1 °C Budapest

Kétszer is megfizethetjük a tranzakciós adót

Pénzcentrum
2012. május 14. 15:33

Félreérthető volt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kijelentése, miszerint ha egy magánszemély a saját számláin belül végez banki utalást, akkor azt nem terheli tranzakciós adó. A pénteken benyújtott törvényjavaslatból az derül ki, hogy csak az ugyanabban a pénzintézetben vezetett számlák között lesz lehetőség adómentesen utalni.

A törvénytervezet teljes szövegéből kiderül, hogy a tranzakciós adó alanyai a bankok lesznek, nem az ügyfelek. A kormány szerint a tervezett 130 milliárd forintos pénzügyi tranzakciós illetéket nem tudják a pénzintézetek áthárítani ügyfeleikre.

Adókról van szó, nincs mese
Nem lehet illetéknek nevezni a pénzügyi műveleteket terhelő új közterhet, egyértelmű, hogy adóról van szó - jelentette ki a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Angyal József okleveles adószakértő. Illetéknek ugyanis csak azt lehet nevezni, ami után valamilyen ellenszolgáltatás jár. Márpedig a tranzakciós "illetékért" nem kapnak semmit cserébe az adófizetők - érvel a szakember.

Érdekes adóelméleti kérdéseket vet fel az is, hogy az adók alanyai nem a magánszemélyek, vállalkozások, hanem a bankok, távközlési szolgáltatók lesznek. Ez ugyanis azt jelentené, hogy az új közterhek közvetlen adók lennének, vagyis az adó nem jelenhetne meg tételesen a telefonszámlákban, illetve a banki költségszámlákon, hanem annyival növekedne mondjuk a szolgáltatás ára. Ha viszont ilyen módon vezetnék be az új adókat, akkor az Európai Unió ismét kifogásokat emelhet a közterhek ellen. Ellenben az is szúrhatja az EU szemét, ha közvetett, forgalmi típusú adót vezetne be a kormány.

Giró-Szász András kormányszóvivő a TV2 Mokka című adásában kijelentette: semmiképpen nem fordulhat elő, hogy a szolgáltatók egy az egyben át tudják terhelni a lakosságra az új közterheket, azok ugyanúgy a vállalatokat terhelik, mint a válságadók.

Angyal József szerint hamis a kormány érvelése, amely szerint a javasolt új adók méltányosabbak, mintha a jövedelmeket terhelnék meg, mert így szétterítik a közterheket az adózók között. Az adószétterítés azt jelenti, hogy a jövedelemmel nem rendelkezőknek, a gyermekeknek, a nyugdíjasoknak és a munkanélkülieknek is meg kell fizetniük az adót, ez kicsit sem nevezhető méltányosnak - hangsúlyozza az adószakértő.

Amennyiben mégis megjelenik a díjakban a tranzakciós adó, akkor azok fizethetnek a legtöbbet, akik próbálnak tudatosan bánni a pénzükkel. A legolcsóbb lakáshitel, folyószámla, hitelkártya és legkedvezőbb megtakarítási számla akár más-más hitelintézetnél is lehet, a lakástakarékokról, biztosítókról nem is beszélve. Akinek több pénzintézetnél is van valamilyen számlája, vagy megtakarítása, az többszörösen érezheti a pénzügyi tranzakciós illeték hatásait.

Kétszer is fizethetünk

Az esetlegesen emelkedő díjak miat pont a pénzügyileg tudatosabb ügyfelek járhatnak roszul, akik eddig próbálták optimalizálni a pénzügyeiket. A hitelkártya-használatkor például sok esetben kétszer is be kell fizetni a pénzforgalom után keletkező illetéket, ha nem ugyanaz a folyószámlát vezető és a hitelkártyát nyújtó bank. A törvény értelmében ilyenkor kétszer kell megfizetniük a bankoknak a 1 ezrelékes díjat, egyszer a hitelösszeg lehívásakor és egyszer annak kiegyenlítésekor.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. december 8. 19:07
Az egyik tanácsadást kérő ügyfél most kötött egy nyugdíjbiztosítást, a kérdés a szokásos volt, nem v...
MEDIA1  |  2022. december 8. 15:03
A Media1 megtudta, hogy még idén decemberben megújul a 90.9 Jazzy Rádió, és ezentúl egyszerűbb néven...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?