22 °C Budapest

Messze vagyunk még Európától: még szemétkezelés terén is!

Pénzcentrum
2010. február 11. 13:32

Rekordmagasságokba szökött 2008-ban a háztartási üveghulladék újrahasznosításának mértéke Európában, derül ki az Európai Csomagolóüveg Szövetség (FEVE) által elkészített felmérésből. A 64 százalékos arány egyfelől a fogyasztók növekvő környezettudatosságát, másfelől a kormányok elkötelezettségét jelzi hulladékgyűjtési és újrahasznosítási programok továbbfejlesztése iránt. Ezzel szemben Magyarországon ez az arány sajnos még csak 28 százalék, mely adat nagyon messze áll az EU célkitűzésektől.

A felmérés adatait az 59 csomagolóüveg-gyártót (többek között az O-I-t, a világ legnagyobb csomagolóüveg-gyártóját is) tömörítő FEVE tette közzé. Adeline Farrelly, a FEVE főtitkára elmondta: "Az adatok jól igazolják az elmúlt évben megfigyelhető egyértelműen pozitív tendenciát, amikor is - a lakosság együttműködésének köszönhetően - számos EU országnak sikerült elérnie az EU csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló irányelvében meghatározott ambiciózus célkitűzést, mely szerint a csomagolási hulladék újrahasznosításának el kell érnie a 60%-ot."

2008-ban Európában mintegy 25,5 milliárd üvegpalack, azaz 11 474 000 tonna üveg került az üveggyűjtő konténerekbe, szemben a 2007-ben mért 10 972 000 tonnával. A már eddig is az újrahasznosítási táblázat élén álló országok, mint például Svájc (ahol az üveghulladék 95%-át újrahasznosítják) és Svédország (94%-al) fenntartották kiemelkedő eredményeiket, de érdekes például, hogy a régióban levő Csehországban 50 százalékról 62 százalékra emelkedett az újrahasznosítási arány.

A csomagoló-üveg hulladék mennyisége az elmúlt 10 évben 26%-kal csökkent, annak ellenére, hogy a fogyasztás 8%-kal nőtt. Az újrahasznosított üveg felhasználása az üvegből készülő új tárolóeszközök gyártásában nyersanyagot és energiát takarít meg, mivel az üvegtörmelék megolvasztásához 25%-kal kevesebb energia szükséges, mint a nyersanyagok megolvasztásához.


Újrahasznosítási adatok Magyarországon

Az Öko-Pannon legfrissebb adatai szerint hazánkban az újrahasznosítási arány 2009-ben 28 százalékra emelkedett a 2008-as adatokhoz képest, amikor ez az arány 24 százalék volt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"Magyarországon ma még nagyon sok üvegpalack kerül a kukákba, ezáltal a szemétlerakókra, pedig a szelektív gyűjtés egyik legsürgetőbb országos teendője, hogy a csomagolási üveghulladék újrahasznosítási arányát a jelenlegi 32 százalékról alig három év alatt megduplázzuk. A mutató 2002-ben még 10 százalékon állt, de 2012-re el kell érnie a kibocsátott csomagolási üveg 60 százalékát, hogy az ország teljesítse az Európai Unió által megkövetelt célszintet, ez viszont csak a lakosság aktív részvételével érhető el." - tette hozzá Pribelszki Edina, az Öko-Pannon kommunikációs csoportvezetője.

Tavaly az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. rendszerében közel 24,6 ezer tonna üveghulladék került a szelektív gyűjtőkbe, majd hasznosításra, ami a forgalomba kerülő üvegcsomagolás mintegy 28 százaléka. A 2008-as szinthez képest némi visszaesés tapasztalható a begyűjtésben, mivel a gazdasági válság miatt a lakossági fogyasztás, ezzel együtt a lakosságnál képződő csomagolási hulladék mennyisége is számottevően csökkent.

Kampány az újrahasznosítás mellett

A FEVE és az O-I egy egész Európára kiterjedő mozgalmat indított el, melynek keretében az üveg értékes tulajdonságaira kívánják felhívni a figyelmet. Az immár második éve futó "Friends of Glass" elnevezésű online platform (www.friendsofglass.hu) köré épülő kampányra máris sokan felfigyeltek; a "Hank, az éneklő palack" című vicces animációs filmet például már félmillióan nézték meg a youtube-on.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?