2 °C Budapest

Tényleg tudni akarod, hogyan készül a filléres virsli? Mutatjuk

Pénzcentrum
2013. december 31. 11:02

Habár év közben is sok virslit fogyasztunk, de a húsipari remekből szilveszterkor szinte mindenki lakmározik. A virsli - akár a pezsgő, a sípok és a konfetti - hozzátartozik a szilveszterhez, így joggal merülhet fel kérdésként a jól ismert mondás - olcsó húsnak, híg a leve? Az ünnepi időszakban a hatóság is kiemelt figyelmet fordít a különböző termékekre. Többek között vizsgálják azt is, miből is készültek a roppanó falatok.


Miből készül a virsli?

A virsli előállítását a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza; ha a terméket ezzel a megnevezéssel hozzák forgalomba, minőségének meg kell felelnie az előírásban rögzített elvárásoknak. E szerint a virsli legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, hőkezelt készítmény. Lehet füstöletlen, füstölt, vagy füstölt ízesítésű. Ha a termék megnevezésében a füstölt ízű kifejezést olvassuk, akkor a füstaromát bekeveréssel vagy injektálással juttatják közvetlenül a húskészítménybe. A virslinek legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia. Érzékszervi tulajdonságain kívül a kémiai paramétereket is előírja a termékleírás: fehérjetartalom legalább 10 százalék, víztartalom legfeljebb 70 százalék, zsírtartalom legfeljebb 25 százalék és sótartalom legfeljebb 2,5 százalék. Az összetevőket a termék csomagolásán részletesen is megtalálhatunk.

A legolcsóbb termékek jellemzően 40 százalék körüli baromfi húspépet tartalmaznak (a juhbeles és a Bécsi virsli esetében ez az arány sertéshúsból 60-80 százalék), ezt egészítik ki ivóvízzel, konyhasóval és fűszerekkel. Az összetevőket a termék csomagolásán részletesen is megtalálhatunk. A termékek többek között tartalmaznak még sertésbőrkét (élelmiszeripari szakemberek szerint a bőrke ugyanolyan értékes fehérjeforrás, mint az izomfehérje), szalonnát, szóját, keményítőt, ízfokozót, dextrózt, stabilizátort, E331-et (nátrium-dihidrogén-citrátot), E450-et (kálium-bifoszfátot), antioxidánsként E300-at (aszkorbinsavat), tartósítószerként E250-et (nátrium-nitritet), valamint a (mű)belet és némi füstöt. A virsli nyomokban tartalmaz allergéneket, laktózt és glutént is.

Olcsó húsnak híg a leve?

"Az élelmiszerbiztonság és a minőség - noha összefüggés elképzelhető a kettő között - nem ugyanaz. Egy szerényebb minőségi paraméterekkel bíró, esetleg olcsóbb termék is lehet biztonságos azáltal, hogy fogyasztása semmilyen kockázatot nem jelent, esetleg kisebb az élvezeti értéke" - mondta el a Pénzcentrum.hu érdeklődésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatla (NÉBIH), Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága.

Egy élelmiszer minőségét ugyanis sok tényező befolyásolhatja. Ilyenek az előállításhoz felhasznált alapanyagok, a gyártási technológia, vagy éppen a késztermék szállításának, tárolásának módja. Éppen ezért nem meglepő, hogy a fogyasztói ár kalkulálásában is jelentős, akár több mint tízszeres eltérések is mutatkoznak az egyes termékek között. A hatóság tapasztalatai szerint habár az alacsonyabb minőségi paraméterekkel bíró termékek általában olcsóbbak, de az ár nagymértékben függ az árusítás helyétől, időpontjától is. A kereskedelem - a kereslethez igazodva - üzleti stratégiája szerint alakíthatja egy-egy szezonális termék árát, így esetenként magasabb minőségű élelmiszer is megvásárolható olcsóbb "akciós" áron.

A hatalmas választék természetesen döntési helyzetünket is igencsak megnehezíti. Az mindenesetre megnyugtató, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszer termék jogszerűen nem lehet forgalomban. Éppen ezért ajánlott megbízható forrásból beszereznünk a szilveszteri menü elengedhetetlen kellékét. Továbbá a vásárláskor minden esetben javasolt ellenőrizni a kiválasztott termék fogyaszthatósági illetve minőség-megőrzési idejét, és a jelölésen feltüntetett egyéb adatokat is. A termék összetétele segíthet annak eldöntésében, hogy az adott élelmiszer megfelel-e a vásárló elvárásainak, és segít az ár-érték arány megítélésében is.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?