1 °C Budapest

Bankkártya, a tuti nyerő lap

Pénzcentrum
2012. október 15. 15:34

Bár a statisztikák szerint egyre több embernek van bankkártyája Magyarországon, és egyre többször is használjuk a plasztikot, a hazai bankkártya-kultúrának még van hova fejlődnie. Ebben segít a következő napokban a Pénzcentrum.hu: olvasóink hasznos, gyakorlati tanácsokat kaphatnak a kártyahasználatról, bemutatjuk, miért biztonságos ez a fizetési módszer, és a legújabb technológiai fejlesztések izgalmas titkaiba is bepillantást nyújtunk.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint év első hat hónapjában Magyarországon közel 123 millió készpénzes fizetési tranzakciót bonyolítottunk le, ami 13 százalékkal több, mint tavaly, sőt, közel 27 százalékkal haladja meg a 2010-es adatokat. A pénzügyi tudatosság fejlődése szempontjából optimizmusra adhat okot kártyás vásárlások növekedése is: a 2010-es 717 és a tavalyi 815 milliárd forint után az idei első hat hónapban 930 milliárd forint értékben vásároltunk bankkártyával.

Ugyanakkor van még hova fejlődni, hiszen a vásárlási tranzakciók értékben továbbra is jócskán lemaradnak a - kimondottan magas- bankkártyás pénzfelvételi adatoktól: hat hónap alatt 3064 milliárd forintnyi készpénzt vettünk ki magyar automatákból, ez közel négyszerese a kártyás fizetésnek.

A számok mögött leginkább az áll, hogy Magyarországon sokan épp attól tartanak, elvesztik a pénzüket egy-egy kártyás tranzakció során, sokan valamilyen lehúzás, átverés veszélyezteti őket. Sokan szívesebben tartják pénzüket a párna alatt vagy a kredenc mögött, pedig a kártyahasználat - különösen a plasztikkal való fizetés- nem csak biztonságos, hanem összességében kifizetődő is. A technológia pedig egyre egyszerűsödik és egyre inkább hétköznapjaink részévé válik: nem véletlen, hogy már Magyarországon is tízezrek használják azt az okostelefonos alkalmazást, amellyel pillanatok alatt vásárolhatunk és fizethetünk, több tucat üzletben.

A következő napokban a Pénzcentrum.hu olvasói gyakorlati tanácsokat kaphatnak a kártyahasználatról, bemutatjuk, miért biztonságos ez a fizetési módszer, és bepillantást adunk a legújabb technológiai fejlesztésekbe is.

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?