Angliába menekült az RTL Klub sztárja: ebből fog megélni?

Pénzcentrum
2012. december 16. 13:02

Angliában próbált szerencsét az elmúlt két hónapban az RTL Klub valóságshow-hőse. VV Fecó megtapasztalta, hogy a külföldi munkavállalóknak nem fenékig tejföl az élet Londonban, ahol 14 lakótársával - köztük az anyósával - osztozott egy fürdőszobán és egy vécén. Az elmúlt tíz évben több mint 90 ezer magyar állampolgár kért adószámot Nagy-Britanniában, csak az utóbbi öt évben 70 ezren döntöttek úgy, hogy a szigetországban vállalnak munkát.

Az egykori villalakó októberben költözött Angliába a jobb élet reményében. Ám - ahogy ő maga a Blikk kérdésre fogalmazott - a szigetországban sincs kolbászból a kerítés. Egy tejgyárban dolgozott, zömében indiaiakkal együtt. Tizenhárom-tizennégy, különböző nemzetiségű emberrel lakott egy házban, egy vécén, egy fürdőn és egy konyhán kellett megosztozniuk. Az is előfordult, hogy a főbérlője duplán akarta beszedni tőle a bérleti díjat. Elmondása szerint ugyan jól keresett, de a bérleti díj és a buszjegy ára rengeteg pénzét elvitte.

- Testileg és lelkileg is megviselt ez a két hónap, jobban, mint a villában töltött fél év - nyilatkozta Fecó. Egyelőre nem tudja, mi lesz, ha lejár a szabadsága. Nem biztos benne, hogy visszatér Angliába, megpróbál Magyarországon állást találni. Bízik benne, hogy az RTL Klub is számít még rá. Elgondolkozott azon is, hogy családjával együtt Budapestre költözik. Ha nem jön össze semmi, visszamegy Londonba, a családját azonban egyelőre nem tudja magával vinni.

VV Fecó londoni kiruccanása előtt több mindenből próbálkozott megélni. Mielőtt beköltözött a villába, az Elcoteqnél dolgozott raktárosként. Az elektronikai termékeket előállító finn cég azonban 2011 október közepén bejelentette: befejezi a termelést pécsi gyárában, miután legnagyobb partnere, a Nokia szerződést bontott vele, és a befektető bevonására vonatkozó tárgyalások sem vezettek eredményre. November közepén mind az 1515 dolgozó megkapta a felmondását.

Az egykori villalakó idén nyáron dinnyét árult, amiben - elmondása szerint - már tízéves rutinja van - írta júliusban a Pécsinapilap.hu. VV Fecó zenéléssel is próbálkozott, Bódi Gusztival és Győzikével is volt közös fellépése.

Több tízezer magyar bolyong a nagyvilágban

A brit munka- és nyugdíjügyi hatóság, a DWP statisztikája szerint az elmúlt tíz évben több mint 90 ezer magyar állampolgár kért adószámot Nagy-Britanniában. Az események az elmúlt öt évben gyorsultak fel igazán: 2007 óta minden évben 14-15 ezer honfitársunk dönt úgy, hogy a szigetországban próbál szerencsét. A statisztikák nem szólnak arról, hogy közülük hányan maradtak, hányan tértek haza, hányan távoztak harmadik országba, hányan tanulnak, vagy esetleg feketén dolgoznak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A népességstatisztikai adatokban tavaly nyáron 42 ezer magyarországi születésű és 41 ezer magyar állampolgárságú lakos szerepelt, de azt nem lehet tudni, hogy beleszámolták-e az ideiglenes lakhellyel és hivatalos munkával rendelkező személyeket is, vagy csak a letelepedett lakosokat tartalmazza a statisztika.

A német statisztikai hivatal adatai szerint tavaly rekordot döntött a Németországban maradt magyar állampolgárok száma is. Összesen 41 134 fő települt ki és 24 106 jött vissza tavaly, tehát 17 028 emberünk maradt kint, ami 8233 fővel több, mint 2010-ben. Tíz év alatt csaknem 47 ezer magyar telepedett le Németországban.

Az osztrák határ mellett élő magyarok életét nagyban megkönnyítette a 2011-es munkaerő-piaci nyitás. Egy év alatt 57 százalékkal nőtt az Ausztriában - legálisan - dolgozó magyarok száma: idén márciusban 44 ezernél is több honfitársunk kereste a kenyerét a szomszédos országban. A magyar munkavállalók többsége ingázik, főként Burgenlandba, Bécsbe és Alsó-Ausztriába.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem