Itt a legújabb mobilos őrület: hamarosan mindenkinek ilyen lesz?

Pénzcentrum
2013. március 6. 15:04

A Portfolio.hu már bemutatta az online tőkegyűjtő oldalak elmúlt években végbemenő óriási fejlődését, ahol mi is könnyen "befektethetünk" a jövő termékeibe. Itt született meg az okosóra terve is 2012 áprilisában és májusra több mint 10 millió dollárt gyűjtött össze. A támogatók pénzükért cserébe közel egy évig kellett várni, hogy megérkezzen az órájuk. Az egyik első magyar példányt is kézhez kapta a Pénzcentrum.hu egy hű olvasója. A mai napig összesen 30011 darabot gyártottak le, ebből 9780 amerikai és 5500 Amerikán kívüli szállítás történt. Miért kellett majdnem egy évet várni, érdemes vásárolni a kickstarteren?

A közösségi tőkegyűjtés évek óta egyre növekvő számban ad lehetőséget technikai újítások, zenei és filmes projektek megvalósítására. A lényege, hogy direkt erre a célra létrehozott internetes felületen a vállalkozó kedvűek közzéteszik terveiket, ami bemutatja ötleteiket. Ha ez valakinek megtetszik és szívesen beszállna az üzletbe, azonnal támogathatja is a munkát. Ez gyakorlatilag adományozást vagy vásárlást jelent, hiszen a legtöbb esetben ezért cserébe a kész termék első példányainak egyikéhez juthatunk hozzá.

Mi a kockázat?

Eddig 18 ezer kezdeményezés látta meg a napvilágot a kickstarteren, ezekre 300 millió dollár gyűlt össze. Az Index.hu cikkéből kis ízelítőt kaphatunk az eddigi sikerekből és kudarcokból. Az utóbbiból van több, az ígért határidőt a legtöbb vállalkozás nem tudja tartani, de vannak olyanok is, akik az összekalapozott pénzzel szépen lelépnek. A hasonló gondokkal küzdő fejlesztések mellett megérkezett a Pebble, az okosóra. Fél éves késés után itt van már az első magyar példány is, és azt tudja, amit megígértek. Vízálló, rezeg és mindent tud, amit más óra nem. Legalábbis a konkurencia megjelenéséig.

Milyen a Pebble? Interjú az újdonsült tulajjal
Közel egy éve vásároltál, azt kaptad most, amire vágytál?
Picit tartottam tőle, hogy nem olyan lesz az óra a képeken, hiszen azok nem egy végleges produktumról készültek. De mind tudásban, mind minőségben olyan terméket kaptam  amit vártam. Nyilván bosszantó apróságok, de ezek egy része szoftveresen javítható, másik részével meg együtt tudok élni.

Mennyit fizettél érte? Megérte?

Az iPhone kiegészítők árához képest a $115 nem nagy összeg. A vásárlást és a projekt támogatását egyáltalán nem bántam meg.

Alig volt még információ az óráról, amikor ezt kifizetted. Tudja azt amit ígértek, vagy te elvártál?
Igen, minden funkciót tud amit ígértek. A vízállóságot komolyabban nem teszteltem még. Meglepetésként egy funkció sem ért, mivel folyamatosan részletes tájékoztatást kaptunk a gyártási folyamatokról, nehézségekről és a várható funkciókról is.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Mi az ami a legtutibb benne?
Az előszobában hagyott némított telefon a konyhában tartózkodva is megrezegteti a karórát és kiírja az értesítést (hívás/sms/mail/ébresztő/emlékeztető/stb...). Ez a funkció a legtutibb.

Mi az amiben csalódtál az órával kapcsolatban?

A telefon készenléti idejét a folyamatos bluetooth kapcsolat fenntartása miatt 3 napról 2 napra rövidíti. A karóra töltögetéséhez nem szoktam hozzá, 4-5 napig bírja utána 2 órát tölteni kell. Apró szoftveres hibák, mint pl. a bluetooth kapcsolat megszakadása és újracsatlakozása esetén már nem írja ki a hívó fél nevét, csak a telefonszámát egészen addig ameddig kézzel újra nem csatlakoztatom. Remélhetőleg ezt egy szoftverfrissítés javítja majd.


Jónak tűnik a Pebble, talán ez nem is kérdés. De érdemes így "vásárolni"? Különösen úgy, hogy a gyártó már kijelentette, hogy heteken belül kereskedelmi forgalomban is meg fog jelenni az okosóra. Gyakorlatilag tehát csak néhány hetet nyertek azok, akik már egy éve bizalmat szavaztak és látatlanban is kiadtak több tízezer forintot.

Az okosóra most előrendelve 150 dollárba kerül, ami magasabb, mint az egy éve szükséges támogatás. Döntse el mindenki maga, hogy 35 dollár (10 ezer forint) fedezi-e a plusz kockázatot és az egy éves várakozást.  De a közösségi tőkegyűjtésnek nem az olcsó vásárlás a legnagyobb előnye, hanem hogy olyan termékek születhetnek meg, melyek másképp csak sokkal később vagy egyáltalán nem. Ez elsősorban a film- és a játékipart mozgatta meg eddig, hiszen a statisztikák szerint ezeken a területeken lett leginkább meghatározó a kickstarter. Az Pebble azért érdekes, mert még a megjelenése előtt felmerült, hogy akár az Apple is hasonló óra gyártására készülhet.

Úgy tűnik, hogy a közösségi tőkegyűjtés révén kisebb vállalkozások is meg tudnak előzni óriásokat a piacon. Hiszen a nagyobb méretű mobilok mellett ténylegesen van esélye az ezeket kiegészítő kisebb óráknak. Az ilyen piaci réseket a kreatív kis csapatok sok esetben hamarabb felismerik, mint a multik. A fanatikusok, akik késések és a kockázat ellenére is vállalják a költségeket hozzájárulhatnak, hogy valami merőben új születhessen meg. És persze azt később bárki megvehesse a szokásos módon az üzletekben.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18