10 °C Budapest

Drága lesz a a baromfi: 30 százalékos emelés jöhet?

Pénzcentrum
2012. szeptember 7. 09:31

Az erős forint hatása máris érződik, Pest megyében egyre több helyütt látni cseh, lengyel, szlovák árut. sok esetben számla nélküli magánimportról van szó, ami az áfacsalással együtt már jól jövedelmez - írja a Napi Gazdaság.

Pontos felmérés még nem készült az augusztusi kánikula hatásáról, de úgy becsüljük, hogy nagyjából tízmilliárd forint körüli a veszteség a baromfiiparban − mondta a lapnak Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke. A baromfitartók kénytelenek voltak kisebb súlyban odaadni a vágóhidaknak a szárnyasokat, mivel sokkal nagyobb gondot okozott volna az ütemezett időpontok megváltozása. Így azonban romlott a feldolgozók kapacitáskihasználtsága, illetve nem minden minőségi előírásnak tudtak megfelelni a termelők. A Vidékfejlesztési Minisztérium a károk kompenzálása érdekében mintegy 800 millió forinttal emelte az ágazat által elérhető állatjóléti támogatásokat, továbbá egy-egy nemzeti támogatási jogcím kereteit is megemelte (utóbbiakból 1,5-2 milliárd forint juthat az ágazatnak).

A legnagyobb problémát azonban a globális takarmánydrágulás okozza a baromfiiparnak. Egyrészt ez nagyjából 30 százalékkal drágítja a termelést, másrészt a magyar kukoricatermésben várható kiesés fizikai hiánnyal is fenyeget. Ha a döntően exportra termelő ágazatnak a fuvardíjjal megfejelt drágább importkukoricát kell igénybe vennie, akkor eleve vesztes helyzetbe kerül nyugat-európai exportpiacain a helyi termelőknél vagy a német, lengyel versenytársaknál drágábban előállított termékek miatt. Ez a forinterősödéssel együtt piacvesztést is okozhat mind bel-, mind külföldön.

Érződik az erős forint hatása

Az erős forint hatása máris érződik, Pest megyében egyre több helyütt látni cseh, lengyel, szlovák árut − mondta Csorbai Attila −, sok esetben számla nélküli magánimportról van szó, ami az áfacsalással együtt már jól jövedelmez. Mindezek hatására országosan akár 20-30 százalékkal csökkenhet a termelés, ami erősen megnövelheti egy-egy térség munkanélküliségét is. A hitelspirál, illetve a vágóhidak, takarmánykeverők által fenntartott, halasztott fizetésre épülő termelés miatt az újrakezdés lehetősége is elveszhet. Egy termelői vagy feldolgozói bedőléskor ráadásul behajthatatlan követelésállomány keletkezne amiatt, hogy az érintett uniós támogatással fejlesztett és nem tudja tartani a vállalt állatlétszámot. Ekkor ugyanis vissza kellene fizetni a támogatást is, illetve a felvett hiteleket (utóbbihoz gyakran már a saját lakóingatlanokat jelzálogosítják el a termelők).

Attól tartunk, hogy a kieső termelés helyét teljes mértékben az olcsó importáru venné át − mondja Csorbai Attila. A fogyasztók ugyanis nem tudják megfizetni, ha a takarmánydrágulást teljes mértékben áthárítják a termelők és a feldolgozók is. Az idén eddig kétszer drágult a csirkehús, összesen nagyjából 8−10 százalékkal, de ez sem kompenzálta a termelési költségek növekedését − ehhez további 25−28, fűtési idényben a feldolgozói átadási ár 30 százalékos emelésére lenne szükség. Az állatállomány egyelőre nem esett vissza − az év elején még 3−5 százalékos bővüléssel számolt a baromfiipar −, ám félő, hogy ez bekövetkezik, főleg a pulykaágazatban. A víziszárnyasoknál főként a forinterősödés rontja az exportorientált, illetve az euróban szerződő cégek értékesítésének jövedelmezőségét.

Még megmenthető az adófizető réteg

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A terméktanács szerint még az idén, minél korábban csökkenteni kellene az alapvető élelmiszerek áfáját, mivel így még megmenthető lenne a legális adófizető réteg az ágazatban. Az állam képes biztosítani, hogy a kiskereskedelem ne nyelje le az áfacsökkentés eredményét, hanem az eljusson a termékpálya többi szereplőjéhez is − hangsúlyozta Csorbai. Emellett formálódik egy javaslat arról, hogyan lehetne létrehozni egy magyar előállítású takarmánytartalékot: az állami felvásárlás csak felhajtja az árakat, ehelyett minden növénytermelő számára bizonyos mennyiségű készletezési kötelezettséget kellene bevezetni, a raktározást állami garanciás forgóeszközhitellel finanszírozva. Arra még nem találtak megoldást, hogy a likviditási, fedezethiánnyal és értékesítési gondokkal küzdő állattartók miből és hogyan vehetnék meg ezeket a készleteket. Hosszabb távon azonban az elnök megfontolandónak tartja a terményalapú adózás bevezetését is a növénytermesztők számára − így biztosítható lenne szerinte az állami tartalék.

 

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?