1 °C Budapest

Botrány! IKEA: kitálal az egykori vezér - részletek

2009. november 13. 11:10

Kitálal az IKEA egykori menedzsere Megdöbbentő képet fest egy nemrég megjelent könyv az IKEA-ról. A szerző a svéd áruházlánc egy korábbi vezetője, aki azt állítja: az IKEA szektaként működik, a csillogó felszín alatt kémkedés, rasszizmus és hazugságok hálója húzódik. A könyvből Németország egyik legtekintélyesebb lapja, a Der Spiegel online kiadása közöl részleteket.

Johan Stenebo 20 éve kezdett gyakornokként dolgozni a németországi Kaltenkirchen városában található IKEA-áruházban. Álomkarrierje az évek alatt az IKEA legfelsőbb menedzsmentjéig repítette: az áruházlánc egyik legfontosabb leányvállalatának, a GreenTech-nek ügyvezető igazgatója lett, sőt, egy ideig az IKEA legendás alapítójának, Ingvar Kamprad-nak is asszisztense, közvetlen munkatársa volt.

Tudj meg mindent az IKEA multimilliárdos alapítójáról:
Kattints!

Stanebo 9 hónappal ezelőtt hagyta el a multinacionális vállalatot, a hivatalos verzió szerint azért, mert több fontos kérdésben nem értett egyet a cég menedzsmentjével. Távozása után könyvet írt, mely azt a címet kapta: "Sanningen om IKEA", azaz az Igazság az IKEA-ról. A nemrég megjelent mű elsősorban Svédországban kavart hatalmas botrányt, hiszen a skandináv államban az IKEA egyfajta nemzeti kincsnek számít, úgy, mint a Volvo vagy az ABBA. Gyakorlatilag ez az első eset az üzletlánc hatvan éves történelmében, amikor ilyen magas pozíciójú vezető "tálal ki", és bennfentesként mutatja be a vállalat működését.

Mint azt Johan Stenebo a Spiegel Online-nak elmondta: egyszerűen nem akarta tovább folytatni azt, amiben évtizedeken keresztül részt vett, és nem bírt már tovább csöndben maradni. A könyvet a szerző édesanyjának ajánlja, aki - saját bevallása szerint - "erőt adott neki a tiszta lelkiismerethez."

A szerző azt állítja, az IKEA-ról és a Kamprad családról kialakult kép teljesen hamis. Nem igaz, hogy a világ ötödik leggazdagabb embere szerény életet él, hogy 30 éves kanapén alszik, vagy hogy az áruház éttermében ebédel - a legenda puszta marketingfogás.

Ezzel szemben már Ingvar Kamprad idősebb fia, Peter tekinthető a vállalat örökösének; öccsével, Mathias-szal együtt egyre jobban uralják a céget. Stenebo szerint Peter inkompetens, és nyilvánvalóan rasszista is (csak úgy, mint a vállalat egész menedzsmentje). Apuci azonban fiai minden bírálóját azonnal elnémítja - hatalmában áll.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ingvar Kamprad(Fotó: Pénzcentrum-archív)


A toleranciájáról is ismert Svédországban kemény állítások ezek, azonban a szerző határozottan cáfolja, hogy személyes bosszúja vezérelte könyve megírásában. Mint mondta, inkább neki kell félnie Kamprad bosszújától.

A vállalat 44 országban 135 ezer dolgozót foglalkoztat, a Kamprad család teljhatalmú irányítása alatt. Stenebo szerint egy íratlan törvény minden felett áll a szervezetben: megkérdőjelezhetetlen lojalitás, Ingvar haláláig.

Az IKEA és a Greenpeace: mindenki megvehető?

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem