7 °C Budapest

Botrány! IKEA: kitálal az egykori vezér - részletek

2009. november 13. 11:10

Kitálal az IKEA egykori menedzsere Megdöbbentő képet fest egy nemrég megjelent könyv az IKEA-ról. A szerző a svéd áruházlánc egy korábbi vezetője, aki azt állítja: az IKEA szektaként működik, a csillogó felszín alatt kémkedés, rasszizmus és hazugságok hálója húzódik. A könyvből Németország egyik legtekintélyesebb lapja, a Der Spiegel online kiadása közöl részleteket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Johan Stenebo 20 éve kezdett gyakornokként dolgozni a németországi Kaltenkirchen városában található IKEA-áruházban. Álomkarrierje az évek alatt az IKEA legfelsőbb menedzsmentjéig repítette: az áruházlánc egyik legfontosabb leányvállalatának, a GreenTech-nek ügyvezető igazgatója lett, sőt, egy ideig az IKEA legendás alapítójának, Ingvar Kamprad-nak is asszisztense, közvetlen munkatársa volt.

Tudj meg mindent az IKEA multimilliárdos alapítójáról:
Kattints!

Stanebo 9 hónappal ezelőtt hagyta el a multinacionális vállalatot, a hivatalos verzió szerint azért, mert több fontos kérdésben nem értett egyet a cég menedzsmentjével. Távozása után könyvet írt, mely azt a címet kapta: "Sanningen om IKEA", azaz az Igazság az IKEA-ról. A nemrég megjelent mű elsősorban Svédországban kavart hatalmas botrányt, hiszen a skandináv államban az IKEA egyfajta nemzeti kincsnek számít, úgy, mint a Volvo vagy az ABBA. Gyakorlatilag ez az első eset az üzletlánc hatvan éves történelmében, amikor ilyen magas pozíciójú vezető "tálal ki", és bennfentesként mutatja be a vállalat működését.

Mint azt Johan Stenebo a Spiegel Online-nak elmondta: egyszerűen nem akarta tovább folytatni azt, amiben évtizedeken keresztül részt vett, és nem bírt már tovább csöndben maradni. A könyvet a szerző édesanyjának ajánlja, aki - saját bevallása szerint - "erőt adott neki a tiszta lelkiismerethez."

A szerző azt állítja, az IKEA-ról és a Kamprad családról kialakult kép teljesen hamis. Nem igaz, hogy a világ ötödik leggazdagabb embere szerény életet él, hogy 30 éves kanapén alszik, vagy hogy az áruház éttermében ebédel - a legenda puszta marketingfogás.

Ezzel szemben már Ingvar Kamprad idősebb fia, Peter tekinthető a vállalat örökösének; öccsével, Mathias-szal együtt egyre jobban uralják a céget. Stenebo szerint Peter inkompetens, és nyilvánvalóan rasszista is (csak úgy, mint a vállalat egész menedzsmentje). Apuci azonban fiai minden bírálóját azonnal elnémítja - hatalmában áll.

 

Ingvar Kamprad(Fotó: Pénzcentrum-archív)


A toleranciájáról is ismert Svédországban kemény állítások ezek, azonban a szerző határozottan cáfolja, hogy személyes bosszúja vezérelte könyve megírásában. Mint mondta, inkább neki kell félnie Kamprad bosszújától.

A vállalat 44 országban 135 ezer dolgozót foglalkoztat, a Kamprad család teljhatalmú irányítása alatt. Stenebo szerint egy íratlan törvény minden felett áll a szervezetben: megkérdőjelezhetetlen lojalitás, Ingvar haláláig.

Az IKEA és a Greenpeace: mindenki megvehető?

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?