17 °C Budapest

Így vásárolj okosan a neten: ne hagyd magad átverni!

Pénzcentrum
2012. október 17. 05:28

A mai rohanó világban sok időt meg lehet spórolni azzal, ha a vásárlásainkat az interneten keresztül intézzük. Sokakat visszatartanak ettől azok a hírek, amelyek szerint csalók is hozzájutnak a bankkártya-adatokhoz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az esetek többségében azok járnak pórul, akik a kártyahasználat előtt nem veszik figyelembe az alapvető biztonsági szempontokat. A Pénzcentrum.hu cikkében arra próbálja meg felhívni a figyelmet, hogy kellő körültekintéssel ki lehet szűrni az adathalászokat.

Az európai átlagnál sokkal bizalmatlanabbak a magyarok az internetes vásárlással szemben: a fogyasztók mindössze 54 százaléka tervezi, hogy online vásárol valamilyen árucikket vagy szolgáltatást - derült ki a Nielsen nyár végén közzétett felméréséből. Ráadásul nemhogy nőtt volna, hanem még csökkent is az interneten keresztüli vásárlási kedv; két évvel ezelőtt még a megkérdezettek 66 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tervez online vásárlást.

Ennek oka, hogy a magyarok jelentős része még mindig kételkedik abban, hogy az internetes fizetési rendszer bizalmasan kezeli a bankkártya-adataikat. Noha egy honlapról első ránézésre nem egyszerű megállapítani, hogy átverős-e vagy sem, lenyúlja-e a pénzünket, vagy meg akarja szerezni a kártyánk adatait, megfelelő körültekintéssel ki lehet szűrni az árulkodó jeleket. Nem érdemes ugyanis eleve lemondani a kényelmes vásárlási lehetőségről.

A magyarországi internetes vásárlási oldalak esetében általában nem közvetlenül a kereskedőnek kell fizetni, hanem az ügyfelet átirányítják valamely bank fizető oldalára. Amellett, hogy a bankok fizetési rendszere adatbiztonsági szempontból sokkal megbízhatóbb, a kereskedő nem fér hozzá a személyes adatainkhoz és a kártyabirtokos azonosítását szolgáló ellenőrző kódhoz sem.

A külföldi oldalak esetében viszont régóta elfogadott, bár egyre ritkább, hogy a kereskedő saját oldalán kell megadni minden személyes adatot, a szállítási címet, a kártyaszámot és az azonosító kódot is. Ez a rendszer jelenthet olyan kockázatot, hogy elveszhetnek az adatok, ha azokat nem megfelelően kezelik, noha világszerte komoly szabályozási rendszer működik ennek elkerülésére.

Külföldről és belföldről történő vásárlás esetén is nagyon fontos, hogy ne ugorjunk fejest az üzletbe, előtte kellőképpen győződjünk meg arról, mennyire megbízható a kiszemelt oldal. 

1. Fizetés előtt a következő szempontok alapján vizsgáld meg alaposan a weboldalt:

- Mit árul, milyen szolgáltatást nyújt?
- Találsz-e részletes termékismertetőt?
- Megtalálható-e a cég telephelye, vonalas telefonszáma és e-mail címe?
- Érdemes legalább az internetes keresőkben utánanézni, hogy létező cégről van-e szó, találsz-e róla információkat, vagy beszámolókat vásárlói tapasztalatokról?
- Feltüntették-e a szerződési, fizetési és szállítási feltételeket? Ha nem, akkor gyanakodhatsz. Akkor se nyugodj meg teljesen, ha az oldalon elérhetőek a feltételek, ebben az esetben is olvasd el alaposan a szöveget, különös tekintettel az apró betűs részekre!
- Nézd meg, minőségi kifogás esetén hova és mennyi időn belül fordulhatsz reklamációval, milyen feltételek mellett vonhatod vissza a megrendelésedet, mikor, és milyen formában kapod vissza a pénzedet!
- Figyelj a megfogalmazásra! Legyen gyanús, ha tele van helyesírási hibákkal, és ha összecsapottnak tűnik a weboldal szerkesztése! Ilyen esetekben ne vásárolj az adott kereskedőnél!

2. Ügyelj rá, hogy a kártyaszámot és a kártya lejárati dátumát ne add ki illetékteleneknek!

- Nézd meg, hogy a kommunikáció titkosítva van-e! Erre utal az URL-címben a "https". Ez arra utal, hogy az oldal tulajdonosa az, akinek kiadja magát, és hogy az adatok titkosítva utaznak a világhálón. A "https" mellett található egy "lakat", amelyre rákattintva meg kell jelennie a titkosításhoz használt tanúsítványnak.

- Lehetőség szerint internetes vásárlásaidat, átutalásaidat ne nyilvános hozzáférésű hálózaton keresztül intézd! Csak olyan eszközről végezz ilyen tevékenységeket, melynek vírusvédelme naprakész, valamint operációs rendszere, alkalmazásai rendelkeznek az aktuális biztonsági frissítésekkel!

- Fizetés előtt érdemes bezárni a böngészőben a többi, korábban megnyitott weboldalt. Veszélyes lehet, ha éppen nyitva van egy olyan oldal is, amely információkat gyűjt a böngészőből.

- Amint a kártyás fizetésre kerül a sor, mindig ellenőrizd, hogy a kereskedő által elfogadott kártyák logója (MasterCard, Maestro, American Express vagy VISA) fel van-e tüntetve (ugyanúgy, mint a "hagyományos" üzletekben)! Ezt hasonlítsd össze a kártyádon lévővel, nézd meg alaposan, hogy tényleg ugyanolyan vagy csak hasonló! A weben egyre több helyen jelenik meg a kártyatársaságok biztonságos fizetőoldalt jelölő szimbóluma. Ilyen például a MasterCard-nál a MasterCard Secure Code, a Visa-nál a Verified by Visa.

