25 °C Budapest

Adóemeléstől rettegnek a nyerőgépesek

MTI
2011. szeptember 2. 15:00

A pénznyerő automaták után kivetett adó további emelése veszélybe sodorná a most éves szinten 70 milliárd forintos költségvetési bevételt a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) állásfoglalása szerint.

A szövetség közleménye szerint a pénznyerő ágazat már régóta recesszióval küzd. A gépek és a bevételek száma évről évre csökken. A különadó megemelése adóbevétel-növekedés helyett csökkenést fog eredményezni, nem beszélve az egyéb káros hatásokról, például munkahelyek szűnhetnek meg, s vendéglátóhelyek zárhatnak be.

Ugyanakkor a szerencsejáték iparág egyes területei még rendelkeznek tartalékokkal, különösen a jelenleg illegális online szerencsejáték szabályozása révén juthatna komoly bevételhez a magyar állam. Az állami adóhatóság engedélyével nem rendelkező, külföldi adóparadicsomokban bejegyzett illegális internetes szerencsejáték site-ok ugyanis együttesen mintegy 80-100 milliárdot forgalmaznak Magyarországon, de adót nem fizetnek.

Az MSzSz által közétett becslések szerint Magyarországon több mint félmillióan játszanak rendszeresen online szerencsejátékot, ami nem lenne baj, ha a szolgáltató becsületesen adózna a magyar játékosoktól keletkezett bevételei után
.
A szövetség úgy véli, hogy a pénznyerő automata ágazat jelenlegi adórendszerének megfelelő átalakítása, például a fix különadóról a bevételarányos százalékos adózásra való áttérés esetén is növekedhetnek a szerencsejáték piac adóbevételei, ezért arra kérik a kormányt, hogy a tételes játékadó megemelése helyett egy, a szakmával is egyeztetett, online szerencsejátékok szabályozásra is kiterjedő adóreformot támogasson, ami garancia lehet az adóbevételek növekedésére.

A szövetség emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön bejelentette, a kormány adóemelési tervei között szerepel a szerencsejátékok adójának emelése is. A közlemény szerint a régióban a legmagasabb, jelenleg havonta gépenként százezer forint a tételes játékadó Magyarországon, ami nem hasonlítható a cigaretta vagy az alkohol jövedéki adójához, mivel ez nem terhelhető tovább a fogyasztókra, kizárólag az üzemeltetőt terheli.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?