3 °C Budapest

Vizsgálják az OTP-t: hitelkártya-trükkre derülhet fény

Pénzcentrum
2013. augusztus 11. 16:01

Május vége óta vizsgálódik a versenyhivatal az OTP Banknál. A hatóság azt gyanítja, hogy a legnagyobb hazai pénzintézet hitelkártya reklámjaival tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósított meg. A banknak és a versenyhatóságnak nem ez első ilyen csörtéje.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2013. május 23. óta folytat vizsgálatot az OTP Bank Nyrt-vel szemben - derül ki a hatóság honlapjára feltett közleményből. A versenyhatóság szűkszavú indoklása szerint a bank "a hitelkártyákkal kapcsolatos marketingkommunikációja során  honlapján, vásárlási tájékoztatókban, illetve egyéb kereskedelmi gyakorlatában feltételezhetően megtévesztő tájékoztatást nyújtott a hitelkártya használatával kapcsolatban a kamatmentes visszafizetésről."

A reklámokban a gyanú szerint nem szerepelt az a kártyabirtokosok szempontjából cseppet sem mellékes feltétel, hogy ha kártyával igénybe vett pénzt a türelmi időszakon túl fizetik vissza, akkor a következő elszámolási időszakban a vásárlások után már kamatot kell fizetni.

A GVH közleménye hangsúlyozza: a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az ügyben hamarosan dönthet a GVH, hiszen a már idézett közleményében azt írja, hogy az eljárás befejezésének határideje 3 hónap. Igaz, a vizsgálati idő - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Az OTP és a GVH nem először kerül szembe egymással hitelkártya ügyben. 2006 végén a bank 100 millió forintos bírságot kapott azért, mert hitelkáryta reklámjai megtévesztőek voltak. A reklámokban akkor az szerepelt, hogy a kártyabirtokosok "akár 45 napig kamatmentesen" használhatják hitelkártyájukat, csakhogy ennek voltak bizonyos feltételei. A kamatmentesség csak akkor járt, ha a fogyasztó a rendelkezésére álló meghatározott határidőn belül megfizette a hitelkeretét terhelő összes tartozását (azaz vásárlások, készpénz felvételek, kamatok, költségek és díjak együttes összegét).

Az OTP a versenyhatóság döntését megtámadta a bíróság előtt, de a pert három év múlva a GVH jogerősen megnyerte.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 27. 14:34
Kimondani is szörnyű, de idén októberben már 21 százalék fölötti az infláció. Az egyre nehezedő anya...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06