0 °C Budapest

Meglepő: a magyar vásárlónak az ár a legfontosabb

Pénzcentrum
2012. december 20. 14:32

Amikor a magyar fogyasztók vásárlásról döntenek, legtöbbjük, 50 százalékuk ruházati terméknél és cipőnél tartja egyik legfontosabb szempontjának az árat. Háztartási felszerelési cikknél 48, míg élelmiszernél és italnál 43 százalék sorolja a termékek árát leglényegesebb döntési kritériumai közé. Többek között ezt állapítja meg egy tizenegy termékcsoportra vonatkozó globális felmérés, amit a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat végzett 2012. harmadik negyedévében.

Mint arról a Nielsen a Pénzcentrum.hu-t tájékoztatta, a háztartási gépnél a megkérdezett magyarok 41 százaléka mondta, hogy döntéseiben kiemelt szerepet játszik az ár. Más termékek vásárlásánál is a legfontosabb szempontok közé sorolják a fogyasztói árat, amit testápoló szernél és mobil telefonnál a válaszadók 39-39 százaléka említett. Arányuk személyes használatú elektromos készüléknél 38, kozmetikumnál és bőrápoló szernél 34, egészségmegőrzést szolgáló termék és gyógyszer esetében 33, autónál 28, ékszernél és dísztárgynál 21 százalék.

Az árat azonban nem minden terméknél említi a legtöbb fogyasztó, mint döntéseiben a leglényegesebb tényezők egyikét. Hiszen élelmiszernél és italnál első helyen a termék íze, funkciója és fogyasztásának célja áll, a válaszadók 59 százalékának véleménye szerint. És csak utána következik az ár.

Gyógyszernél és az egészség megőrzését szolgáló terméknél az összetevők, adalékanyagok minősége 40 százalékos említéssel előzi meg az árat, a döntési kritériumok között.

Autónál a márkát, ékszernél és dísztárgynál a külső megjelenést, csomagolást, dizájnt említették a legfontosabb döntési szempontok között többen, mint az árat.

Ha összehasonlítjuk a magyarok ártudatosságát más európai országok átlagos mutatóival, akkor a Nielsen felmérésében szereplő termékcsoportok többségénél nem látunk lényeges különbséget. Viszont huszonkilenc vizsgált európai ország átlagában, a magyarokhoz képest jóval több fogyasztó tartja az árat a legfontosdabb kritériumok egyikének, amikor eldönti, hogy milyen személyes használatú elektronikai cikket, autót, ékszert és dísztárgyat vásároljon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vásárlási döntések hét szempontjának szerepét tárta fel a kutatás, amely kiterjedt arra is, hogy a legfontosabb kritériumok között hányan nevezik meg a márkát. Első helyre Magyarországon autónál került a márka, 29 százalékos említéssel. A második legnagyobb arányban nevezték meg a magyar fogyasztók a márkát háztartási gép, mobil telefon és személyes használatú elektronikai cikk vásárlásánál, mint döntéseik egyik leglényegesebb tényezőjét.

Feltették a kutatók azt a kérdést is, hogy az országot vagy helyet, ahol egy terméket előállítanak, hányan sorolják a leglényegesebb döntési szempontok közé. Ez a magyar válaszadók körében csak a személyes használatú elektronikai cikkeknél került be a leggyakrabban említett három kritérium közé - a megkérdezettek 14 százalékának köszönhetően.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?