5 °C Budapest

Sokan kérnek hitelt a boltostól tejre, kenyérre, zsírra

Pénzcentrum
2013. szeptember 25. 13:07

Még mindig sokan próbálnak hitelre vásárolni a boltokban: van, aki élelmiszert vesz/venne így, van, aki ajándékot gyermeke születésnapjára, és van, aki egy üveg sörért környékezi meg a boltosokat.

Régen is divat volt, manapság is az, hogy hitelre próbálnak vásárolni - tapasztalják egy hódmezővásárhelyi hentesüzletben, ahol akár fél kiló zsírt is kérnek hitelre. Viszont nem kapnak. Más kisboltban a régi, jól bevált ügyfelekkel kivételt tesznek, de csak azokkal - írja a Délvilág című napilap.

"Már nem lepődöm meg, viszont megválogatom, hogy kinek adok hitelt. Két véglet van, a nagyon szegény, akinek tényleg számít 20 forint is, és azok, akikről évekkel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy anyagi gondjaik lennének, és még a tej, a kenyér, a felvágott vásárlása is problémát okoz. Őket anno a középosztályba soroltam. Persze akadnak pofátlanok is, akik lazán, mindenféle szégyenérzet nélkül jelentik ki: "írd fel", miután megpakolták a kosarat több ezer forintért." - mondta el a lapnak az egyik üzlet eladója.

Csak a régi, jól bevált ügyfeleknek ad hitelt, nem akar ugyanis a pénze után futni. Megfizette a tanulópénzt, előfordult, hogy 20-30 ezres tartozás miatt "vadászhatott" a vevőre, aki persze a hitelfelhalmozás után a tájára sem ment, inkább másik boltban vásárolt.

Az igazán nehéz helyzetben lévők nem csak az alapélelmiszerek vásárlásával vannak bajban. Akad olyan, aki azt kéri, hogy a gyerek születésnapjára szánt játékot hitelezze meg a boltos. Nagy bevásárlásokról egyébként már szó sincs, havonta 2-3 nap, amikor a nyugdíj vagy a fizetés megérkezik, amikor mondjuk egy picivel nagyobb a forgalmunk - magyarázta a bolt tulajdonosa.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy másik boltos arról számolt be, hogy vannak, akik sört kérnek hitelre, sőt, amíg árultak cigarettát, azzal is próbálkoztak.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem