0 °C Budapest

Angliába menekült az RTL Klub sztárja: ebből fog megélni?

Pénzcentrum
2012. december 16. 13:02

Angliában próbált szerencsét az elmúlt két hónapban az RTL Klub valóságshow-hőse. VV Fecó megtapasztalta, hogy a külföldi munkavállalóknak nem fenékig tejföl az élet Londonban, ahol 14 lakótársával - köztük az anyósával - osztozott egy fürdőszobán és egy vécén. Az elmúlt tíz évben több mint 90 ezer magyar állampolgár kért adószámot Nagy-Britanniában, csak az utóbbi öt évben 70 ezren döntöttek úgy, hogy a szigetországban vállalnak munkát.

Az egykori villalakó októberben költözött Angliába a jobb élet reményében. Ám - ahogy ő maga a Blikk kérdésre fogalmazott - a szigetországban sincs kolbászból a kerítés. Egy tejgyárban dolgozott, zömében indiaiakkal együtt. Tizenhárom-tizennégy, különböző nemzetiségű emberrel lakott egy házban, egy vécén, egy fürdőn és egy konyhán kellett megosztozniuk. Az is előfordult, hogy a főbérlője duplán akarta beszedni tőle a bérleti díjat. Elmondása szerint ugyan jól keresett, de a bérleti díj és a buszjegy ára rengeteg pénzét elvitte.

- Testileg és lelkileg is megviselt ez a két hónap, jobban, mint a villában töltött fél év - nyilatkozta Fecó. Egyelőre nem tudja, mi lesz, ha lejár a szabadsága. Nem biztos benne, hogy visszatér Angliába, megpróbál Magyarországon állást találni. Bízik benne, hogy az RTL Klub is számít még rá. Elgondolkozott azon is, hogy családjával együtt Budapestre költözik. Ha nem jön össze semmi, visszamegy Londonba, a családját azonban egyelőre nem tudja magával vinni.

VV Fecó londoni kiruccanása előtt több mindenből próbálkozott megélni. Mielőtt beköltözött a villába, az Elcoteqnél dolgozott raktárosként. Az elektronikai termékeket előállító finn cég azonban 2011 október közepén bejelentette: befejezi a termelést pécsi gyárában, miután legnagyobb partnere, a Nokia szerződést bontott vele, és a befektető bevonására vonatkozó tárgyalások sem vezettek eredményre. November közepén mind az 1515 dolgozó megkapta a felmondását.

Az egykori villalakó idén nyáron dinnyét árult, amiben - elmondása szerint - már tízéves rutinja van - írta júliusban a Pécsinapilap.hu. VV Fecó zenéléssel is próbálkozott, Bódi Gusztival és Győzikével is volt közös fellépése.

Több tízezer magyar bolyong a nagyvilágban

A brit munka- és nyugdíjügyi hatóság, a DWP statisztikája szerint az elmúlt tíz évben több mint 90 ezer magyar állampolgár kért adószámot Nagy-Britanniában. Az események az elmúlt öt évben gyorsultak fel igazán: 2007 óta minden évben 14-15 ezer honfitársunk dönt úgy, hogy a szigetországban próbál szerencsét. A statisztikák nem szólnak arról, hogy közülük hányan maradtak, hányan tértek haza, hányan távoztak harmadik országba, hányan tanulnak, vagy esetleg feketén dolgoznak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A népességstatisztikai adatokban tavaly nyáron 42 ezer magyarországi születésű és 41 ezer magyar állampolgárságú lakos szerepelt, de azt nem lehet tudni, hogy beleszámolták-e az ideiglenes lakhellyel és hivatalos munkával rendelkező személyeket is, vagy csak a letelepedett lakosokat tartalmazza a statisztika.

A német statisztikai hivatal adatai szerint tavaly rekordot döntött a Németországban maradt magyar állampolgárok száma is. Összesen 41 134 fő települt ki és 24 106 jött vissza tavaly, tehát 17 028 emberünk maradt kint, ami 8233 fővel több, mint 2010-ben. Tíz év alatt csaknem 47 ezer magyar telepedett le Németországban.

Az osztrák határ mellett élő magyarok életét nagyban megkönnyítette a 2011-es munkaerő-piaci nyitás. Egy év alatt 57 százalékkal nőtt az Ausztriában - legálisan - dolgozó magyarok száma: idén márciusban 44 ezernél is több honfitársunk kereste a kenyerét a szomszédos országban. A magyar munkavállalók többsége ingázik, főként Burgenlandba, Bécsbe és Alsó-Ausztriába.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 29. 16:06