5 °C Budapest

Jelentősen drágulhatnak az élelmiszerek

Pénzcentrum
2012. szeptember 10. 18:05

A nyári kánikula és szárazság után ősszel erősen megugorhatnak az élelmiszerárak. A gyenge termés miatt a gabonaárak csúcson vannak, és az áremelkedés várhatóan gyorsan megjelenik majd a gabonatermékek, pékáruk árában is. Augusztusban 6 százalék lehetett az egy évre visszatekintő drágulás, de a következő hónapokban még magasabbra szökhet az infláció - vélik a Portfolio.hu által megkérdezett szakértők.

A friss szakértői előrejelzések szerint az infláció továbbra sem tud elszakadni a 6 százalékos szintről. Év elején az áfa két százalékpontos emelése nyomán ugrott meg az infláció, majd a februári jövedékiadó emelések hatása az év közepéig érezhető maradt, miközben az üzemanyagok árának mérséklődése gyengébben jelent meg a KSH által mért adatokban. Ugyan az év második felére korábban az elemzők dezinflációt, azaz az infláció mérséklődését várták, a nyári hőség következményei felülírták a prognózisokat. Ahelyett, hogy 5 százalék felé csordogálna a fogyasztói árindex, négyéves csúcsra szökhet a kora őszi hónapokban.

Erős drágulás jön a nyári kánikula után

A gabonaárak csúcson vannak, a következő hónapokban az alapanyagok árának emelkedése továbbgyűrűzhet a feldolgozott gabonatermékek árába is. Így szeptemberben már 6 százalék fölé is ugorhat a fogyasztói árindex - mondta a Portfolio.hu-nak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Eközben azonban a tavalyi jövedékiadó emelések emelések hatása lassan eltűnik az inflációs indexből, így a két ellentétes hatás, a tavalyi magas bázis miatt mérsékeltebb éves index és az élelmiszer árak emelkedése alakítja majd az adatot.

Ráadásul számolhatunk az emelkedő benzinárak hatásával is, illetve a ruházati cikkeknél a szezonális árcsökkenés folytatódásával - teszi hozzá Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője. Augusztusban a szezonhatás mérsékelheti az élelmiszerek drágulását, de az őszi hónapoktól már egyértelműen az várható, hogy az élelmiszerárak alakulása felfelé fogja nyomni az inflációt, így a szeptemberi adat jóval 6% felett lehet.

Erős drágulás jön a nyári kánikula után

Jobbágy Sándor, a CIB elemzője szerint viszont augusztusban a szezonális hatásokat (élelmiszer, ruházat), illetve a tartós fogyasztási cikkek valószínűsíthető dezinflációját a többi tétel emelkedése kiegyensúlyozta, és bár az infláció éves alapon szeptemberben is 6 százalék közelében lehet, októbertől már érdemi csökkenésre számíthatunk. Az év végi adat újból megközelítheti az 5 százalékot, majd a jövő évre vonatkozó adóintézkedések függvényében 2013-ban tovább gyorsulhat az infláció csökkenése.

 

NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?