- A legnagyobb ellenérzést az okozza az internetes vásárlástól ódzkodók körében, hogy egyre több kereskedő kéri a kártyabirtokos azonosítását szolgáló, a kártya aláírási paneljében található 3 jegyű ellenőrző kódot - amit CVC2-nek, CVV2-nek vagy CSC kódnak is szoktak nevezni - (a kártyaszám, és annak utolsó négy számjegye után). Jóllehet ez a kód pont azért van, hogy a kártyabirtokost azonosítsa ilyen esetekben, tehát a biztonságunkat szolgálja. Ez az a kód, mellyel az interneten igazolhatjuk, hogy a kártya a kezünkben van.

Ezt az azonosítót ugyanolyan gondossággal kell kezelni, mint a PIN kódot! Internetes, postai vagy telefonos vásárlás során a kereskedő nem kérheti a PIN kódot, azt ezeken a csatornákon keresztül soha ne add meg!

3. Vásárlás után is ügyelj a biztonságra!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- Minden vásárlás alkalmával nyomtasd ki a megrendelésedet, annak visszaigazolását, a fizetéskor megadott adatokat, a megrendelt áru termékismertetőjét! A kinyomtatott dokumentumokat őrizd meg!

- Mindig jelentkezz ki a weboldalról, ha befejezted a vásárlást, nézelődést! Különösen fontos ez, ha olyan számítógépről rendelsz, amelyet más is használ, például ha nincs más lehetőséged, mint hogy internet kávézóból intézd az ügyeidet.

E-mailes, telefonos adatkicsalás (scam)

Egyre gyakoribb - elsősorban Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban előforduló - visszaélési mód, amikor illetéktelenek e-mailben próbálnak meg bankkártya-adatokat kicsalni. Előfordulhat hogy ismert kereskedőktől - akár olyanoktól is, amelyektől már korábban vásároltunk - kapsz elektronikus levelet, amelyben arra kérnek, hogy frissítsd adataidat. Ilyen esetekben mindig vedd fel a kapcsolatot a kereskedővel, és ellenőrizd a feladót!

Mindig legyen gyanús, ha olyan levelet kapsz, amely túl kedvező ajánlatot, soha meg nem rendelt termék lemondását, vagy nyereményt tartalmaz!

Nagyon fontos tudni, hogy a nemzetközi kártyatársaságok sem e-mailben, sem telefonon nem keresik meg közvetlenül a kártyabirtokosokat! Így azonnal gyanakodj, ha olyan e-mailt vagy telefonhívást kapsz, amelyben a kártyatársaságok nevében arról tájékoztatnak, hogy illetéktelenek megszerezték a bankkártyád adatait, és bizalmas adatokat (például a kártyaszámot, a számlaszámot, személyes adatokat, a kártyabirtokos azonosítására szolgáló kódot, PIN kódot) kérnek tőled. Ilyen esetekben soha ne add meg a kért adatokat, hanem haladéktalanul értesítsd a bankodat!

A bankok sem kérnek e-mailben bizalmas adatokat, illetve a bakkártya PIN kódját, és telefonon sem kérnek adatokat a bankkártyájukkal kapcsolatban. Utóbbi esetben is csak személyes adatokat (például születési dátum, édesanyja neve) kérnek az ügyfél beazonosítása érdekében. A banknak semmi szüksége a PIN kódra!

Gyanakodj, ha olyan telefonhívást kapsz, hogy valamilyen összeget nyertél, és ezért kérik a bankkártyád adatait! Az esetleges nyeremény átutalásához csak a nevedre és számlaszámodra van szükség, egyéb adat nem kell a tranzakció végrehajtásához.

Ne dőlj be olyan telefonhívásnak, amelynek során valamilyen cég nevében, nyeremény fejében arra kérnek, hogy bankjegy-automatán keresztül tölts fel különböző mobilszámokat! Ha mégis szeretnél részt venni benne, akkor a tranzakciók végrehajtása előtt mindenképpen győződj meg arról, hogy az adott cégnél valóban létezik-e ilyen nyereményjáték!

Új módi: az aukciós átverés

Az egyre nagyobb számú aukciós oldalak is felkeltették az internetes csalók figyelmét. Az aukciós oldalon regisztrál a csaló, majd olyan termékeket kínál eladásra, melyek valójában nem is léteznek. Hogy megbízhatóbbnak látszódjon, gyakran további felhasználói fiókokat is készít, és fantomvásárlásokat hajt végre a főprofillal. Ezek alapján úgy tűnik, mintha már több terméket értékesített volna, ami bizalmat kelthet a gyanútlan vásárlókban, miközben valójában egyáltalán nem történt értékesítés.

Az aukciós csalás legegyszerűbb esete az, ha az eladó egyszerűen nem küldi az elnyert (és kifizetett) terméket, vagy küldi, de nem az, nem olyan, esetleg hamisítvány az adott tárgy. Ez utóbbi kategóriában leggyakrabban értékesnek hazudott ékszert, koncertjegyet, műszaki cikket találunk.

A rendőrök azt tanácsolják, óvakodjunk az olyan eladóktól, amelyek meglepően alacsony áron kínálják portékájukat. Ellenőrizzük le, hogy valódi lakcímmel és telefonszámmal regisztráltak-e! Vásárlás előtt érdemes megnézni, hogy más felhasználóktól van-e. Nagyobb összegű vásárlás kérjünk személyes találkozót. Ha az eladó mereven elzárkózik ettől, akkor élhetünk a gyanúval, hogy esetleg bűncselekmény áldozatává váltunk. Ha a személyes átvételre nincs lehetőség, akkor fizessünk utánvéttel.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem