Idén is jut 100 millió az illegális hulladéklerakók felszámolására

2010. január 27. 12:32

Az elmúlt évekhez hasonlóan a zöldtárca az idén is pályázatot hirdet önkormányzatok és non-profit társadalmi szervezetek számára a települési illegális hulladéklerakók felszámolására.

A célra 100 millió forintot biztosít a minisztérium a hazai költségvetésből. A pályázóknak nem csupán a közterületeken illegálisan elhelyezett hulladékok eltávolítását, hanem a terület utógondozását, megelőzési és szemléletformálási feladatokat is vállalniuk kell.

A pályázati kiírás szerint vissza nem térítendő támogatásban részesülnek az illegális hulladéklerakók felszámolására és a terület rehabilitációjára, hosszú távú tisztántartására irányuló tevékenységek. Ebbe beletartozik a felszedett hulladékok elszállítása, hasznosítása és érvényes környezetvédelmi hatósági engedéllyel rendelkező lerakóhelyen történő ártalmatlanítása.

Azok a pályázatok részesülhetnek támogatásban, amelyek nem csupán az elhagyott hulladék egyszeri összeszedését célozzák meg, hanem a megelőzést, a tájékoztatást és a területek utógondozását, valamint - adott esetben - a terület funkcióváltását is magába foglaló komplex programot tartalmaznak. Fontos tehát, hogy a pályázók célul tűzzék ki a megtisztított terület újraszennyeződésének megakadályozását és ahol lehetséges, ott vonják közösségi használatba az érintett területet. Egy sikeres projekt esetén nem csak az elhagyott hulladék felszámolása, hanem az utánkövetés, a szemléletformálás és a tájékoztatás is jelentőséggel bír, mint ahogy lényeges elem a helyi társadalmi szervezetek bevonása is.

Az igényelhető támogatás maximális mértéke a pályázati költségvetés 80 százaléka, de legfeljebb 3 millió forint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A pályázatot elektronikus úton lehet benyújtani, a pályázati adatlap és a mellékletek, valamint a pályázati felhívás letölthető a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapjáról. Az önkormányzatok és a non-profit társadalmi szervezetek február 25-ig pályázhatnak a környezetük megtisztításához, szebbé és élhetőbbé tételéhez szükséges támogatásra.

A tárca 2008-ban hirdette meg először az illegális hulladéklerakók támogatását célzó pályázatot. Azóta mintegy ezer helyszínen 100 ezer köbméter elhagyott hulladékot számoltak fel közel 200 sikeres pályázat keretében, amelyhez több mint 450 millió forint támogatást nyertek el az önkormányzatok és a civil pályázók.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?