8 °C Budapest

IKEA - Hetven éve nem volt ilyen!

Pénzcentrum
2010. október 4. 10:02

Hetven éves fennállása óta először közölte gazdálkodásának eredményeit a svéd IKEA. Bár a világ legnagyobb bútorkereskedelmi láncáról van szó, a vállalkozás családi tulajdonban van, így nyugodtan titkolózhat.

A 26 országban 280 áruházat működtető IKEA az egész világon végigsöprő gazdasági válság ellenére jól teljesített, hiszen 2,3 milliárd euróról 2,5 milliárd euróra növelte profitját a 2008 szeptembere és 2009 augusztusa közötti üzleti évben. A forgalom is bővült, méghozzá 1,4 százalékkal 21,8 milliárd forintra. A bútor kiskereskedelmi lánc számára a jelek szerint ezzel véget is ért a válság, hiszen az idén augusztusban véget ért üzleti évében már 7,7 százalékos forgalombővülésről számolt be, ami 23,1 milliárd eurós forgalmat jelent. Az IKEA áruházakban 2008 augusztusa és 2009 szeptembere között 590 millióan fordultak meg.

Ezek a számok, bár a laikusoknak nem sokat jelentenek, valódi meglepetésnek számítanak. Eddig ugyanis szinte semmit nem lehetett tudni az IKEA-ról. A vállalatbirodalom ugyanis családi tulajdonban van, így egyszerűen nem lehet rákényszeríteni, hogy számot adjon gazdálkodásáról. Csak annyi volt biztos, hogy vaskézzel, sokszor egyéni érdekeinek megfelelően irányítja a 83 éves Ingvar Kamprad, akit vállalkozása a világ egyik leggazdagabb emberévé tett. A Forbes magazin adatai szerint 2009-ben ő volt a világ 5. leggazdagabb embere, vagyona 22 milliárd dollár volt.

Kamprad ellentmondásos személyiség. A svédek az általa létrehozott céget nemzeti kincsüknek tartják. Bár vezetőjére sokan neheztelnek amiatt, mert az IKEA-t tulajdonló családi alapítványa nem Svédországban, hanem Hollandiában van bejegyezve, így ott is adózik. A Svájcban élő Kampradról az is bebizonyosodott, hogy a náci párt tagja volt még a II. világháborút követően is.

Idén több botrány is megtépázta az 1943-ban alapított IKEA hírnevét. Orosz leányvállalatának vezetői megvesztegetési botrányba keveredtek, francia leányvállalatának alkalmazottai pedig magasabb bért követelve blokád alá vettek néhány áruházat. A legnagyobb pofont azonban az Ikea egyik korábbi vezető tisztségviselőjének, Kamprad közeli munkatársának leleplező könyve jelentette. A szerző azt állítja, az IKEA-ról és a Kamprad családról kialakult kép teljesen hamis. Nem igaz, hogy a világ ötödik leggazdagabb embere szerény életet él, hogy 30 éves kanapén alszik, vagy hogy az áruház éttermében ebédel - a legenda puszta marketingfogás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A könyv szerint az IKEA gyakran használ olyan megfigyelési és lehallgatási módszereket, mint az egykori NDK retteget titkosrendőrsége, a Stasi. A "kémek" gyakran közvetlenül Kampradnak számolnak be a történtekről, aki arra törekszik, hogy a vállalat vezetéséhez, a beosztottak sakkban tartásához szükséges minden információt - még a folyosói pletykákat - is megtudjon.

Elképzelhető, hogy a botrányok miatt kényszerült az IKEA, hogy nyisson a nyilvánosság felé. Mikael Olhssonnak az egy éve hivatalban lévő új vezérigazgatónak éppen ezért az átláthatóság növelése az egyik fő célja. A nyitás egyik legszembetűnőbb jele pedig az eddig gondosan titkolt gazdálkodási adatok közzététele.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem