Nincs napirenden a nyugdíjak megadóztatása

Pénzcentrum
2010. október 25. 11:02

Legalább az infláció mértékének megfelelő béremelésről tárgyal a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal annak érdekében, hogy a jövő évi adótáblával az alacsonyabb jövedelemsávban lévő munkavállalók se járjanak rosszabbul -mondta a Portfolio.hu-nak adott interjújában Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár. A tervek szerint az adókedvezmények köre nem szűkül tovább, az adóbevallás egyszerűsítésére elektronikus interaktív felületet terveznek, és nincs napirenden a nyugdíjak megadóztatása.

A Portfolio.hu-nak adott interjújában a helyettes államtitkár elmondta: könnyítik a béren kívüli juttatások adózását, feloldják a melegétel-hidegétel utalvány "ellentétet", így pont azokban a szegmensekben, ahol pár ezer forintos jövedelememelés is nehézséget okoz, ez újabb segítséget jelenthet a munkáltatóknak.

Balog Ádám az adóbevallás egyszerűsítéséről úgy nyilatkozott: elegendő lesz beadni egy adónyilatkozatot, amelyben a magánszemély elfogadja, hogy amit levontak tőle, az megfelelő, ez egy kétoldalas megoldás lenne. A másik kiemelendő újítás, hogy olyan interaktív internetes felületben gondolkodnak, amiben felületválasztós kitöltésre lesz lehetőség. Végigviszi az adózót a kérdéseken, nem kell áttekinteni a 35-40 oldalas bevallást a több mint 100 oldalas tájékoztatóval együtt. Úgy látják, hogy ez még a legtöbb jövedelemféleséggel rendelkező embernél sem több, mint két oldal.

Korábban felmerült, hogy 2013-tól úgy alakítanák át a nyugdíjrendszert, hogy a nyugdíjak is adóztatott jövedelmek legyenek. A helyettes államtitkár szerint azonban tekintettel arra, hogy egykulcsos adórendszert vezetett be a kormány, és a nyugdíjakat teljes mértékben adómentessé tették 2011. január 1-vel, ez a kérdés most nincs napirenden.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?