Így vásárolj okosan a neten: ne hagyd magad átverni!

Pénzcentrum
2012. október 17. 05:28

A mai rohanó világban sok időt meg lehet spórolni azzal, ha a vásárlásainkat az interneten keresztül intézzük. Sokakat visszatartanak ettől azok a hírek, amelyek szerint csalók is hozzájutnak a bankkártya-adatokhoz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az esetek többségében azok járnak pórul, akik a kártyahasználat előtt nem veszik figyelembe az alapvető biztonsági szempontokat. A Pénzcentrum.hu cikkében arra próbálja meg felhívni a figyelmet, hogy kellő körültekintéssel ki lehet szűrni az adathalászokat.

Az európai átlagnál sokkal bizalmatlanabbak a magyarok az internetes vásárlással szemben: a fogyasztók mindössze 54 százaléka tervezi, hogy online vásárol valamilyen árucikket vagy szolgáltatást - derült ki a Nielsen nyár végén közzétett felméréséből. Ráadásul nemhogy nőtt volna, hanem még csökkent is az interneten keresztüli vásárlási kedv; két évvel ezelőtt még a megkérdezettek 66 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tervez online vásárlást.

Ennek oka, hogy a magyarok jelentős része még mindig kételkedik abban, hogy az internetes fizetési rendszer bizalmasan kezeli a bankkártya-adataikat. Noha egy honlapról első ránézésre nem egyszerű megállapítani, hogy átverős-e vagy sem, lenyúlja-e a pénzünket, vagy meg akarja szerezni a kártyánk adatait, megfelelő körültekintéssel ki lehet szűrni az árulkodó jeleket. Nem érdemes ugyanis eleve lemondani a kényelmes vásárlási lehetőségről.

A magyarországi internetes vásárlási oldalak esetében általában nem közvetlenül a kereskedőnek kell fizetni, hanem az ügyfelet átirányítják valamely bank fizető oldalára. Amellett, hogy a bankok fizetési rendszere adatbiztonsági szempontból sokkal megbízhatóbb, a kereskedő nem fér hozzá a személyes adatainkhoz és a kártyabirtokos azonosítását szolgáló ellenőrző kódhoz sem.

A külföldi oldalak esetében viszont régóta elfogadott, bár egyre ritkább, hogy a kereskedő saját oldalán kell megadni minden személyes adatot, a szállítási címet, a kártyaszámot és az azonosító kódot is. Ez a rendszer jelenthet olyan kockázatot, hogy elveszhetnek az adatok, ha azokat nem megfelelően kezelik, noha világszerte komoly szabályozási rendszer működik ennek elkerülésére.

Külföldről és belföldről történő vásárlás esetén is nagyon fontos, hogy ne ugorjunk fejest az üzletbe, előtte kellőképpen győződjünk meg arról, mennyire megbízható a kiszemelt oldal. 

1. Fizetés előtt a következő szempontok alapján vizsgáld meg alaposan a weboldalt:

- Mit árul, milyen szolgáltatást nyújt?
- Találsz-e részletes termékismertetőt?
- Megtalálható-e a cég telephelye, vonalas telefonszáma és e-mail címe?
- Érdemes legalább az internetes keresőkben utánanézni, hogy létező cégről van-e szó, találsz-e róla információkat, vagy beszámolókat vásárlói tapasztalatokról?
- Feltüntették-e a szerződési, fizetési és szállítási feltételeket? Ha nem, akkor gyanakodhatsz. Akkor se nyugodj meg teljesen, ha az oldalon elérhetőek a feltételek, ebben az esetben is olvasd el alaposan a szöveget, különös tekintettel az apró betűs részekre!
- Nézd meg, minőségi kifogás esetén hova és mennyi időn belül fordulhatsz reklamációval, milyen feltételek mellett vonhatod vissza a megrendelésedet, mikor, és milyen formában kapod vissza a pénzedet!
- Figyelj a megfogalmazásra! Legyen gyanús, ha tele van helyesírási hibákkal, és ha összecsapottnak tűnik a weboldal szerkesztése! Ilyen esetekben ne vásárolj az adott kereskedőnél!

2. Ügyelj rá, hogy a kártyaszámot és a kártya lejárati dátumát ne add ki illetékteleneknek!

- Nézd meg, hogy a kommunikáció titkosítva van-e! Erre utal az URL-címben a "https". Ez arra utal, hogy az oldal tulajdonosa az, akinek kiadja magát, és hogy az adatok titkosítva utaznak a világhálón. A "https" mellett található egy "lakat", amelyre rákattintva meg kell jelennie a titkosításhoz használt tanúsítványnak.

- Lehetőség szerint internetes vásárlásaidat, átutalásaidat ne nyilvános hozzáférésű hálózaton keresztül intézd! Csak olyan eszközről végezz ilyen tevékenységeket, melynek vírusvédelme naprakész, valamint operációs rendszere, alkalmazásai rendelkeznek az aktuális biztonsági frissítésekkel!

- Fizetés előtt érdemes bezárni a böngészőben a többi, korábban megnyitott weboldalt. Veszélyes lehet, ha éppen nyitva van egy olyan oldal is, amely információkat gyűjt a böngészőből.

- Amint a kártyás fizetésre kerül a sor, mindig ellenőrizd, hogy a kereskedő által elfogadott kártyák logója (MasterCard, Maestro, American Express vagy VISA) fel van-e tüntetve (ugyanúgy, mint a "hagyományos" üzletekben)! Ezt hasonlítsd össze a kártyádon lévővel, nézd meg alaposan, hogy tényleg ugyanolyan vagy csak hasonló! A weben egyre több helyen jelenik meg a kártyatársaságok biztonságos fizetőoldalt jelölő szimbóluma. Ilyen például a MasterCard-nál a MasterCard Secure Code, a Visa-nál a Verified by Visa.

- A legnagyobb ellenérzést az okozza az internetes vásárlástól ódzkodók körében, hogy egyre több kereskedő kéri a kártyabirtokos azonosítását szolgáló, a kártya aláírási paneljében található 3 jegyű ellenőrző kódot - amit CVC2-nek, CVV2-nek vagy CSC kódnak is szoktak nevezni - (a kártyaszám, és annak utolsó négy számjegye után). Jóllehet ez a kód pont azért van, hogy a kártyabirtokost azonosítsa ilyen esetekben, tehát a biztonságunkat szolgálja. Ez az a kód, mellyel az interneten igazolhatjuk, hogy a kártya a kezünkben van.

Ezt az azonosítót ugyanolyan gondossággal kell kezelni, mint a PIN kódot! Internetes, postai vagy telefonos vásárlás során a kereskedő nem kérheti a PIN kódot, azt ezeken a csatornákon keresztül soha ne add meg!

3. Vásárlás után is ügyelj a biztonságra!

- Minden vásárlás alkalmával nyomtasd ki a megrendelésedet, annak visszaigazolását, a fizetéskor megadott adatokat, a megrendelt áru termékismertetőjét! A kinyomtatott dokumentumokat őrizd meg!

- Mindig jelentkezz ki a weboldalról, ha befejezted a vásárlást, nézelődést! Különösen fontos ez, ha olyan számítógépről rendelsz, amelyet más is használ, például ha nincs más lehetőséged, mint hogy internet kávézóból intézd az ügyeidet.

E-mailes, telefonos adatkicsalás (scam)

Egyre gyakoribb - elsősorban Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban előforduló - visszaélési mód, amikor illetéktelenek e-mailben próbálnak meg bankkártya-adatokat kicsalni. Előfordulhat hogy ismert kereskedőktől - akár olyanoktól is, amelyektől már korábban vásároltunk - kapsz elektronikus levelet, amelyben arra kérnek, hogy frissítsd adataidat. Ilyen esetekben mindig vedd fel a kapcsolatot a kereskedővel, és ellenőrizd a feladót!

Mindig legyen gyanús, ha olyan levelet kapsz, amely túl kedvező ajánlatot, soha meg nem rendelt termék lemondását, vagy nyereményt tartalmaz!

Nagyon fontos tudni, hogy a nemzetközi kártyatársaságok sem e-mailben, sem telefonon nem keresik meg közvetlenül a kártyabirtokosokat! Így azonnal gyanakodj, ha olyan e-mailt vagy telefonhívást kapsz, amelyben a kártyatársaságok nevében arról tájékoztatnak, hogy illetéktelenek megszerezték a bankkártyád adatait, és bizalmas adatokat (például a kártyaszámot, a számlaszámot, személyes adatokat, a kártyabirtokos azonosítására szolgáló kódot, PIN kódot) kérnek tőled. Ilyen esetekben soha ne add meg a kért adatokat, hanem haladéktalanul értesítsd a bankodat!

A bankok sem kérnek e-mailben bizalmas adatokat, illetve a bakkártya PIN kódját, és telefonon sem kérnek adatokat a bankkártyájukkal kapcsolatban. Utóbbi esetben is csak személyes adatokat (például születési dátum, édesanyja neve) kérnek az ügyfél beazonosítása érdekében. A banknak semmi szüksége a PIN kódra!

Gyanakodj, ha olyan telefonhívást kapsz, hogy valamilyen összeget nyertél, és ezért kérik a bankkártyád adatait! Az esetleges nyeremény átutalásához csak a nevedre és számlaszámodra van szükség, egyéb adat nem kell a tranzakció végrehajtásához.

Ne dőlj be olyan telefonhívásnak, amelynek során valamilyen cég nevében, nyeremény fejében arra kérnek, hogy bankjegy-automatán keresztül tölts fel különböző mobilszámokat! Ha mégis szeretnél részt venni benne, akkor a tranzakciók végrehajtása előtt mindenképpen győződj meg arról, hogy az adott cégnél valóban létezik-e ilyen nyereményjáték!

Új módi: az aukciós átverés

Az egyre nagyobb számú aukciós oldalak is felkeltették az internetes csalók figyelmét. Az aukciós oldalon regisztrál a csaló, majd olyan termékeket kínál eladásra, melyek valójában nem is léteznek. Hogy megbízhatóbbnak látszódjon, gyakran további felhasználói fiókokat is készít, és fantomvásárlásokat hajt végre a főprofillal. Ezek alapján úgy tűnik, mintha már több terméket értékesített volna, ami bizalmat kelthet a gyanútlan vásárlókban, miközben valójában egyáltalán nem történt értékesítés.

Az aukciós csalás legegyszerűbb esete az, ha az eladó egyszerűen nem küldi az elnyert (és kifizetett) terméket, vagy küldi, de nem az, nem olyan, esetleg hamisítvány az adott tárgy. Ez utóbbi kategóriában leggyakrabban értékesnek hazudott ékszert, koncertjegyet, műszaki cikket találunk.

A rendőrök azt tanácsolják, óvakodjunk az olyan eladóktól, amelyek meglepően alacsony áron kínálják portékájukat. Ellenőrizzük le, hogy valódi lakcímmel és telefonszámmal regisztráltak-e! Vásárlás előtt érdemes megnézni, hogy más felhasználóktól van-e. Nagyobb összegű vásárlás kérjünk személyes találkozót. Ha az eladó mereven elzárkózik ettől, akkor élhetünk a gyanúval, hogy esetleg bűncselekmény áldozatává váltunk. Ha a személyes átvételre nincs lehetőség, akkor fizessünk utánvéttel.

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19