Kitiltják a nyerőgépeket a kocsmákból

2011. július 20. 09:02

Betilthatja a nyerőgépek üzemeltetését a kormány a vendéglátóipari egységekben - írja a Népszava. Ha az őszre ígért törvény életbe lép, akkor a félkarú rablókkal csakis kaszinókban is játéktermekben lehetne játszani. A lap értesülései szerint a KDNP kacérkodik a szlovák modell átültetésével, és a Fidesz-frakciónak sem lenne ellenére, ha visszaszorítanák a nyerőgéppiacot.

A pozsonyi parlament a játékszenvedély-betegség visszaszorítása érdekében döntött úgy nemrég, hogy 2013-tól kocsmákban nem, csak játéktermekben működhet nyerőgép. A hazai vállalkozásokat tömörítő Magyar Szerencsejáték Szövetség nem tud a tiltás ötletéről, de nem is pártolná, mert azzal munkahelyek szűnnének meg, az állam pedig jelentős bevételtől esne el. A szerencsejátékosok szervezete is ellenzi az ötletet, inkább az ellenőrzést szigorítaná. Ha mégis lesz tiltás, 16 ezer pénznyerő gép állhat le - ami az összes kétharmada.

Magyarországon évről-évre csökken a nyerőgépek száma: míg 2004-ben még több mint 33 ezer automata volt, mára 24 ezerre csökkent a számuk - ennek kétharmada üzemel vendéglátóipari egységekben, a többi játéktermekben, kaszinókban. A játékgépipar újraszabályozását előkészítő Orbán-kormány korábbi ötletei is a nyerőgépek visszaszorítását célozták. A kabinet a szigor mellett van, és a tiltás gondolata sem áll távol tőle.

Felmerült, hogy ötszörösére emelnék a gépek után fizetendő adót. Jelenleg az I. és II. kategóriás játéktermek gépei után havi 100 ezer forint a fix játékadó. Ha ez 500 ezerre nőne, biztos, hogy több ezer gépet adnának vissza az üzemeltetők azzal: ennyit nem tudnak kitermelni. Viszont a megmaradó automaták után fizetett magasabb sarccal a költségvetés talán "pénzénél maradna".

Az MSZSZ elnöke szerint a szigorítással a vendéglátóipari egységekből nemcsak a 15 ezer 906 darab II. kategóriás automata tűnhet el, de velük együtt éves szinten 19 milliárd forintnyi játékadó-bevétel is, nem beszélve arról, hogy játéktermenként 2-3 ember elveszítheti munkáját, a kieső további adóbevételek - jövedelemadó, áfa, iparűzési adó - pedig újabb 15 milliárdos mínuszt jelentenének az államkasszának. Schreiber hozzátette: a tiltás azért sem célravezető, mert az illegális, adóparadicsomokban bejegyzett online szerencsejáték oldalak irányába tolná a játékosokat, továbbá felvirágozna a nyerőgépek "fekete" üzemeltetése.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25