Cáfol az IKEA: szó sincs magyar miniáruházról!

2010. június 4. 04:42

56 hektáros területet vásárolt meg Pécs határában az Auchan, így a francia üzletlánc legnagyobb áruháza épülhet meg a baranyai megyeszékhelyen. Más bolthálózatok is érdeklődnek Pécs iránt, ennek egyik oka a határ közelsége lehet.

Az utóbbi években dinamikusan fejlesztő Auchan az ország több megyeszékhelyén adott át új áruházat. A nagyvárosokban több mint tízezer négyzetméteres eladóterű hipermarketek általában négyszáz embernek adnak munkát.

A napokban a delmagyar.hu írt arról, hogy a cég Pécsett a legnagyobb vidéki áruházát építi meg. Egy-egy új egység fejlesztése általában 10-11 hónapot vesz igénybe, így ha még idén felvonulnak a kivitelezők, várhatóan legkésőbb 2011 második félévére megnyílhat az új üzlet.

Az Auchan a budaörsihez hasonló szomszédsággal menne Pécsre, így -lapértesülések szerint- Decathlon és esetleg "kis" IKEA - is költözhetne a baranyai nagyvárosba, de a terület nagysága lehetővé teszi egy barkácsáruház letelepítését is. Utóbbi valószínűségét növeli, hogy a pécsi központi buszpályaudvar szomszédságában elakadt az OBI áruház fejlesztése.

Nem lesz IKEA!

Az IKEA a Pénzcentrumnak határozottan cáfolta a magyar sajtóban megjelent állításokat a Pécsett nyíló új áruházról. Gerőcs Vendel, az áruházlánc regionális PR menedzsere lapunknak úgy fogalmazott: a megjelent híreknek "sajnos nincs valóságalapja".

Az azonban igaz, hogy valóban úgy ítélik meg, hogy a piac lassulása ellenére is elérkezett az idő a harmadik magyarországi IKEA áruház építésének előkészítésére. Jelen pillanatban is vizsgálják a lehetőségeket, hiszen több vidéki nagyváros és Budapest is szóba került az új áruház lehetséges helyszíneként. Egy ilyen beruházást azonban hosszú és sokirányú tervezési-előkészítési munka, valamint franchise-rendszerben működő vállalatként a nemzetközi IKEA menedzsment jóváhagyása előz meg.

A menedzser szerint a "kis" IKEA áruház nyitása szóba sem kerülhet, sőt, ennek ellenkezője igaz: az utóbbi időben világszerte megnyitott vagy kibővített IKEA-áruházak mérete a korábbiaknál is nagyobb. Így bárhol is nyílik harmadik magyarországi áruházuk, az biztos jelentősen nagyobb alapterülettel rendelkezik majd a jelenlegieknél.

Határszélen

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem véletlen, hogy az áruházláncok a Magyarország déli határához közel fekvő Pécset szemelték ki komoly fejlesztéseik számára, hiszen a szomszédos országok is komoly -sőt, gyakran a hazainál is nagyobb- vásárlóerőt jelentenek. Mint azt nemrég Karl-Heinz Keth, a Praktiker Kft. ügyvezető igazgatója is elmondta, a cég huszadik, esztergomi egységének bevétele az április végi megnyitó óta eltelt egy hónapban 40%-kal volt magasabb, mint a hazai Praktikerek átlagos forgalma. A vállalatvezető ezt annak tudja be, hogy a vásárlók 65%-a Szlovákiából jött, az áruházban pedig euróval is tudnak fizetni.

Emlékezetes, hogy 2009-ben a húsvét előtti napokban gyakorlatilag lerohanták a Szlovákiából érkező vásárlók a miskolci áruházakat. A számukra kedvező euró-forint árfolyamnak köszönhetően több termékből - tartós fogyasztási cikkekből és élelmiszerekből egyaránt- készlethiány lépett fel a miskolci Auchanban. Akkor több Észak-magyarországi boltban szlovák nyelvű tájékoztató táblákat is kihelyeztek. Nagyobb térképre váltás

Pécstől a horvát és a szerb határ sincs messze, ráadásul a határon túli települések (csakúgy, mint Esztergom esetében) lakosainak jelentős része magyar, így számukra a kommunikációval sem lehet gond. 

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24