Csökkenhetnek a bankkártyás díjak: kinek jó ez?

Pénzcentrum
2014. április 5. 11:02

Felső határt kell szabni annak a bankok által kiszabott díjnak, amelyet a bankkártyás fizetések alkalmával a kereskedőre rónak ki: erről döntött a parlament csütörtökön. Ugyanezen a napon egy másik szavazás során az internetes számlarendezést biztonságosabbá tévő jogszabályokról is döntöttek - olvasható az Európai Parlament tájékoztatási irodájának közleményében. Magyarországon már év eleje óta érvényben van egy bankközi jutalék korlátozási szabályozás, így a hazai piacot nem valószínű, hogy megrengetné egy Európa egészére kiterjedő szabályozás.

Az Európai Bizottság adatai szerint az bankközi díjak évente több mint tízmillárd euró költséget jelentenek az unió viszonteladói, végső soron pedig a fogyasztók számára. A vásárlók nincsenek tisztában azzal, hogy a kártyás fizetés ilyen költségvonzattal jár. A díj ráadásul tagállamonként eltérő, mivel mértékéről nem törvény, hanem a nemzeti versenyhivatal dönt. A kereskedők minden kártyás tranzakcióért fizetnek, a költséget pedig beépítik az általuk forgalmazott termék vagy szolgáltatás árába.

Maximálják a bankkártyás fizetés bankközi díját

A parlament arról döntött, hogy a tranzakciók kezeléséért a bankok által kivetett díj például Visa vagy MasterCard hitelkártyával történő fizetés esetén legfeljebb a tranzakció értékének 0,3 százalékára rúghasson. A debitkártyák (betéti kártyák) esetében a tranzakció értékének 0,2 százaléka vagy 7 eurócent lehet a díj (az alacsonyabb összeg számít).

A felső határ az egy tagországon belüli, és a tagországok közötti tranzakciókra egyaránt érvényes, és a jogszabály hatályba lépése után egy évvel lép életbe. Az alacsonyabb díjak idővel alacsonyabb termék- vagy szolgáltatás-árat eredményezhetnek.

Magyarországon már érvényben van egy interchange szabályozás
2013 júliusában uniós irányelvjavaslat jelent meg arról, hogy az EU-n belül két éves átmeneti időszakot követően 0,2 százalékban korlátoznák egységesen a nemzetek belföldi betéti, és 0,3 százalékra a hitelkártyás fizetéseknél érvényes bankközi jutalékot. Szeptember elején kiderült, hogy Magyarországon gyakorlatilag az uniós javaslatnak megfelelően, de átmeneti időszak nélkül, 2014 január elsejétől vezetik be ezt a szabályozást. A tavaly szeptember 27-én a Magyar Közlönyben is megjelent törvény értelmében január elsejétől a plasztikot kibocsátó bankok a betéti kártyáknál legfeljebb 0,2, a hitelkártyáknál 0,3 százalékos bankközi jutalékot szedhetnek az elfogadó bankoktól.


Biztonságos internetes fizetés

Csütörtökön az internetes fizetésekre vonatkozó biztonsági előírások frissítéséről is döntöttek annak érdekében, hogy a szabályok tarthassák a lépést a műszaki fejlődéssel, a piaci fejleményekkel és az internetes számlarendezések egyre növekvő számával. Az internetes fizetési szolgáltatásokat igénybe vevők ezentúl egyértelmű tájékoztatást kapnának többek között a fizetés összköltségéről, a teljesítés idejéről, a szolgáltató elérhetőségéről és az váltási rátáról.

A vásárló által nem jóváhagyott kifizetéseket a jogtalan kifizetés észlelését követő 24 órán belül vissza kell fizetni, de 50 euróig a kártyatulajdonos állja az ellopott vagy elveszett fizetési kártyán keletkezett veszteséget.

Fizetési szolgáltatások olcsóbban és nagyobb választékban

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az internetes számláról fizető vásárlók harmadik fél - azaz felhatalmazott pénzforgalmi szolgáltatók - által biztosított, biztonságos fizetési szoftvert vagy készülékeket is igénybe vehetnének anélkül, hogy az áru vagy szolgáltatás eladója ezért külön díjat számítson fel.

A fizetési szolgáltatást kínálóknak kérésre nyilvánosságra kellene hozniuk a fizetések feldolgozásának konkrét költségét. A fizetési szolgáltatások díjainak felső határát emellett a kártyás fizetésre vonatkozó, hamarosan készülő jogszabályban kellene rögzíteni, a határértéknek pedig az egyes fizetési eszköztől és a teljesítés módjától függetlenül minden kártyás fizetésre érvényesnek kellene lennie.

A következő lépések

Az Európai Parlament most az eddigi munka lezárásaképpen a jogszabálytervezethez benyújtott módosító indítványairól szavazott. A dosszié így kerül a májusban megválasztandó parlament elé, amely dönthet úgy, hogy a feladat újrakezdése helyett épít elődei munkájára.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem