20 °C Budapest

Izgulhatnak a boltosok: akár százezreket is bukhatnak

2013. szeptember 25. 05:32

Ismét van miért izgulniuk a pénztárgépcserére kötelezett boltosoknak. Az elmúlt hetek, hónapok határidő-tologatása után elképzelhető, hogy az 50 ezer forintos állami támogatás is veszélybe kerül. A támogatást ugyanis csak akkor kaphatják meg, ha december 31-ig beüzemelik boltjukban a pénztárgépet, a csúszás azonban szinte kódolva van a rendszerbe. Az ügyben a szakminisztériumnak kellene lépnie, nem elképzelhetetlen, hogy ezt meg is fogják tenni.

FRISS! Reagált a minisztérium: a gyártók hibája az egész - KATTINTS!

Megkezdődött a hajrá az online pénztárgépekre történő átállás hónapok óta tartó, és - hogy a sporthasonlatnál maradjunk- a célszalagot folyamatosan eltoló versenyfutásában. A kasszacserére kötelezett kereskedőknek már egy hetük sem maradt arra, hogy megrendeljék új pénztárgépüket: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szeptemberben még csak azt bünteti, ha a boltos nem regisztrált az adóhatóságnál, októbertől viszont azért is ötszázezres (magányszemélyeknél) vagy egymilliós (cégeknél) bírság jöhet, ha a cserére kötelezett vállalkozó nem rendelte meg új típusú pénztárgépét.

175 ezer kasszát cserélnének le
A NAV szeptember 10-i tájékoztatása szerint 189 ezer kasszacserére kötelezett vállalkozó kért regisztrációs kódot. Az augusztus 31-i határidőig több mint 119 ezer úgynevezett PTGREG adatlap érkezett a NAV-hoz, ezen a nyomtatványon lehet kérni az új kassza regisztrációs kódját és egyúttal a legfeljebb 50 ezer forintos kasszánkénti támogatást. Egy nyomtatványon több gépet is be lehetett jegyezni, így a benyújtott adatlapokon a hivatalos határidőig 175 ezer kassza beüzemeléséhez kértek kódot a vállalkozók. A korábbi hírek szerint ugyanakkor akár 250 ezer pénztárgépet is le kell cserélni.


Problémás lehet a támogatási határidő

Úgy tűnik, a folyamat mostanra indult be igazán: már százezer forint körül is vannak új pénztárgépek a piacon, a kisebb üzletek pedig kasszánként 50 ezer forintos állami támogatást kapnak (legfeljebb öt géphez). A jogszabályok szerint a támogatást akkor kaphatja meg az érintett boltos, ha december 31-ig beüzemelik nála az új pénztárgépet.

Ezzel a határidővel azonban lehetnek még problémák. Bár napról-napra újabb és újabb kasszák kapnak engedélyt, az országban még egyetlen legyártott gépet sem üzemeltek be, a gyártás lassan megy, jelenleg a forgalmazók csak rendelést és előleget vesznek fel - értesült piaci forrásokból a Pénzcentrum.hu.

Épp ezért ha a gyártás a jelenlegi ütemben megy tovább, szinte biztos, hogy sokan lesznek olyanok, akiknek december közepére sem lesz beüzemelt kasszájuk, ezzel pedig bukják az állami támogatást. A csúszás akár több tízezer boltost is érinthet, sokaknak- főleg a kisebb üzleteknek - viszont életbevágóan fontos, hogy megkapják az 50 ezer forintos támogatást.

Eddig mindig lépett a minisztérium

"Pénztárgép-ügyben az eddigi tapasztalatok szerint mindig lépett a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és/vagy a NAV, a döntéshozók és a hatóságok sportszerűen, rugalmasan álltak a kérdéshez, ha kellett megváltoztatták a határidőket" - mondta el lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A boltosokat képviselő érdekvédelmi szervezet vezetője most is arra számít, hogy ha akadálya van a gyártásnak, vagy valamiért lassú a folyamat, akkor módosítanak a szabályokon.

Vámos György szerint a nemzetközi tapasztalat is azt mutatja, hogy a gyártás viszonylag lassú folyamat, a Magyarországon alkalmazásra kerülő rendszer pedig - elsősorban biztonságtechnikai okok miatt - még összetettebbnek számít.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy az NGM tervezi-e kassza-forgalmazók által javasolt határidő-módosítást. A szaktárca cikkünk megjelenéséig nem válaszolt lapunk megkeresésére.

A kassza vásárlásának menete
1. A boltos kérvényezi a NAV-kódot és az állami támogatást (ezt elvileg már meg kellett tennie).

2. A NAV elbírálja (5-8 napon belül), majd küld egy egyedi kódot, amivel fel tudja használni a támogatást. Ennek a kódnak a meglétét kell igazolni szeptembertől.

3. A boltos kereskedőt, pénztárgépet választ. Az új kassza megvásárlása előtt, a kereskedő leellenőrzi, hogy valóban jogosult-e a támogatásra. Októbertől ezt a megrendelést is igazolni kell, ha a NAV ellenőre kéri.

4. A (támogatás összegével) csökkentett árat kifizeti a kasszáért.

5. A kereskedő visszaigényli az államtól a támogatást (a boltosnak ezzel már nincs tennivalója).

 

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?