8 °C Budapest

Izgulhatnak a boltosok: akár százezreket is bukhatnak

2013. szeptember 25. 05:32

Ismét van miért izgulniuk a pénztárgépcserére kötelezett boltosoknak. Az elmúlt hetek, hónapok határidő-tologatása után elképzelhető, hogy az 50 ezer forintos állami támogatás is veszélybe kerül. A támogatást ugyanis csak akkor kaphatják meg, ha december 31-ig beüzemelik boltjukban a pénztárgépet, a csúszás azonban szinte kódolva van a rendszerbe. Az ügyben a szakminisztériumnak kellene lépnie, nem elképzelhetetlen, hogy ezt meg is fogják tenni.

FRISS! Reagált a minisztérium: a gyártók hibája az egész - KATTINTS!

Megkezdődött a hajrá az online pénztárgépekre történő átállás hónapok óta tartó, és - hogy a sporthasonlatnál maradjunk- a célszalagot folyamatosan eltoló versenyfutásában. A kasszacserére kötelezett kereskedőknek már egy hetük sem maradt arra, hogy megrendeljék új pénztárgépüket: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szeptemberben még csak azt bünteti, ha a boltos nem regisztrált az adóhatóságnál, októbertől viszont azért is ötszázezres (magányszemélyeknél) vagy egymilliós (cégeknél) bírság jöhet, ha a cserére kötelezett vállalkozó nem rendelte meg új típusú pénztárgépét.

175 ezer kasszát cserélnének le
A NAV szeptember 10-i tájékoztatása szerint 189 ezer kasszacserére kötelezett vállalkozó kért regisztrációs kódot. Az augusztus 31-i határidőig több mint 119 ezer úgynevezett PTGREG adatlap érkezett a NAV-hoz, ezen a nyomtatványon lehet kérni az új kassza regisztrációs kódját és egyúttal a legfeljebb 50 ezer forintos kasszánkénti támogatást. Egy nyomtatványon több gépet is be lehetett jegyezni, így a benyújtott adatlapokon a hivatalos határidőig 175 ezer kassza beüzemeléséhez kértek kódot a vállalkozók. A korábbi hírek szerint ugyanakkor akár 250 ezer pénztárgépet is le kell cserélni.


Problémás lehet a támogatási határidő

Úgy tűnik, a folyamat mostanra indult be igazán: már százezer forint körül is vannak új pénztárgépek a piacon, a kisebb üzletek pedig kasszánként 50 ezer forintos állami támogatást kapnak (legfeljebb öt géphez). A jogszabályok szerint a támogatást akkor kaphatja meg az érintett boltos, ha december 31-ig beüzemelik nála az új pénztárgépet.

Ezzel a határidővel azonban lehetnek még problémák. Bár napról-napra újabb és újabb kasszák kapnak engedélyt, az országban még egyetlen legyártott gépet sem üzemeltek be, a gyártás lassan megy, jelenleg a forgalmazók csak rendelést és előleget vesznek fel - értesült piaci forrásokból a Pénzcentrum.hu.

Épp ezért ha a gyártás a jelenlegi ütemben megy tovább, szinte biztos, hogy sokan lesznek olyanok, akiknek december közepére sem lesz beüzemelt kasszájuk, ezzel pedig bukják az állami támogatást. A csúszás akár több tízezer boltost is érinthet, sokaknak- főleg a kisebb üzleteknek - viszont életbevágóan fontos, hogy megkapják az 50 ezer forintos támogatást.

Eddig mindig lépett a minisztérium

"Pénztárgép-ügyben az eddigi tapasztalatok szerint mindig lépett a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és/vagy a NAV, a döntéshozók és a hatóságok sportszerűen, rugalmasan álltak a kérdéshez, ha kellett megváltoztatták a határidőket" - mondta el lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A boltosokat képviselő érdekvédelmi szervezet vezetője most is arra számít, hogy ha akadálya van a gyártásnak, vagy valamiért lassú a folyamat, akkor módosítanak a szabályokon.

Vámos György szerint a nemzetközi tapasztalat is azt mutatja, hogy a gyártás viszonylag lassú folyamat, a Magyarországon alkalmazásra kerülő rendszer pedig - elsősorban biztonságtechnikai okok miatt - még összetettebbnek számít.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy az NGM tervezi-e kassza-forgalmazók által javasolt határidő-módosítást. A szaktárca cikkünk megjelenéséig nem válaszolt lapunk megkeresésére.

A kassza vásárlásának menete
1. A boltos kérvényezi a NAV-kódot és az állami támogatást (ezt elvileg már meg kellett tennie).

2. A NAV elbírálja (5-8 napon belül), majd küld egy egyedi kódot, amivel fel tudja használni a támogatást. Ennek a kódnak a meglétét kell igazolni szeptembertől.

3. A boltos kereskedőt, pénztárgépet választ. Az új kassza megvásárlása előtt, a kereskedő leellenőrzi, hogy valóban jogosult-e a támogatásra. Októbertől ezt a megrendelést is igazolni kell, ha a NAV ellenőre kéri.

4. A (támogatás összegével) csökkentett árat kifizeti a kasszáért.

5. A kereskedő visszaigényli az államtól a támogatást (a boltosnak ezzel már nincs tennivalója).

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem