0 °C Budapest

Dohánytermékeket tiltana be Brüsszel

MTI
2012. december 20. 09:14

Az Európai Bizottság javaslatot tett szerdán a dohánytermékekről szóló uniós irányelv módosítására, és ennek keretében egyes dohánytermékek betiltását indítványozza, valamint szorgalmazza, hogy nagyobb méretű képek formájában helyezzenek el egészségügyi figyelmeztetetést a cigarettás dobozokon.

Az új irányelv az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény elképzelése szerint betiltaná a "jellegzetes ízesítésű cigarettákat", a "sodort cigarettákat" és a füst nélküli dohánytermékeket, valamint a "fokozottan toxikus" és "erős függőséget okozó" dohánytermékeket.

A brüsszeli bizottság kötelezővé tenné a nagy méretű - az elő- és hátlap felületének 75 százalékát kitöltő méretű képes és szöveges - egészségügyi figyelmeztetések elhelyezését a cigaretták csomagolásán. A csomagoláson nem lenne szabad reklámelemeket megjeleníteni. A dohánytermékek csomagolásán a dohányfüst kátrány-, nikotin- és szén-monoxid-tartalmával kapcsolatban jelenleg feltüntetett - és általános vélemény szerint félrevezető - információkat a jövőben a csomagolás oldalán elhelyezett felirat váltaná fel, amely arról tájékoztatna, hogy a dohányfüst több mint 70 rákkeltő anyagot tartalmaz.

A tagállamoknak ugyanakkor "megfelelően indokolt esetben" jogukban állna semleges egységcsomagolást előírni.

A jogszabály ezen túlmenően szabályozná a határokon átívelő internetes értékesítést, és új technikai elemeket vezetne be az illegális kereskedelem megakadályozása érdekében. A javaslat az internetes kiskereskedők vonatkozásában bejelentési kötelezettséget, ezenfelül pedig életkor-ellenőrzési mechanizmus bevezetését irányozza elő. A cél az, hogy a gyermekek és a kiskorúak ne vásárolhassanak dohánytermékeket. Az új irányelv nyomon követési és ellenőrzési rendszer, valamint biztonsági elemek - például hologramok - alkalmazását írná elő annak érdekében, hogy a kereskedők kizárólag olyan dohánytermékeket értékesítsenek az EU-ban, melyek megfelelnek az előírásoknak.

Az irányelv olyan termékekre - így például az elektromos cigarettákra, illetve dohányzási célú gyógynövénytermékekre - is rendelkezéseket határozna meg, amelyekre eddig nem vonatkoztak külön szabályok. E termékek - ha nikotintartalmuk nem ér el egy bizonyos küszöbértéket, forgalmazhatók lennének ugyan, de csakis akkor, ha található a csomagolásukon egészségügyi figyelmeztetés. Ha nikotintartalmuk meghaladja a küszöbértéket, forgalmazásukra csak akkor nyílna mód, ha gyógyszerkészítményként - például nikotinpótló terápia céljából - engedélyezték használatukat. A dohányzási célú gyógynövénytermékek esetében is kötelező lenne egészségügyi figyelmeztetést feltüntetni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A rágódohány és a tubák címkézésére és összetevőire a jövőben külön szabályok vonatkoznának. A szájon át fogyasztott dohány - az elsősorban skandináv területeken népszerű "snüssz" - továbbra is uniós tiltás alá esne, kivéve Svédországot, amely mentességet kapott a tilalom alkalmazása alól.

Az új irányelvi rendelkezések az Európai Bizottság számításai szerint - a megvitatási és elfogadási procedúra után - 2015-2016-ban léphetnek hatályba.

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?