4 °C Budapest

Bankkártya, a tuti nyerő lap

Pénzcentrum
2012. október 15. 15:34

Bár a statisztikák szerint egyre több embernek van bankkártyája Magyarországon, és egyre többször is használjuk a plasztikot, a hazai bankkártya-kultúrának még van hova fejlődnie. Ebben segít a következő napokban a Pénzcentrum.hu: olvasóink hasznos, gyakorlati tanácsokat kaphatnak a kártyahasználatról, bemutatjuk, miért biztonságos ez a fizetési módszer, és a legújabb technológiai fejlesztések izgalmas titkaiba is bepillantást nyújtunk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint év első hat hónapjában Magyarországon közel 123 millió készpénzes fizetési tranzakciót bonyolítottunk le, ami 13 százalékkal több, mint tavaly, sőt, közel 27 százalékkal haladja meg a 2010-es adatokat. A pénzügyi tudatosság fejlődése szempontjából optimizmusra adhat okot kártyás vásárlások növekedése is: a 2010-es 717 és a tavalyi 815 milliárd forint után az idei első hat hónapban 930 milliárd forint értékben vásároltunk bankkártyával.

Ugyanakkor van még hova fejlődni, hiszen a vásárlási tranzakciók értékben továbbra is jócskán lemaradnak a - kimondottan magas- bankkártyás pénzfelvételi adatoktól: hat hónap alatt 3064 milliárd forintnyi készpénzt vettünk ki magyar automatákból, ez közel négyszerese a kártyás fizetésnek.

A számok mögött leginkább az áll, hogy Magyarországon sokan épp attól tartanak, elvesztik a pénzüket egy-egy kártyás tranzakció során, sokan valamilyen lehúzás, átverés veszélyezteti őket. Sokan szívesebben tartják pénzüket a párna alatt vagy a kredenc mögött, pedig a kártyahasználat - különösen a plasztikkal való fizetés- nem csak biztonságos, hanem összességében kifizetődő is. A technológia pedig egyre egyszerűsödik és egyre inkább hétköznapjaink részévé válik: nem véletlen, hogy már Magyarországon is tízezrek használják azt az okostelefonos alkalmazást, amellyel pillanatok alatt vásárolhatunk és fizethetünk, több tucat üzletben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A következő napokban a Pénzcentrum.hu olvasói gyakorlati tanácsokat kaphatnak a kártyahasználatról, bemutatjuk, miért biztonságos ez a fizetési módszer, és bepillantást adunk a legújabb technológiai fejlesztésekbe is.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20