0 °C Budapest

Vizsgálják az OTP-t: hitelkártya-trükkre derülhet fény

Pénzcentrum
2013. augusztus 11. 16:01

Május vége óta vizsgálódik a versenyhivatal az OTP Banknál. A hatóság azt gyanítja, hogy a legnagyobb hazai pénzintézet hitelkártya reklámjaival tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósított meg. A banknak és a versenyhatóságnak nem ez első ilyen csörtéje.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2013. május 23. óta folytat vizsgálatot az OTP Bank Nyrt-vel szemben - derül ki a hatóság honlapjára feltett közleményből. A versenyhatóság szűkszavú indoklása szerint a bank "a hitelkártyákkal kapcsolatos marketingkommunikációja során  honlapján, vásárlási tájékoztatókban, illetve egyéb kereskedelmi gyakorlatában feltételezhetően megtévesztő tájékoztatást nyújtott a hitelkártya használatával kapcsolatban a kamatmentes visszafizetésről."

A reklámokban a gyanú szerint nem szerepelt az a kártyabirtokosok szempontjából cseppet sem mellékes feltétel, hogy ha kártyával igénybe vett pénzt a türelmi időszakon túl fizetik vissza, akkor a következő elszámolási időszakban a vásárlások után már kamatot kell fizetni.

A GVH közleménye hangsúlyozza: a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az ügyben hamarosan dönthet a GVH, hiszen a már idézett közleményében azt írja, hogy az eljárás befejezésének határideje 3 hónap. Igaz, a vizsgálati idő - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Az OTP és a GVH nem először kerül szembe egymással hitelkártya ügyben. 2006 végén a bank 100 millió forintos bírságot kapott azért, mert hitelkáryta reklámjai megtévesztőek voltak. A reklámokban akkor az szerepelt, hogy a kártyabirtokosok "akár 45 napig kamatmentesen" használhatják hitelkártyájukat, csakhogy ennek voltak bizonyos feltételei. A kamatmentesség csak akkor járt, ha a fogyasztó a rendelkezésére álló meghatározott határidőn belül megfizette a hitelkeretét terhelő összes tartozását (azaz vásárlások, készpénz felvételek, kamatok, költségek és díjak együttes összegét).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az OTP a versenyhatóság döntését megtámadta a bíróság előtt, de a pert három év múlva a GVH jogerősen megnyerte.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20