14 °C Budapest

Botrány! IKEA: kitálal az egykori vezér - részletek

2009. november 13. 11:10

Kitálal az IKEA egykori menedzsere Megdöbbentő képet fest egy nemrég megjelent könyv az IKEA-ról. A szerző a svéd áruházlánc egy korábbi vezetője, aki azt állítja: az IKEA szektaként működik, a csillogó felszín alatt kémkedés, rasszizmus és hazugságok hálója húzódik. A könyvből Németország egyik legtekintélyesebb lapja, a Der Spiegel online kiadása közöl részleteket.

Johan Stenebo 20 éve kezdett gyakornokként dolgozni a németországi Kaltenkirchen városában található IKEA-áruházban. Álomkarrierje az évek alatt az IKEA legfelsőbb menedzsmentjéig repítette: az áruházlánc egyik legfontosabb leányvállalatának, a GreenTech-nek ügyvezető igazgatója lett, sőt, egy ideig az IKEA legendás alapítójának, Ingvar Kamprad-nak is asszisztense, közvetlen munkatársa volt.

Tudj meg mindent az IKEA multimilliárdos alapítójáról:
Kattints!

Stanebo 9 hónappal ezelőtt hagyta el a multinacionális vállalatot, a hivatalos verzió szerint azért, mert több fontos kérdésben nem értett egyet a cég menedzsmentjével. Távozása után könyvet írt, mely azt a címet kapta: "Sanningen om IKEA", azaz az Igazság az IKEA-ról. A nemrég megjelent mű elsősorban Svédországban kavart hatalmas botrányt, hiszen a skandináv államban az IKEA egyfajta nemzeti kincsnek számít, úgy, mint a Volvo vagy az ABBA. Gyakorlatilag ez az első eset az üzletlánc hatvan éves történelmében, amikor ilyen magas pozíciójú vezető "tálal ki", és bennfentesként mutatja be a vállalat működését.

Mint azt Johan Stenebo a Spiegel Online-nak elmondta: egyszerűen nem akarta tovább folytatni azt, amiben évtizedeken keresztül részt vett, és nem bírt már tovább csöndben maradni. A könyvet a szerző édesanyjának ajánlja, aki - saját bevallása szerint - "erőt adott neki a tiszta lelkiismerethez."

A szerző azt állítja, az IKEA-ról és a Kamprad családról kialakult kép teljesen hamis. Nem igaz, hogy a világ ötödik leggazdagabb embere szerény életet él, hogy 30 éves kanapén alszik, vagy hogy az áruház éttermében ebédel - a legenda puszta marketingfogás.

Ezzel szemben már Ingvar Kamprad idősebb fia, Peter tekinthető a vállalat örökösének; öccsével, Mathias-szal együtt egyre jobban uralják a céget. Stenebo szerint Peter inkompetens, és nyilvánvalóan rasszista is (csak úgy, mint a vállalat egész menedzsmentje). Apuci azonban fiai minden bírálóját azonnal elnémítja - hatalmában áll.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ingvar Kamprad(Fotó: Pénzcentrum-archív)


A toleranciájáról is ismert Svédországban kemény állítások ezek, azonban a szerző határozottan cáfolja, hogy személyes bosszúja vezérelte könyve megírásában. Mint mondta, inkább neki kell félnie Kamprad bosszújától.

A vállalat 44 országban 135 ezer dolgozót foglalkoztat, a Kamprad család teljhatalmú irányítása alatt. Stenebo szerint egy íratlan törvény minden felett áll a szervezetben: megkérdőjelezhetetlen lojalitás, Ingvar haláláig.

Az IKEA és a Greenpeace: mindenki megvehető?

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm