12 °C Budapest

Elbocsátásokat hozhat az adóemelés

2011. szeptember 8. 08:33

Elbocsátásokba kezdtek a nyrőgépeket üzemeltető vállalkozások a két nappal ezelőtt bejelentett 50 százalékos játékadó emelés hírére - írja a Világgazdaság.

Részleteket még nem tud a hazai szerencsejáték-szakma az Orbán Viktor által kedden bejelentett 50 százalékos játékadó emelésről - nyilatkozták a napilapnak piaci szereplők. A jelenlegi szabályozás szerint az adó mértéke és alapja igen változatos a Szerencsejáték Zrt. egyes játékainál, valamint külön tételes játékadó vonatkozik a nyerőgépekre is.

"A Szerencsejáték Zrt. eddig nem kapott tájékoztatást arról, hogy az ágazaton belül kiket érinthet a változás és milyen formában. Így a tervről, illetve annak esetleges hatásairól egyelőre nem tudunk érdemben nyilatkozni" - közölte Tulik Ágnes, a társaság kommunikációs igazgatóhelyettese, egyben szóvivője.

Mint az a cég korábbi tájékoztatásából kiderült, tavaly 29,3 milliárd forintot fizettek be a központi költségvetésbe játékadó címén. Amennyiben az adóemelés valóban vonatkozik a Szerencsejáték Zrt.-re is, ahogyan azt szakmai berkekben rebesgetik, és az összes játéktípusukat ugyanilyen arányban érintené, akkor 2012-ben - változatlan játékbevétel mellett - közel 45 milliárd forintra nőne a cég befizetési kötelezettsége.

Ez a 15 milliárd forintos többletteher pedig nagy valószínűséggel masszívan veszteségessé tenné a vállalatot. A veszteséget pedig végső soron a tulajdonos államnak kellene majd kipótolnia.

"A kormány sajtótájékoztatójából nem derült ki  egyértelműen, hogy mely játékadókat kívánják megemelni 50 százalékkal. Amennyiben a pénznyerő automatákat érintő , gépenkénti havi 100 ezer forintos tételes adóra is vonatkozik ez az emelés, az nemcsak államhoz befolyó játékadó-bevételek csökkenését, hanem munkahelyek megszűnését eredményezné" - mondta el Schreiber István, a Magyar Szerencsjáték Szövetség elnöke.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szövetség tagjainak jelentős része már bejelentette, hogy csökkenteni kénytelenek a munkavállalóik létszámát. Becslések szerint az adóemelés hatására pár hónap leforgása alatt a játékhelyek mintegy 40 százaléka szűnik majd meg. Emiatt pedig újabb adóbevételkiesést kényszerül elkönyvelni a kormányzat.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?