak is. Ha a gyanú beigazolódik, akkor a vámhatóság a vámérték vizsgálattal megállapított érték alapján végzi el a vámkezelést. A konkrét ügy körülményeinek függvényében akár büntetőjogi szankciók is bevezetésre kerülhetnek - tájékoztatta lapunkat a NAV.

Veszélyben érzed a pénzed, ha a neten vásárolsz? Ez segíthet - KATTINTS!

A vámérték helytelen meghatározásán túl valamely tilalom vagy korlátozás alá tartozó termék illegális behozatalát szükséges meggátolni, mint például a védett kulturális javak vagy a kábítószerek. Az engedély nélküli termékek, különösen a gyógyszerek, védett növények, állatok, műkincsek kereskedelmének ellenőrzésére, valamint a hamis termékek behozatalának visszaszorítására különösen nagy hangsúlyt fektetnek a pénzügyőrök.

Hogy néz ki egy ellenőrzés?

Az ellenőrzés jellemzően adminisztratív módon történik, valamint kockázatelemzést követően a kiválasztott küldeményeknél belső áruvizsgálatot tart a vámhatóság. Az áruvizsgálat a csomagok érkezésétől az áru kiszolgáltatásáig bármikor megtörténhet. Az áruvizsgálatok hatékony és gyors végrehajtása céljából külön áruvizsgálati hely került kialakításra, ahol a küldemények bontását és azok visszazárását ugyan a csomagszállító cég alkalmazottai végzik, azonban ez minden egyes alkalommal a vámhatóság felügyelete mellett történik (vagyis minden csomagbontásnál jelen van pénzügyőr is).

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?