24 °C Budapest

Viharfelhők az IKEA egén: repedezik a birodalom?

2010. február 23. 04:32

2010: Az IKEA botrányainak éve? Pocsékul indul a 2010-es év az IKEA számára: a svéd lakberendezési áruházlánc hírneve igencsak megtépázódott az elmúlt hetekben. Sztrájk Franciaországban, hatalmas vihart kiváltó botránykönyv Svédországban, korrupciós botrány az orosz menedzsmentben: kérdés, mi jöhet még?

Az IKEA 1943-as alapítása óta a sikeres multinacionális cégek egyik mintapéldájává vált, Ingvar Kampradot, a cég 83 éves alapítóját pedig élő legendaként tartják számon az üzleti életben. Az elmúlt hetekben, hónapokban azonban több olyan botrány is bejárta a világsajtót, ami komolyan veszélyezteti a vállalatóriás üzleti hírnevét.

 

Ingvar Kamprad, a birodalom alapítója (Fotó: davidlega.files.wordpress.com)


Az egyik legtekintélyesebb gazdasági napilap, a Financial Times szerint az egyre súlyosbodó problémák oka a cég szigorú családi irányításában keresendő. Kamprad és fiai sok esetben személyes érdekeik által vezérelve hoznak meg fontos üzleti döntéseket, a birodalom gyakorlatilag kézi vezérléssel működik. Az Financial Times szerint a problémák megoldását éppen ez, a transzparencia erősítése jelentheti.

Az IKEA-milliárdos: így él a világ 5. leggazdagabb embere

De lássuk, milyen botrányok miatt repedezik mostanában a kék-sárga kolosszus:

1: Korrupció Oroszországban

Az áruházlánc február 16-án azonnali hatállyal elbocsátotta közép- és kelet-európai igazgatóját, valamint a konszern oroszországi ingatlanjaival foglalkozó igazgatóját, miután kiderült, hogy szemet hunytak a vesztegetések felett.

A Kommerszant című orosz üzleti lap néhány nappal korábban írt arról, hogy a két IKEA-menedzser személyesen ugyan nem vett részt az ügyletben, de tudomásuk volt arról, hogy a bevásárlóközpontot építő fővállalkozó csúszópénzzel oldotta meg az energiaellátást.

Ingvar Kamprad az Expressen című svéd bulvárlapnak adott interjújában kijelentette: "olyan szomorú voltam, hogy sírtam, mint egy gyerek", miután értesült az oroszországi vesztegetési ügyről. "A történtek összetörték a szívem, nagyon szomorú vagyok" - közölte a 83 éves cégalapító. A Svájcban élő Kamprad reményét fejezte ki, hogy az ügy nem sérti majd az IKEA oroszországi piaci részesedését, közölve, hogy "az oroszok többsége megérti majd helyzetünket".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2: Sztrájk Franciaországban

Általános sztrájkra szólították fel az IKEA franciaországi szakszervezetei minden munkatársukat, miután nem vezettek eredményre a vezetéssel folytatott bértárgyalások.

Sztrájkoló dolgozók, vásárló vásárlók(Fotó: Le Figaro)


Az alkalmazottak egy része tíz napja gyakorlatilag blokád alá vonta az IKEA Párizstól nyugatra lévő Plaisirben található székházát.

A vezetés az idén csak maximálisan két százalékos béremelésre hajlandó, ebből egy százalékot minden dolgozó megkapna, a másik egy százalék teljesítményhez kötődne. A szakszervezetek azonban négy százalékos általános béremelést követelnek, arra hivatkozva, hogy az IKEA a tavalyi évet 52 millió eurós nyereséggel zárta, és új áruházakat is nyitott.

A vezetés elzárkózott a további tárgyalásoktól. A Franciaországban kilencezer embert foglalkoztató svéd lakberendezési áruházláncnak ez az első jelentős szociális konfliktusa a francia szakszervezetekkel. Hat áruházban már egy héttel korábban is sztrájkoltak a dolgozók.

A Le Figaro legfrissebb információ szerint a dolgozók ideiglenesen felfüggesztették a sztrájkot, a tárgyalások jelenleg is folynak a szakszervezetek és a menedzsment között.

Kilóra megvett környezetvédők, diktatúra és megfigyelés

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?