18 °C Budapest

Itt a legújabb mobilos őrület: hamarosan mindenkinek ilyen lesz?

Pénzcentrum
2013. március 6. 15:04

A Portfolio.hu már bemutatta az online tőkegyűjtő oldalak elmúlt években végbemenő óriási fejlődését, ahol mi is könnyen "befektethetünk" a jövő termékeibe. Itt született meg az okosóra terve is 2012 áprilisában és májusra több mint 10 millió dollárt gyűjtött össze. A támogatók pénzükért cserébe közel egy évig kellett várni, hogy megérkezzen az órájuk. Az egyik első magyar példányt is kézhez kapta a Pénzcentrum.hu egy hű olvasója. A mai napig összesen 30011 darabot gyártottak le, ebből 9780 amerikai és 5500 Amerikán kívüli szállítás történt. Miért kellett majdnem egy évet várni, érdemes vásárolni a kickstarteren?

A közösségi tőkegyűjtés évek óta egyre növekvő számban ad lehetőséget technikai újítások, zenei és filmes projektek megvalósítására. A lényege, hogy direkt erre a célra létrehozott internetes felületen a vállalkozó kedvűek közzéteszik terveiket, ami bemutatja ötleteiket. Ha ez valakinek megtetszik és szívesen beszállna az üzletbe, azonnal támogathatja is a munkát. Ez gyakorlatilag adományozást vagy vásárlást jelent, hiszen a legtöbb esetben ezért cserébe a kész termék első példányainak egyikéhez juthatunk hozzá.

Mi a kockázat?

Eddig 18 ezer kezdeményezés látta meg a napvilágot a kickstarteren, ezekre 300 millió dollár gyűlt össze. Az Index.hu cikkéből kis ízelítőt kaphatunk az eddigi sikerekből és kudarcokból. Az utóbbiból van több, az ígért határidőt a legtöbb vállalkozás nem tudja tartani, de vannak olyanok is, akik az összekalapozott pénzzel szépen lelépnek. A hasonló gondokkal küzdő fejlesztések mellett megérkezett a Pebble, az okosóra. Fél éves késés után itt van már az első magyar példány is, és azt tudja, amit megígértek. Vízálló, rezeg és mindent tud, amit más óra nem. Legalábbis a konkurencia megjelenéséig.

Milyen a Pebble? Interjú az újdonsült tulajjal
Közel egy éve vásároltál, azt kaptad most, amire vágytál?
Picit tartottam tőle, hogy nem olyan lesz az óra a képeken, hiszen azok nem egy végleges produktumról készültek. De mind tudásban, mind minőségben olyan terméket kaptam  amit vártam. Nyilván bosszantó apróságok, de ezek egy része szoftveresen javítható, másik részével meg együtt tudok élni.

Mennyit fizettél érte? Megérte?

Az iPhone kiegészítők árához képest a $115 nem nagy összeg. A vásárlást és a projekt támogatását egyáltalán nem bántam meg.

Alig volt még információ az óráról, amikor ezt kifizetted. Tudja azt amit ígértek, vagy te elvártál?
Igen, minden funkciót tud amit ígértek. A vízállóságot komolyabban nem teszteltem még. Meglepetésként egy funkció sem ért, mivel folyamatosan részletes tájékoztatást kaptunk a gyártási folyamatokról, nehézségekről és a várható funkciókról is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi az ami a legtutibb benne?
Az előszobában hagyott némított telefon a konyhában tartózkodva is megrezegteti a karórát és kiírja az értesítést (hívás/sms/mail/ébresztő/emlékeztető/stb...). Ez a funkció a legtutibb.

Mi az amiben csalódtál az órával kapcsolatban?

A telefon készenléti idejét a folyamatos bluetooth kapcsolat fenntartása miatt 3 napról 2 napra rövidíti. A karóra töltögetéséhez nem szoktam hozzá, 4-5 napig bírja utána 2 órát tölteni kell. Apró szoftveres hibák, mint pl. a bluetooth kapcsolat megszakadása és újracsatlakozása esetén már nem írja ki a hívó fél nevét, csak a telefonszámát egészen addig ameddig kézzel újra nem csatlakoztatom. Remélhetőleg ezt egy szoftverfrissítés javítja majd.


Jónak tűnik a Pebble, talán ez nem is kérdés. De érdemes így "vásárolni"? Különösen úgy, hogy a gyártó már kijelentette, hogy heteken belül kereskedelmi forgalomban is meg fog jelenni az okosóra. Gyakorlatilag tehát csak néhány hetet nyertek azok, akik már egy éve bizalmat szavaztak és látatlanban is kiadtak több tízezer forintot.

Az okosóra most előrendelve 150 dollárba kerül, ami magasabb, mint az egy éve szükséges támogatás. Döntse el mindenki maga, hogy 35 dollár (10 ezer forint) fedezi-e a plusz kockázatot és az egy éves várakozást.  De a közösségi tőkegyűjtésnek nem az olcsó vásárlás a legnagyobb előnye, hanem hogy olyan termékek születhetnek meg, melyek másképp csak sokkal később vagy egyáltalán nem. Ez elsősorban a film- és a játékipart mozgatta meg eddig, hiszen a statisztikák szerint ezeken a területeken lett leginkább meghatározó a kickstarter. Az Pebble azért érdekes, mert még a megjelenése előtt felmerült, hogy akár az Apple is hasonló óra gyártására készülhet.

Úgy tűnik, hogy a közösségi tőkegyűjtés révén kisebb vállalkozások is meg tudnak előzni óriásokat a piacon. Hiszen a nagyobb méretű mobilok mellett ténylegesen van esélye az ezeket kiegészítő kisebb óráknak. Az ilyen piaci réseket a kreatív kis csapatok sok esetben hamarabb felismerik, mint a multik. A fanatikusok, akik késések és a kockázat ellenére is vállalják a költségeket hozzájárulhatnak, hogy valami merőben új születhessen meg. És persze azt később bárki megvehesse a szokásos módon az üzletekben.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?