31 °C Budapest

Kamu volt az árelőny? A hatóság már vizsgálódik!

Pénzcentrum
2013. szeptember 14. 11:08

Olcsóbb, mint mások! Ezt sugallta reklámjaiban az Auchan. Csakhogy a hirdetések a versenyhatóság gyanúja szerint megtévesztőek voltak.

Törvényt sértett és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott az Auchan- gyanítja a Gazdasági Versenyhivatal. A hipermarketlánc áruházaiban olyan reklámtáblákat helyezett el, melyeken saját és más üzletekben vásárolt termékek árait hasonlította össze, hogy ezzel bizonyítsa vevőinek, mennyivel olcsóbb versenytársainál.

Csakhogy a GVH gyanúja szerint "nem azonos szükségleteket kielégítő árukat hasonlított össze, s nem tárgyilagosan hasonlította össze az áruházak termékeit, illetve azok árát, így az árelőnyt sem. Ezen túlmenően a reklámtáblákon vélhetően megtévesztő tájékoztatásokat közölt az áruk jellemző tulajdonságairól, illetve a vásárlások során elérhető árelőny mértékéről is."

A versenyhatóság augusztus 9. óta vizsgálja az ügyet, de közleményében hangsúlyozta: az eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A vizsgálat legkorábban 3 hónap múlva fejeződhet be.

Az Auchan egy évvel ezelőtt kapott legutóbb büntetést a GVH-tól. A hatóság 10 millió forint bírság megfizetésére kötelezte az áruházláncot, mert az nemzeti színekkel, magyaros motívumokkal hirdette néhány termékét, ám azok magyar eredetét nem tudta igazolni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?