4 °C Budapest

Se alkohol, se cigi: bankok és szülők szívatják a gyerekeket

Pénzcentrum
2012. július 24. 05:37

Több szülő rájött, hogy egyszerűbb és biztonságosabb gyereküket megtanítani a bankkártya használatra, mint folyamatosan készpénzt adni a kezükbe. Egyik nagy előnye az elektronikus pénzköltésnek, hogy sokkal könnyebben ellenőrizhető mikor, hol és mire ad ki pénzt gyerekünk. A szülők igényeit felismerve Angliában olyan bankkártyát vezetett be a Visa, mellyel pontosan nyomon követhető  a költés és a készpénz felvét. Sőt a kártyával szinte mindent lehet vásárolni, de alkoholt és cigarettát nem.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Visa Citizencard néven, Nagy-Britanniában igényelhető bankkártya nemcsak fizetésnél lehet hasznos, de személyazonosításra is alkalmas, hiszen aláírásunk mellett a születési dátum és egy fénykép is van rajta. Ez a személyi igazolvánnyal még nem rendelkező igazán fiatal gyerekeknél lehet hasznos.

Mint ahogy az is, hogy a szülő könnyen és egyszerűen belenézhet a csemetéje pénztárcájába. A költekezést még az is korlátozza, hogy ahol alkoholt árulnak egyszerűen nem működik a kártya. Ez a tiltás nem vonatkozik az élelmiszerüzletekre, ahol ugyancsak lehet kapni alkoholt és cigarettát is. A szórakozóhelyek termináljai viszont már nem fogadják el a kártyát, így esetleg még egy ásványvizet sem tud venni egy este folyamán a gyerek, ha esetleg megszomjazna. Kritikáink ellenére egy hasonló kártya visszaszoríthatja a készpénzhasználatot a gyerekek körében is és a szülő mindenképp jobban ellenőrizheti a zsebpénz elköltésének módját. Ma már attól sem kell tartani, hogy valahol nem lehet kártyával fizetni, hiszen szinte bárhol elfogadják.


A kártya elterjedését segítheti, hogy se éves, se havidíja nincs. Egy kezdeti 15 fontos költsége van csupán, amit a szülőknek kell megfizetnie a bankfiókokban. A vásárlás, boltokban vagy online teljesen ingyenes, de a készpénzfelvételnek minden esetben díja van. Ez a költség épp arra lehet elég, hogy visszatartsa az ATM használattól a gyereket, de szükség esetén azért könnyen nélkül hozzáférjen pénzéhez. Hiszen adódhat olyan helyzet, amikor ténylegesen készpénzre van szüksége egy gyereknek is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hazai pénzintézetek általánosságban 14 éves kor felettieknek kínálják bankszámláikat. Többet kifejezetten gyerekeknek, ingyenes számlavezetéssel. Már ezekkel a kártyákkal is könnyen nyomon követhető, mikor és mire megy el a zsebpénz a hozzájuk tartozó internetbankokban mindent nyomon követhet a szülő, amit akár mobilján is elér. Az osztálykirándulás során is nagy segítség lehet egy ilyen kártya, hiszen vészhelyzet esetén könnyen néhány órán belül pénzt tud rá utalni az aggódó szülő, és ezért szinte sehol nem kell fizetni számlavezetési díjat a legfiatalabb korosztálynak. Az OTP kínálatában megtalálható Start Junior kártya akár 7 éves kortól is igényelhető és hasonló funkciókkal bír mint a nagyoknak szánt változat.

A 4 órás utalás bevezetésével szinte azonnal megérkezik a pénz a gyerekek számlájára és nagyobb városokban semmi problémája nem lehet, akár szórakozás közben sem a kártyás fizetéssel a fiataloknak. A készpénzfelvételért idehaza is legtöbbször fizetni kell, havi egy két alkalom ingyenes, de ennek időpontját és összegét is le tudja ellenőrizni a szülő.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20