Mi lesz ezzel a rengeteg pezsgősüveggel? Rajtad is múlik!

2009. december 31. 09:02

A tudatos vásárlók igyekeznek visszaváltható csomagolású termékeket választani, erre azonban nem mindig nyílik mód, szilveszter kapcsán gondoljunk csak a nem visszaváltható pezsgősüvegekre. Sok esetben a gyártók és az eladók sem támogatják a számukra gondot okozó, ugyanakkor környezetkímélő megoldást. Az ünnepek után rengeteg palack végzi a kukában, pedig az anyaguk újrahasznosítása jobb megoldást jelentene - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A karácsonyi és szilveszteri szezonban a szokásosnál is több üvegcsomagolású terméket vesznek az emberek és ennek nem is tulajdonítanak különösebb jelentőséget. Az alkoholos italok mellett lekvárok, mézek, szörpök, szószok és mártások kerülnek a kosarakba, melyek csomagolása csak a legritkább esetben visszaváltható.

A keletkezett üveghulladék nagy része a kukába kerül, pedig a szelektív gyűjtés lényegesen csökkenti a környezet terhelését. A háztartási hulladékok közül az üveg az egyik leghatékonyabban újrahasznosítható anyag.

A szelektív hulladékgyűjtésen belül kiemelt fontosságú az üvegek visszagyűjtése, felmérések szerint 2009-ben a keletkezett üveghulladéknak kevesebb, mint az egyharmada került újrahasznosításra. Egy uniós irányelv szerint 2012-re ezt az arányt 60 % fölé kell emelni, ami csak a lakosság hatékony közreműködésével érhető el.

                              A kép forrása: hulladekboltermek.hu

Az ÖKO-Pannon által kezdeményezett, a vásárlók környezettudatos magatartásának kialakítását megcélzó kampányhoz eddig a Cora, a Kaiser's, a Metro, a Profi és a Spar csatlakozott.

A 2009-es év utolsó nagy durranása!

Brutális kép a virsli-gyárból: ömlik a pépes massza! Árakkal

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20