24 °C Budapest

Mi lesz ezzel a rengeteg pezsgősüveggel? Rajtad is múlik!

2009. december 31. 09:02

A tudatos vásárlók igyekeznek visszaváltható csomagolású termékeket választani, erre azonban nem mindig nyílik mód, szilveszter kapcsán gondoljunk csak a nem visszaváltható pezsgősüvegekre. Sok esetben a gyártók és az eladók sem támogatják a számukra gondot okozó, ugyanakkor környezetkímélő megoldást. Az ünnepek után rengeteg palack végzi a kukában, pedig az anyaguk újrahasznosítása jobb megoldást jelentene - írja a Magyar Hírlap.

A karácsonyi és szilveszteri szezonban a szokásosnál is több üvegcsomagolású terméket vesznek az emberek és ennek nem is tulajdonítanak különösebb jelentőséget. Az alkoholos italok mellett lekvárok, mézek, szörpök, szószok és mártások kerülnek a kosarakba, melyek csomagolása csak a legritkább esetben visszaváltható.

A keletkezett üveghulladék nagy része a kukába kerül, pedig a szelektív gyűjtés lényegesen csökkenti a környezet terhelését. A háztartási hulladékok közül az üveg az egyik leghatékonyabban újrahasznosítható anyag.

A szelektív hulladékgyűjtésen belül kiemelt fontosságú az üvegek visszagyűjtése, felmérések szerint 2009-ben a keletkezett üveghulladéknak kevesebb, mint az egyharmada került újrahasznosításra. Egy uniós irányelv szerint 2012-re ezt az arányt 60 % fölé kell emelni, ami csak a lakosság hatékony közreműködésével érhető el.

                              A kép forrása: hulladekboltermek.hu

Az ÖKO-Pannon által kezdeményezett, a vásárlók környezettudatos magatartásának kialakítását megcélzó kampányhoz eddig a Cora, a Kaiser's, a Metro, a Profi és a Spar csatlakozott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 2009-es év utolsó nagy durranása!

Brutális kép a virsli-gyárból: ömlik a pépes massza! Árakkal

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?