35 °C Budapest

Sokan kérnek hitelt a boltostól tejre, kenyérre, zsírra

Pénzcentrum
2013. szeptember 25. 13:07

Még mindig sokan próbálnak hitelre vásárolni a boltokban: van, aki élelmiszert vesz/venne így, van, aki ajándékot gyermeke születésnapjára, és van, aki egy üveg sörért környékezi meg a boltosokat.

Régen is divat volt, manapság is az, hogy hitelre próbálnak vásárolni - tapasztalják egy hódmezővásárhelyi hentesüzletben, ahol akár fél kiló zsírt is kérnek hitelre. Viszont nem kapnak. Más kisboltban a régi, jól bevált ügyfelekkel kivételt tesznek, de csak azokkal - írja a Délvilág című napilap.

"Már nem lepődöm meg, viszont megválogatom, hogy kinek adok hitelt. Két véglet van, a nagyon szegény, akinek tényleg számít 20 forint is, és azok, akikről évekkel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy anyagi gondjaik lennének, és még a tej, a kenyér, a felvágott vásárlása is problémát okoz. Őket anno a középosztályba soroltam. Persze akadnak pofátlanok is, akik lazán, mindenféle szégyenérzet nélkül jelentik ki: "írd fel", miután megpakolták a kosarat több ezer forintért." - mondta el a lapnak az egyik üzlet eladója.

Csak a régi, jól bevált ügyfeleknek ad hitelt, nem akar ugyanis a pénze után futni. Megfizette a tanulópénzt, előfordult, hogy 20-30 ezres tartozás miatt "vadászhatott" a vevőre, aki persze a hitelfelhalmozás után a tájára sem ment, inkább másik boltban vásárolt.

Az igazán nehéz helyzetben lévők nem csak az alapélelmiszerek vásárlásával vannak bajban. Akad olyan, aki azt kéri, hogy a gyerek születésnapjára szánt játékot hitelezze meg a boltos. Nagy bevásárlásokról egyébként már szó sincs, havonta 2-3 nap, amikor a nyugdíj vagy a fizetés megérkezik, amikor mondjuk egy picivel nagyobb a forgalmunk - magyarázta a bolt tulajdonosa.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy másik boltos arról számolt be, hogy vannak, akik sört kérnek hitelre, sőt, amíg árultak cigarettát, azzal is próbálkoztak.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50