13 °C Budapest

Autósok, figyelem: így változhat a KRESZ!

MTI
2013. január 13. 11:04

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az európai gyakorlat figyelembevételével megvizsgálja a járművezetők számára tiltott magatartások tételes felsorolásának, újabb tilalmak KRESZ-ben történő pontos megnevezésének lehetőségét, például a dohányzás, étkezés, a GPS vagy fedélzeti számítógép használat, a televíziózás vagy videózás esetében.

Kérdéses, hogy - leginkább az újfajta szórakoztató elektronikai eszközök rendkívül gyors ütemű megjelenése miatt - mennyire követheti nyomon egy kormányrendeleti szintű szabályozás a tiltottnak tekinthető tevékenységek körének bővülését - írta még pénteken a Népszava. Az NFM kommunikációs főosztálya kiemelte: a jogszabályi tiltás hatékony ellenőrzés nélkül nem érheti el célját, e nem kívánt magatartások tetten érhetősége azonban erősen korlátozott, mellőzésük hatósági eszközökkel nehézkesen kényszeríthető ki. Közlekedésszabályozási oldalról leginkább arról lehet szó, hogy egy bekövetkező balesetnél a járművezető gondatlan magatartását súlyosbító körülményként vegyék figyelembe.

A hatályos KRESZ a járművezető személyes felelősségébe utalja, hogy vezetésre képes állapotban legyen. Külön leszögezik viszont a szabályok azt, hogy tilos a járművezetési képességet hátrányosan befolyásoló szer hatása alatt állni. Rögzítik - járműfajták szerint - a mobiltelefon használatának feltételeit is. Utóbbi eszközök rohamos elterjedése nyomán vezetés közbeni használatukat nemzetközi szinten is jelentős baleset okozó tényezőként azonosították. Így a kézben tartott mobiltelefon használatának tilalma egész Európában elterjedt gyakorlattá vált. A hazai előírások is ehhez igazodtak.

A szaktárca alapvetően minden olyan járművezetői magatartást közlekedésbiztonsági szempontból nemkívánatosnak tekint, esetenként veszélyesnek tart, amely elvonhatja a vezető figyelmét, vagy korlátozhatja a vezetéshez szükséges képességeit (egyebek mellett a szabad kézhasználatot). A KRESZ rendeletben soha nem lehet a teljesség igényével tételesen felsorolni, hogy mi mindent tilos vezetés közben csinálni, mindig indokolt marad a "járművezetésre alkalmas állapot" előírás megtartása. Ha a járművezetésre alkalmasságot jelentősen befolyásoló magatartás sajnálatosan elterjed, akkor fontolható meg, hogy a konkrét magatartás kiemelt tilalmát a jogalkotó a KRESZ-be beépítse - hangsúlyozta a minisztérium.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem