2 °C Budapest

Tízezreket is kereshetsz a hitelkártyáddal

Pénzcentrum
2012. május 10. 05:27

Sokan félnek a hitelkártyáktól, pedig tudatos használatával több tízezer forintot is spórolhatnának a családok évente. A hitelkártyák mellé járó jóváírások és az el nem költött fizetés kamatai egy átlagos pesti családnak 40-45 ezer forintot jelentene évente, de még egy szülőkkel élő fiatal is spórolhat 20 ezer forintot. A Pénzcentrum.hu és a BankRáció.hu hitelkártya összehasonlítójából megtudhatod, melyik kártya a leginkább megfelelő számodra.

Külföldön viszonylag nagy kultúrája van a hitelkártya használatnak, itthon viszont csak most ismerkedünk vele. A hitelkártya terhére történő vásárlás általában kamatmentes, legalábbis egy hónapon belül. A vásárlás időpontjától kezdve a bank által meghatározott türelmi időszak lejártáig kell visszafizetnünk a tartozásunkat. Ha ezt megtesszük, semmilyen kamat nem terheli.

Forrás: PSZÁF
Mi a különbség a hitelkártya és a bankkártya között?
A bankkártya bankszámlához kapcsolódik, használatának fedezetéül pedig a számlán lévő pénzösszeg (számla egyenlege) vagy a számlához kapcsolódó hitelkeret szolgál. A hitelkártya ezzel szemben több, mint egy egyszerű bankkártya. A hitelkártyához - a bankkártyával ellentétben ugyanis - nem szükséges külön bankszámla. Önnek nem kell pénzt elhelyeznie bankszámláján, a bank által rendelkezésére bocsátott hitelkeretet használhatja vásárlásra és - kártyatípus függvényében - készpénzfelvételre az ún. hitelszámla terhére.


Így kereshetünk pénzt a hitelkártyával

Tegyük fel, hogy a fizetésünk minden hónap 3-án érkezik meg a folyószámlánkra. Ezt általában a hónap folyamán el is költjük, de mi lenne akkor, ha inkább befektetnénk erre az egy hónapra? És abban a hónapban csak a hitelkártyánkról költekezünk. A felhalmozott tartozást a következő hónap 3.-án rendezhetjük is (kamat és egyéb költségektől mentesen), még az előző havi keresetünkből. Az esetleg felgyűlt hozamot megtarjuk. Következő hónapban ugyanezt eljátszhatjuk, fizetésünk betétbe, vagy folyószámlára és hitelkártyáról költekezünk, majd ezt hónapról hónapra megismételhetjük. A kamatoknak és a jóváírásoknak köszönhetően év végére akár több tízezer forintot is kereshetünk. A hitelkártya költsége ezzel szemben csak 3-5 ezer forint, de ezeket a díjakat az összehasonlító táblázatunk tartalmazza.

Nézzük meg, hogy mit jelent ez számokban egy átlagos család esetén. Magyarországon az átlagos nettó kereset 143 ezer forint, ha ezt mind el is költjük, a példa esetében Erste Joker Hitelkártyájával (a vásárlás 70 százaléka után egy, 30 százaléka után 4 százalékos jóváírással számolva), akkor éves szinten 36 ezer forintot kereshetünk.

A hitelkártya terhére történő vásárlás általában kamatmentes, legalábbis 45 napon belül. A vásárlás időpontjától kezdve a bank által meghatározott türelmi időszak lejártáig kell visszafizetnünk a tartozásunkat. Ha ezt megtesszük, semmilyen kamat nem terheli havi áthidaló hitelünket. A készpénzfelvétel viszont szinte kivétel nélkül minden hitelkártya esetében kerülendő, hiszen akkor azonnal elkezd kamatoznia hitel összege, ráadásul a pénzfelvétel díja is magas.


A BankRáció.hu adatai alapján összeszedtünk azokat a hitelkártyákat, melyek valamilyen jóváírást tesznek lehetővé tulajdonosaiknak. Vannak olyan speciális kártyák melyek csak egy bizonyos szolgáltatónál történő költekezéseink után fizet, vagy csak egy bizonyos társaságnál lehet elkölteni, amit a táblázatban is jeleztük.

Ahhoz, hogy megtudjuk mennyit is jelent egy családban egy hitelkártya tudnunk kell az átlagos költés összegét is. Öt különböző élethelyzetben lévő család havi költségeit szedtük össze.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 


Ezek alapján számoltuk ki, hogy egy átlagos család melyik hitelkártyával járnak a legjobban és mennyit spórolhatnak vele évente. A fenti számok alapján a mindenre 2 százalékos jóváírást nyújtó hitelkártyák nyújtják a legnagyobb kedvezményt a családoknak. Ezek közül viszont bőven válogathatunk, több bank is kínál hasonló terméket.

A hitelkártya használatakor jó tudni, hogy a jóváíráskor az üzlet POS terminálja az érdekes, tehát mosószert vásárolva egy élelmiszer boltban 3 százalékos jóváírást is kaphatunk a Citi Life hitelkártyával és így tovább.  Az el nem költött bevétel kamataival eddig nem számoltunk, de egy jó befektetéssel akár további több tízezer forintot jelenthet az évente, ha lekötjük a beérkező jövedelmünket arra a kis időre, amíg nincs rá szükségünk a hitelkártya tartozásunk kifizetéséhez. A speciális hitelkártyákat azoknak érdemes megfontolni, akik többet költenek egy adott üzletben vagy szolgáltatásra, így többet spórolhatnak, mint a példánkban szereplő családok.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 09:07
Pikó András, Budapest VIII. kerülete, Józsefváros Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP színekben megválasz...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?