17 °C Budapest

Adóemeléstől rettegnek a nyerőgépesek

MTI
2011. szeptember 2. 15:00

A pénznyerő automaták után kivetett adó további emelése veszélybe sodorná a most éves szinten 70 milliárd forintos költségvetési bevételt a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) állásfoglalása szerint.

A szövetség közleménye szerint a pénznyerő ágazat már régóta recesszióval küzd. A gépek és a bevételek száma évről évre csökken. A különadó megemelése adóbevétel-növekedés helyett csökkenést fog eredményezni, nem beszélve az egyéb káros hatásokról, például munkahelyek szűnhetnek meg, s vendéglátóhelyek zárhatnak be.

Ugyanakkor a szerencsejáték iparág egyes területei még rendelkeznek tartalékokkal, különösen a jelenleg illegális online szerencsejáték szabályozása révén juthatna komoly bevételhez a magyar állam. Az állami adóhatóság engedélyével nem rendelkező, külföldi adóparadicsomokban bejegyzett illegális internetes szerencsejáték site-ok ugyanis együttesen mintegy 80-100 milliárdot forgalmaznak Magyarországon, de adót nem fizetnek.

Az MSzSz által közétett becslések szerint Magyarországon több mint félmillióan játszanak rendszeresen online szerencsejátékot, ami nem lenne baj, ha a szolgáltató becsületesen adózna a magyar játékosoktól keletkezett bevételei után
.
A szövetség úgy véli, hogy a pénznyerő automata ágazat jelenlegi adórendszerének megfelelő átalakítása, például a fix különadóról a bevételarányos százalékos adózásra való áttérés esetén is növekedhetnek a szerencsejáték piac adóbevételei, ezért arra kérik a kormányt, hogy a tételes játékadó megemelése helyett egy, a szakmával is egyeztetett, online szerencsejátékok szabályozásra is kiterjedő adóreformot támogasson, ami garancia lehet az adóbevételek növekedésére.

A szövetség emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön bejelentette, a kormány adóemelési tervei között szerepel a szerencsejátékok adójának emelése is. A közlemény szerint a régióban a legmagasabb, jelenleg havonta gépenként százezer forint a tételes játékadó Magyarországon, ami nem hasonlítható a cigaretta vagy az alkohol jövedéki adójához, mivel ez nem terhelhető tovább a fogyasztókra, kizárólag az üzemeltetőt terheli.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm