13 °C Budapest

Pókeradó! Mennyit veszít az állam? APEH állásfoglalással

2010. november 3. 05:20

Halak és regulárok Az elmúlt években óriási az érdeklődés az internetes szerencsejátékok iránt. A felhasználók legnagyobb része a nagy nyereményekkel kecsegtető, különböző pókerváltozatok miatt ül monitor elé. Bár az online kártyajátékosok száma folyamatosan nő, a magyar törvények nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. A nyeremények adóztatásának szabályai például nem egyértelműek és nehezen betartathatóak, így a legtöbb pókeres az adókerülést választja.

Halak és regulárok

Traply Péter (belabacsi) világbajnok, Gelencsér Péter (iteopepe) világbajnok, Kwaysser Valdemár Ákos (Luigi) világbajnok, csak néhány jól csengő név az ismertebb magyar játékosok közül, akik milliókat keresve élik a pókersztárok életét. A legtöbb internetes játékos neve ellenben csak a pókerközösségben ismert. Ezek az emberek ragaszkodnak is anonimitásukhoz, mivel ha kiderülne kik ők és mennyit is vágnak zsebre, valószínűleg felkeltenék a hatóságok figyelmét.

Az online pókertermek tele vannak olyan kezdő játékossal (pókernyelven ők a fish-ek, azaz halak), akik szerint a póker nem több szerencsejátéknál. Rájuk, helyesebben a pénzükre vetik ki a hálójukat a "regulárok". Ők azok a játékosok, aki szerint a póker több szerencsejátéknál. A regulárok állítják: meghatározott stratégiák, matematikai esélyszámítások és különböző az online oldalakon használható adathalász szoftverek segítségével hosszú távon állandó nyereséget lehet elérni. A hobby pókeresek zsetonjai így előbb utóbb a "szaktudással" rendelkező játékosokhoz vándorolnak.


Mivel az online pókerezők fantázianevek mögé bújnak és egy embernek akár több neve is lehet, szinte semmit nem lehet tudni róluk. Sem azt kik ők, sem azt hányan vannak, sem azt, mennyi pénzt játszanak el és mennyit nyernek pontosan. Néhány becsült adatból azonban világosan látható, hogy meglehetősen nagy összegek cserélnek gazdát pókeres körökben. Hozzávetőlegesen 200 ezerre tehető azok száma, akik valaha játszottak akár csak egy pénzes leosztást is valamelyik online pókerbarlangban.

Természetesen ennek a számnak a legnagyobb részét a szórakozásból játszó koca pókeresek és fishek alkotják. A pókeres társadalomnak csak a töredéke rendelkezik azzal a tudással, amivel folyamatosan nyerni tudnak. A rendszeresen játszó regulárok számát csak megsaccolni lehet: körülbelül 5-10 ezren lehetnek. Havi keresetük attól függően, hogy milyen magas téten játszanak, néhány 10 ezer forinttól pár százezer forintig terjed. Természetesen vannak kiemelkedően teljesítő játékosok is, akik havonta milliókat visznek haza. Adómentesen.

Adózni muszáj (lenne)

A rendszeresen pókerezők bizonyára kinevetnék azon társukat, aki adóbevallásában számot ad nyereményéről. Holott a szabályok első látásra egyértelműek: minden magyar állampolgár és Magyarországon élő személy köteles az online pókeren nyert pénze után adót fizetni még akkor is, ha a jövedelme nem itthon keletkezett. Ám az már korántsem egyértelmű, hogy milyen bevételnek minősül a pókerjövedelem, azaz hova kell(ene) írni az adóbevallásban. Mivel az online póker esetében általában egy hosszabb ideig folytatott tevékenységhez kapcsolódik a nyeremény, így az valószínűleg önálló tevékenységből származó bevételnek minősül. Az adóalap meghatározásakor a bevételt csökkenteni lehet a nyeremény megszerzése érdekében felmerült, igazolt költségekkel, például a pókerverseny nevezési díjával. Az elszenvedett veszteséggel viszont a nyeremény nem csökkenthető, azaz minden nyertes partisorozat után adózni kellene.

A magyar pókeres közösség több internetes fórumon is nemtetszését fejezi ki a pókerre vonatkozó állami szabályozással kapcsolatban. Véleményük szerint a döntéshozók nem ismerik a póker működését viszont szabályozni akarják. "Az, hogy a bevétel az adózás alapja, és nem a nyereség, egy vicc. A póker esetében nem lehet így adóztatni a nyereményt/jövedelmet, mert több lenne az adó, mint a nyereség" - dohog az egyik online pókerszervező oldaláén egy névtelenségbe burkolózó játékos. Véleménye szerint a törvényalkotóknak be kell látniuk, hogy a pókerben a pénz munkaeszköz.

