26 °C Budapest

Bedőlt étkezési utalványok: fedezet nélkül nem fogadják el

2010. július 28. 16:58

Egyre kevesebb beváltóhely fogadja el a Cafeteria-Card Kft. utalványait. Az utalványszolgáltató nem fizeti ki csekkjeinek ellenértékét partnereinek, a társaság gyakorlatilag elérhetetlen.

A Cafeteria-Card Kft. hónapok óta nem fizeti ki vásárlási utalványainak ellenértékét, ezért a legnagyobb magyar áruházláncok - például a Tesco vagy az Auchan- is felfüggesztett a csekkek elfogadását - írta a Magyar Nemzet.

A cafeteriaszolgáltató gyakorlatilag május óta nem utalt egy fillért sem az üzletláncok számlájára, pedig kártyaforgalma több tízmilliós forgalmat jelentett. A legnagyobb problémát valószínűsíthetően a kisebb boltoknak, éttermeknek jelenti a cég bedőlése, de valószínűleg azok is bukják a pénzüket, akiknek munkáltatója ilyen utalvánnyal egészítette ki fizetését.

A cég honlapján szereplő telefonszám ma délelőtt elérhetetlennek bizonyult, a kezdőlapon pedig az alábbi figyelmeztetés fogadja a felhasználót:

 

Forrás: cafeteria-card.com

 

Átalakuló cafeteria

Jelentősen átalakult a cégek által a munkavállalók számára nyújtott cafeteria juttatások szerkezete az idén év elején életbe lépett adózási szabályok módosításának köszönhetően. Egyes elemek teljesen eltűntek, míg mások idén sokkal nagyobb szeletet hasítanak ki a béren kívüli juttatások tortájából, mint egy évvel korábban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tavalyi évhez képest 2010-ben összesen közel 15 százalékkal nőtt a cafeteria keretében adott juttatások bruttó értéke. Arányaiban a legnagyobb bővülést az a meleg étkezési utalványok produkálták. Míg 2009-ben minden ötödik béren kívüli juttatásra fordított forintot költöttek a munkáltatók az ilyen típusú utalványokra, addig idén már a cégek összesített cafeteria keretük 25%-ából meleg étkezési utalványokat vásárolnak. A melegétel juttatáson kívül az egészségpénztári megtakarításokat, az internet utalványt, az üdülési csekket valamint a helyi utazási bérletet veszik igénybe nagyobb arányban a munkavállalók cafeteria keretükből 2010-ben az előző évhez képest - derül ki a Nexon áprilisi felméréséből.

 

Forrás: Nexon


A doglozók és a cégek választása nem meglepő, ugyanis az új adószabályok értelmében ezekkel a juttatási elemekkel lehet a meglévő bruttó keretösszegből a legmagasabb nettó juttatásokat kihozni. A korábban adómentes juttatási formák közül idén január elsejétől egyedül az internet utalvány maradt adómentes, a fenti juttatási típusok pedig külön-külön értékhatárig 25%-os kedvezményes kulccsal adóznak.

Több, korábban adómentes juttatási típus január elsejétől összesen 97,89%-os adó- és járulékterhet visel. Ilyenek például a kultúrautalványok, az ajándékutalványok valamint a hidegétel utalványok, melyek gyakorlatilag eltűntek a piacról.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?