24 °C Budapest

Európa legzöldebb városa: 10 év, és nem lesz problémájuk az olajjal!

Pénzcentrum
2010. január 28. 14:02

Nyilvánosságra hozta Glasgow azt a jelentést, melyben részletesen bemutatják, miként szeretnék a várost Európa legzöldebb, legfenntarthatóbb városává alakítani néhány éven belül.

A Fenntartható Glasgow című jelentés elsősorban azt részletezi, miként lehetne a város széndioxid kibocsátását minimálisra csökkenteni, és az energia szükségletet alternatív módon kielégíteni.

Becslések szerint a zöld energiaforrások hasznosítását célzó projektek révén 10 éven belül mintegy 1,5 milliárd fontnyi befektetés valósulhat meg Glasgowban, amely egyúttal számos munkalehetőséget is teremtene a helyiek számára.

A projekt célja elsősorban az, hogy a várost a fenntartható energia szektor központjává tegye, számos munkahelyet és képzési lehetőségeket teremtve a lakosság számára. Szintén fontos szempont, hogy a következő tíz évben jelentősen csökkentse az olajtól való függőséget.

Korábbi cikkünk fenntartható városok témakörben: Épülnek az ökovárosok: némelyik csak patyomkin-falu marad

Olyan rövid, illetve középtávú célok is megfogalmazódtak a jelentésben, mint a város szennyvizének, illetve hulladékának biogázzá való átalakítása, illetve az elektromos autók összes autón belüli részarányának jelentős növelése.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tervek között szerepel olyan gigantikus, biogázzal üzemelő erőművek kialakítása is, mellyel az egész város fűtését megoldanák, és szép fokozatosan kiszorítanák az elektromos, illetve gáztüzelést.

A város jelenleg kihasználatlan, beépítetlen területein erdőket telepítenének, ezzel is elősegítve az emberek városias attitűdjének megváltozását.

A megvalósításhoz szükséges pénzt elsősorban magántőke biztosítja majd, és már most számos üzleti vállalkozás jelezte érdeklődését a projekt iránt.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?