Messze vagyunk még Európától: még szemétkezelés terén is!

Pénzcentrum
2010. február 11. 13:32

Rekordmagasságokba szökött 2008-ban a háztartási üveghulladék újrahasznosításának mértéke Európában, derül ki az Európai Csomagolóüveg Szövetség (FEVE) által elkészített felmérésből. A 64 százalékos arány egyfelől a fogyasztók növekvő környezettudatosságát, másfelől a kormányok elkötelezettségét jelzi hulladékgyűjtési és újrahasznosítási programok továbbfejlesztése iránt. Ezzel szemben Magyarországon ez az arány sajnos még csak 28 százalék, mely adat nagyon messze áll az EU célkitűzésektől.

A felmérés adatait az 59 csomagolóüveg-gyártót (többek között az O-I-t, a világ legnagyobb csomagolóüveg-gyártóját is) tömörítő FEVE tette közzé. Adeline Farrelly, a FEVE főtitkára elmondta: "Az adatok jól igazolják az elmúlt évben megfigyelhető egyértelműen pozitív tendenciát, amikor is - a lakosság együttműködésének köszönhetően - számos EU országnak sikerült elérnie az EU csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló irányelvében meghatározott ambiciózus célkitűzést, mely szerint a csomagolási hulladék újrahasznosításának el kell érnie a 60%-ot."

2008-ban Európában mintegy 25,5 milliárd üvegpalack, azaz 11 474 000 tonna üveg került az üveggyűjtő konténerekbe, szemben a 2007-ben mért 10 972 000 tonnával. A már eddig is az újrahasznosítási táblázat élén álló országok, mint például Svájc (ahol az üveghulladék 95%-át újrahasznosítják) és Svédország (94%-al) fenntartották kiemelkedő eredményeiket, de érdekes például, hogy a régióban levő Csehországban 50 százalékról 62 százalékra emelkedett az újrahasznosítási arány.

A csomagoló-üveg hulladék mennyisége az elmúlt 10 évben 26%-kal csökkent, annak ellenére, hogy a fogyasztás 8%-kal nőtt. Az újrahasznosított üveg felhasználása az üvegből készülő új tárolóeszközök gyártásában nyersanyagot és energiát takarít meg, mivel az üvegtörmelék megolvasztásához 25%-kal kevesebb energia szükséges, mint a nyersanyagok megolvasztásához.


Újrahasznosítási adatok Magyarországon

Az Öko-Pannon legfrissebb adatai szerint hazánkban az újrahasznosítási arány 2009-ben 28 százalékra emelkedett a 2008-as adatokhoz képest, amikor ez az arány 24 százalék volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Magyarországon ma még nagyon sok üvegpalack kerül a kukákba, ezáltal a szemétlerakókra, pedig a szelektív gyűjtés egyik legsürgetőbb országos teendője, hogy a csomagolási üveghulladék újrahasznosítási arányát a jelenlegi 32 százalékról alig három év alatt megduplázzuk. A mutató 2002-ben még 10 százalékon állt, de 2012-re el kell érnie a kibocsátott csomagolási üveg 60 százalékát, hogy az ország teljesítse az Európai Unió által megkövetelt célszintet, ez viszont csak a lakosság aktív részvételével érhető el." - tette hozzá Pribelszki Edina, az Öko-Pannon kommunikációs csoportvezetője.

Tavaly az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. rendszerében közel 24,6 ezer tonna üveghulladék került a szelektív gyűjtőkbe, majd hasznosításra, ami a forgalomba kerülő üvegcsomagolás mintegy 28 százaléka. A 2008-as szinthez képest némi visszaesés tapasztalható a begyűjtésben, mivel a gazdasági válság miatt a lakossági fogyasztás, ezzel együtt a lakosságnál képződő csomagolási hulladék mennyisége is számottevően csökkent.

Kampány az újrahasznosítás mellett

A FEVE és az O-I egy egész Európára kiterjedő mozgalmat indított el, melynek keretében az üveg értékes tulajdonságaira kívánják felhívni a figyelmet. Az immár második éve futó "Friends of Glass" elnevezésű online platform (www.friendsofglass.hu) köré épülő kampányra máris sokan felfigyeltek; a "Hank, az éneklő palack" című vicces animációs filmet például már félmillióan nézték meg a youtube-on.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43