Pókermilliók adómentesen

Pókermilliók adómentesen

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ám erősen kétséges, hogy a nem egyértelmű szabályok tartják vissza a játékosokat, hogy adóbevallásukban szerepeltessék a pókeren nyert összegeket. Sokkal inkább arról van szó, hogy hiába nyer valaki milliókat kártyán, az adóhatóságnak vajmi kevés esélye van arra, hogy adócsaláson kapja a játékost. A legtöbb online pókeroldal hivatalos közleményekben igyekszik megnyugtatni játékosait, hogy soha semmilyen körülmények között senkinek, még kormányszerveknek sem szolgáltat adatokat. Egyáltalán nem nehéz hát eltitkolni a nyereményeket és a legtöbben ezt vélhetően meg is teszik.

A nagy nyeremények bezsebelőit a pénz banki átutalásakor is el lehetne csípni. Elvileg. Ám a pénzintézetek legfeljebb több milliós utalás esetén kötelesek értesíteni a hatóságokat. A néhány százezer forintos pókernyeremény így biztosan látókörön kívül marad. Ám egy komoly nyeremény sem okozhat gondot a nagymenő játékosoknak, hiszen az adóhatóság figyelmének elkerülése érdekében elég bevételeiket több részletben, több számlára utalniuk.

Egy pókeroktatással foglalkozó közösségi portál fórumán a játékosok többféle módot tárnak az érdeklődők elé a nyeremények kivétele tekintetében. Kisebb, nem rendszeres tételek esetében a közvetlen a pókerteremtől a magánszámlára történő utalás jöhet szóba. Azoknak, akik rendszeres havi apanázst tudnak keresni a pókerrel, érdemes egy közbeeső helyen parkoltatniuk egy ideig pénzüket, hogy ne lehessen ellenőrizni utalásaik származási helyét. Erre többféle online lehetőség is adódik, legismertebbek közülük a Neteller valamint a MoneyBookers. Ezek a fizetési lehetőséget biztosító hálózatok úgy működnek, mint egy online pénztárca. Segítségükkel gyorsan és biztonságosan bonyolíthatóak le a különböző be- és kifizetések. Sokan bankszámlát nyitnak más országokban a kedvezőbb banki díjak valamint az országok közti információszolgáltatási rés miatt. Olyan legendákat is hallani lehet a pókerrel foglakozó fórumokon, hogy valaki a pókeren nyert pénzét az általa alapított offshore cégen keresztül teszi hozzáférhetővé.

Mennyit pókerezik el az állam?

A betarthatatlan szabályok jól jönnek a pókerből élőknek, az állam viszont bevételeket veszít miatta. Hogy mennyit, azt becsülni is rendkívül nehéz. De tegyünk egy próbát! A PTR (Poker Table Ratings) toplistájában, az ebben a hónapban két pókeroldalon (Full Tilt Poker és a Party Poker) mért adatok alapján a legtöbbet kereső 50 magyar játékos nettó bevételét tüntették fel (a legjobb tizet az alábbi táblázat tartalmazza). Az összes bevétel csak ezen a két online oldalon megközelíti az 50 ezer dollárt azaz a 10 millió forintot.

Ennek az ötven magányszemélynek 10%-os költséghányaddal számolva, 45 ezer dollár (9 millió forint) után kellene befizetnie az adótábla szerinti 18,36%-os adót valamint a 11% -os egészségügyi hozzájárulást (EHO)., ami egy hónap alatt 2 millió 650 ezer forinttal gazdagítaná a költségvetést. Ez éves szinten nagyjából 32 millió forint adót jelentene. Ne feledjük, a fenti számításban a nagyjából 20 magyar nyelvű online pókerbarlang közül csak kettő, az 5-10 ezer állandó játékosból pedig mindössze 50 szerepel!

Az APEH állásfoglalása

Az online pókerjátszmából származó jövedelem adójogi minősítése kapcsán az APEH Központi Hivatal Adójogi Főosztálya 2006-ban kiadott állásfoglalása tekinthető iránymutatásnak. Ennek értelmében az internetes póker és egyéb szerencsejátékoknál általános, hogy a játékosok nem egymás tétjeit nyerik el, hanem egy képzeletbeli összeggel játszanak. A játékban legjobban teljesítő versenyzők a verseny szervezője által kitűzött díjat, pénzt szerzik meg. A játékban való részvételt gyakran nevezési díj befizetéséhez kötik, de az történhet ingyenesen is.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm