Vizsgálják az OTP-t: hitelkártya-trükkre derülhet fény

Pénzcentrum
2013. augusztus 11. 16:01

Május vége óta vizsgálódik a versenyhivatal az OTP Banknál. A hatóság azt gyanítja, hogy a legnagyobb hazai pénzintézet hitelkártya reklámjaival tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósított meg. A banknak és a versenyhatóságnak nem ez első ilyen csörtéje.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2013. május 23. óta folytat vizsgálatot az OTP Bank Nyrt-vel szemben - derül ki a hatóság honlapjára feltett közleményből. A versenyhatóság szűkszavú indoklása szerint a bank "a hitelkártyákkal kapcsolatos marketingkommunikációja során  honlapján, vásárlási tájékoztatókban, illetve egyéb kereskedelmi gyakorlatában feltételezhetően megtévesztő tájékoztatást nyújtott a hitelkártya használatával kapcsolatban a kamatmentes visszafizetésről."

A reklámokban a gyanú szerint nem szerepelt az a kártyabirtokosok szempontjából cseppet sem mellékes feltétel, hogy ha kártyával igénybe vett pénzt a türelmi időszakon túl fizetik vissza, akkor a következő elszámolási időszakban a vásárlások után már kamatot kell fizetni.

A GVH közleménye hangsúlyozza: a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az ügyben hamarosan dönthet a GVH, hiszen a már idézett közleményében azt írja, hogy az eljárás befejezésének határideje 3 hónap. Igaz, a vizsgálati idő - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Az OTP és a GVH nem először kerül szembe egymással hitelkártya ügyben. 2006 végén a bank 100 millió forintos bírságot kapott azért, mert hitelkáryta reklámjai megtévesztőek voltak. A reklámokban akkor az szerepelt, hogy a kártyabirtokosok "akár 45 napig kamatmentesen" használhatják hitelkártyájukat, csakhogy ennek voltak bizonyos feltételei. A kamatmentesség csak akkor járt, ha a fogyasztó a rendelkezésére álló meghatározott határidőn belül megfizette a hitelkeretét terhelő összes tartozását (azaz vásárlások, készpénz felvételek, kamatok, költségek és díjak együttes összegét).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az OTP a versenyhatóság döntését megtámadta a bíróság előtt, de a pert három év múlva a GVH jogerősen megnyerte.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 25. 20:35
Fődi Kitti filmje, az Elkezdődik a következő 24 óra nyert dokumentumfilm kategóriában a svéd Lule Ne...
Holdblog  |  2023. szeptember 25. 13:19
Prudens gazdaságpolitikai berendezkedésekben vannak úgynevezett automatikus stabilizátorok a költség...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 25. 07:45
Az állampapír vásárlás az, amiről mindenkinek tudnia kéne, mert függetlenül attól, hogy csak nem sze...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM