17 °C Budapest

4 órás átutalás: mérföldkő a hazai pénzforgalomban

Pénzcentrum
2012. július 2. 17:05

Mától az elektronikusan benyújtott átutalások a korábbi egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül célba érnek. A közel kétéves fejlesztésnek köszönhetően a banki ügyfelek (a lakosság és a vállalatok) jelentős előnyhöz jutnak.

Mától a korábbi egy munkanappal szemben legfeljebb négy óra lesz a belföldi, elektronikusan benyújtott forintátutalások teljesítési ideje. A négyórás szabály az átutalások teljesítésének maximális idejét jelenti, hiszen a GIRO Zrt. által üzemeltetett rendszer kétóránként számolja el a bankok által hozzá benyújtott tételeket, így az esetek túlnyomó többségében arra lehet számítani, hogy ennél rövidebb idő alatt teljesülnek az átutalások.

A napközbeni átutalás a hazai pénzforgalom elmúlt 15 évének legjelentősebb fejlesztése, melynek köszönhetően elegendő a pénzt az esedékesség napján átutalni, így az ügyfelek (magánszemélyek, ill. vállalatok) egynapi folyószámla kamatot nyernek. A napközben kapott pénzt napon belül további fizetésekre is fel lehet használni, és sürgős esetekben át is lehet utalni.

A vállalatok szempontjából további előny, hogy az új nemzetközi SEPA szabvány alkalmazásával tudják analitikus könyvelési rendszereiket automatizálni, így pénzügyi adminisztrációjukat hatékonyabbá tenni.

Ezen túlmenően csökkenteni tudják a számlaegyenlegüket, amelyet kedvezőbb kamatozású eszközökbe mozgathatnak át.

"A napközbeni átutalás rendszerének sikeres indulása mérföldkő a hazai pénzforgalomban" - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a mai napon rendezett sajtótájékoztatón. A jegybank elnöke hozzátette: a ma működésbe lépett új rendszer megvalósítását a Magyar Nemzeti Banknak a közjó érdekében tett kezdeményezése és rendelete indította útjára.

Szabályozásra azért volt szükség, mert a fizetési infrastruktúra fejlesztése bonyolult feladat. Egy országos méretű hálózati piacról van szó, ahol egymással versengő szereplőknek kell együttműködniük a fejlesztés során, aminek a végén senki nem jut versenyelőnyhöz, hiszen az új kedvezőbb szolgáltatás mindenki számára egyszerre érhető el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke szerint az elmúlt két évben zajló fejlesztések jelentős kihívások elé állították a hazai pénzforgalmi szolgáltatókat, akik komoly anyagi ráfordítással járultak hozzá egy korszerűbb, ügyféligényeknek jobban megfelelő pénzforgalmi rendszer megteremtéséhez. A többszöri napközi elszámolás révén nagymértékben változik a banki likviditásmenedzselés rendszere - tette hozzá. Az alkalmazásra kerülő uniós SEPA szabvány a korábbinál bővebb adattartalmat tesz lehetővé, jobban kiszolgálva az üzleti szféra igényeit, és gyakorlatilag egy olyan előre hozott beruházásnak tekinthető, amit így már nem kell elvégezni az euro bevezetésekor.

Legeza Péter, a GIRO Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: a Giro Zrt életében is jelentős változást hoz az éjszakai üzemmód mellett a napon belül ötszöri elszámolásra történő áttérés. A kétóránkénti ciklusok fegyelmezett magatartást várnak el a klíringtagoktól és a Giro Zrt-től is. Ugyanakkor a jelentős tartalékidővel rendelkező éjszakai üzemmódhoz képest némileg megnövekvő működési kockázat kezelésére ez a rendszer is úgy lett kialakítva, hogy két egymással párhuzamosan futó rendszer dolgozza fel a tranzakciókat, és probléma esetén bármikor át lehet kapcsolni egyikről a másikra.

A tavaly augusztus óta zajló tesztek és az első három ciklus tapasztalatai azt mutatják, hogy a GIRO és a klíringtagok sikeresen felkészültek a napközbeni átutalás működtetésére.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 14:32
Közvetítik Kiss Norbert kamionos versenyeit is.
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm