12 °C Budapest

Kétszer is megfizethetjük a tranzakciós adót

Pénzcentrum
2012. május 14. 15:33

Félreérthető volt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kijelentése, miszerint ha egy magánszemély a saját számláin belül végez banki utalást, akkor azt nem terheli tranzakciós adó. A pénteken benyújtott törvényjavaslatból az derül ki, hogy csak az ugyanabban a pénzintézetben vezetett számlák között lesz lehetőség adómentesen utalni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A törvénytervezet teljes szövegéből kiderül, hogy a tranzakciós adó alanyai a bankok lesznek, nem az ügyfelek. A kormány szerint a tervezett 130 milliárd forintos pénzügyi tranzakciós illetéket nem tudják a pénzintézetek áthárítani ügyfeleikre.

Adókról van szó, nincs mese
Nem lehet illetéknek nevezni a pénzügyi műveleteket terhelő új közterhet, egyértelmű, hogy adóról van szó - jelentette ki a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Angyal József okleveles adószakértő. Illetéknek ugyanis csak azt lehet nevezni, ami után valamilyen ellenszolgáltatás jár. Márpedig a tranzakciós "illetékért" nem kapnak semmit cserébe az adófizetők - érvel a szakember.

Érdekes adóelméleti kérdéseket vet fel az is, hogy az adók alanyai nem a magánszemélyek, vállalkozások, hanem a bankok, távközlési szolgáltatók lesznek. Ez ugyanis azt jelentené, hogy az új közterhek közvetlen adók lennének, vagyis az adó nem jelenhetne meg tételesen a telefonszámlákban, illetve a banki költségszámlákon, hanem annyival növekedne mondjuk a szolgáltatás ára. Ha viszont ilyen módon vezetnék be az új adókat, akkor az Európai Unió ismét kifogásokat emelhet a közterhek ellen. Ellenben az is szúrhatja az EU szemét, ha közvetett, forgalmi típusú adót vezetne be a kormány.

Giró-Szász András kormányszóvivő a TV2 Mokka című adásában kijelentette: semmiképpen nem fordulhat elő, hogy a szolgáltatók egy az egyben át tudják terhelni a lakosságra az új közterheket, azok ugyanúgy a vállalatokat terhelik, mint a válságadók.

Angyal József szerint hamis a kormány érvelése, amely szerint a javasolt új adók méltányosabbak, mintha a jövedelmeket terhelnék meg, mert így szétterítik a közterheket az adózók között. Az adószétterítés azt jelenti, hogy a jövedelemmel nem rendelkezőknek, a gyermekeknek, a nyugdíjasoknak és a munkanélkülieknek is meg kell fizetniük az adót, ez kicsit sem nevezhető méltányosnak - hangsúlyozza az adószakértő.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Amennyiben mégis megjelenik a díjakban a tranzakciós adó, akkor azok fizethetnek a legtöbbet, akik próbálnak tudatosan bánni a pénzükkel. A legolcsóbb lakáshitel, folyószámla, hitelkártya és legkedvezőbb megtakarítási számla akár más-más hitelintézetnél is lehet, a lakástakarékokról, biztosítókról nem is beszélve. Akinek több pénzintézetnél is van valamilyen számlája, vagy megtakarítása, az többszörösen érezheti a pénzügyi tranzakciós illeték hatásait.

Kétszer is fizethetünk

Az esetlegesen emelkedő díjak miat pont a pénzügyileg tudatosabb ügyfelek járhatnak roszul, akik eddig próbálták optimalizálni a pénzügyeiket. A hitelkártya-használatkor például sok esetben kétszer is be kell fizetni a pénzforgalom után keletkező illetéket, ha nem ugyanaz a folyószámlát vezető és a hitelkártyát nyújtó bank. A törvény értelmében ilyenkor kétszer kell megfizetniük a bankoknak a 1 ezrelékes díjat, egyszer a hitelösszeg lehívásakor és egyszer annak kiegyenlítésekor.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?