12 °C Budapest

Melegétel utalványban kompenzálják a béreket

2011. augusztus 7. 18:32

A nettó bércsökkenés kompenzációjának lehetősége felértékeli az utalványok szerepét: a laposodó pénztárca problémájára mindenki számára kedvező megoldást nyújtanak az étkezési utalványok. A KutatóCentrum azt vizsgálta, mire és hogyan szeretik elkölteni az étkezési utalványokat, és mit gondolnak a fogyasztók a kis papír csekkek használatáról.

Egyre gyakoribbá válhat, hogy az éttermekben, kifőzdékben vagy az ételfutárnál étkezési utalvánnyal fizetik ki a rendelést. A nettó bérek idén megkezdődött csökkenése ugyanis még várhatóan két évig folytatódik, a munkaadók pedig bérben nehezen vagy nem tudják ellensúlyozni ezt, azonban az étkezési utalvány a kedvezményes adózása miatt valós megoldást ad mindkét fél kezébe.

A KutatóCentrum 2011 júniusában online kutatást végzett ezer fő megkérdezésével, hogy feltérképezze a lakosság véleményét az étkezési utalványok használatáról, továbbá megvizsgálja, mi a felhasználók véleménye az étkezési utalványokról, illetve hol, mikor és mire költik el ezt a cafeteria juttatást. A megkérdezett 18 és 64 év közöttiek jelentős többsége, 72 százalék, legalább egyszer fizetett étkezési utalvánnyal az elmúlt 1 évben.

A felhasználók körében nagyfokú az egyetértés abban, hogy az utalványokat célzottan élelmiszerre, étkezésre tudják fordítani, és hogy az ily módon történő fizetés egyszerű. Továbbá több mint háromnegyedük úgy látja, sok elfogadóhelyen tudnak fizetni a papír csekkekkel, és 56%-uk szerint pedig így gyakrabban adódik lehetőségük arra, hogy éttermekbe, kifőzdékbe járjanak, vagy ételt rendeljenek.

Melegételért utalvánnyal fizetnek inkább

Amikor a felhasználók melegételt vásárolnak, egyértelműen az étkezési utalványt részesítik előnyben: a kutatásban megkérdezett összes válaszadó több mint fele (52%) ezt veszi ki tárcájából, ezután jön a készpénzes fizetési mód 28, majd a bankkártyás 15 százalékkal. A magyar felhasználók fontosnak tartják, hogy tisztában legyenek a náluk lévő összeg nagyságával: úgy gondolják, az utalvány esetében - csakúgy, mint a készpénznél - mindig látható, mekkora összeggel gazdálkodhatnak. A többség úgy véli, utalvánnyal fizetni nem csupán egyszerű, de elfogadott, és nem kellemetlen elővenni a pénztárnál vagy a pincér kezébe adni.

Hideg szendvics helyett iskolai meleg ebéd

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A megkérdezettek közel 60%-a a családtagoknak, barátoknak is ad utalványaiból, elsősorban szüleikkel, gyermekeikkel (61%), illetve élettársukkal, házastársukkal (42%) osztják meg a csekkeket. Egyre több helyen az iskolai menza díját is befizethetik a szülők étkezési utalvánnyal, így azzal a megnyugtató gondolattal engedhetik iskolába gyermeküket, hogy ebédidőben meleg étel kerül a tányérra.

Megérzi a családi költségvetés, ha nincs

A jelenleg utalványt használók kétharmada állítja, ha a továbbiakban nem kapnának étkezési utalványt, akkor jelentős jövedelemtől esnének így el. Sőt, minden második felhasználó szerint az utalványok hiánya anyagi biztonságérzetük csökkenésével is együtt járna, és kevesebbet étkeznének étteremben vagy kifőzdében. Azok körében, akik nem használtak az elmúlt 1 évben utalványt - mert vagy nem kapnak az idei évtől, vagy egyáltalán nem is kaptak a munkahelyen - 53 százalék azoknak az aránya, akik örülnének, ha kapnának, hiszen ez által jelentős jövedelemhez jutnának. Harmaduk

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm