Elbocsátásokat hozhat az adóemelés

2011. szeptember 8. 08:33

Elbocsátásokba kezdtek a nyrőgépeket üzemeltető vállalkozások a két nappal ezelőtt bejelentett 50 százalékos játékadó emelés hírére - írja a Világgazdaság.

Részleteket még nem tud a hazai szerencsejáték-szakma az Orbán Viktor által kedden bejelentett 50 százalékos játékadó emelésről - nyilatkozták a napilapnak piaci szereplők. A jelenlegi szabályozás szerint az adó mértéke és alapja igen változatos a Szerencsejáték Zrt. egyes játékainál, valamint külön tételes játékadó vonatkozik a nyerőgépekre is.

"A Szerencsejáték Zrt. eddig nem kapott tájékoztatást arról, hogy az ágazaton belül kiket érinthet a változás és milyen formában. Így a tervről, illetve annak esetleges hatásairól egyelőre nem tudunk érdemben nyilatkozni" - közölte Tulik Ágnes, a társaság kommunikációs igazgatóhelyettese, egyben szóvivője.

Mint az a cég korábbi tájékoztatásából kiderült, tavaly 29,3 milliárd forintot fizettek be a központi költségvetésbe játékadó címén. Amennyiben az adóemelés valóban vonatkozik a Szerencsejáték Zrt.-re is, ahogyan azt szakmai berkekben rebesgetik, és az összes játéktípusukat ugyanilyen arányban érintené, akkor 2012-ben - változatlan játékbevétel mellett - közel 45 milliárd forintra nőne a cég befizetési kötelezettsége.

Ez a 15 milliárd forintos többletteher pedig nagy valószínűséggel masszívan veszteségessé tenné a vállalatot. A veszteséget pedig végső soron a tulajdonos államnak kellene majd kipótolnia.

"A kormány sajtótájékoztatójából nem derült ki  egyértelműen, hogy mely játékadókat kívánják megemelni 50 százalékkal. Amennyiben a pénznyerő automatákat érintő , gépenkénti havi 100 ezer forintos tételes adóra is vonatkozik ez az emelés, az nemcsak államhoz befolyó játékadó-bevételek csökkenését, hanem munkahelyek megszűnését eredményezné" - mondta el Schreiber István, a Magyar Szerencsjáték Szövetség elnöke.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szövetség tagjainak jelentős része már bejelentette, hogy csökkenteni kénytelenek a munkavállalóik létszámát. Becslések szerint az adóemelés hatására pár hónap leforgása alatt a játékhelyek mintegy 40 százaléka szűnik majd meg. Emiatt pedig újabb adóbevételkiesést kényszerül elkönyvelni a kormányzat.

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25