12 °C Budapest

Idén is jut 100 millió az illegális hulladéklerakók felszámolására

2010. január 27. 12:32

Az elmúlt évekhez hasonlóan a zöldtárca az idén is pályázatot hirdet önkormányzatok és non-profit társadalmi szervezetek számára a települési illegális hulladéklerakók felszámolására.

A célra 100 millió forintot biztosít a minisztérium a hazai költségvetésből. A pályázóknak nem csupán a közterületeken illegálisan elhelyezett hulladékok eltávolítását, hanem a terület utógondozását, megelőzési és szemléletformálási feladatokat is vállalniuk kell.

A pályázati kiírás szerint vissza nem térítendő támogatásban részesülnek az illegális hulladéklerakók felszámolására és a terület rehabilitációjára, hosszú távú tisztántartására irányuló tevékenységek. Ebbe beletartozik a felszedett hulladékok elszállítása, hasznosítása és érvényes környezetvédelmi hatósági engedéllyel rendelkező lerakóhelyen történő ártalmatlanítása.

Azok a pályázatok részesülhetnek támogatásban, amelyek nem csupán az elhagyott hulladék egyszeri összeszedését célozzák meg, hanem a megelőzést, a tájékoztatást és a területek utógondozását, valamint - adott esetben - a terület funkcióváltását is magába foglaló komplex programot tartalmaznak. Fontos tehát, hogy a pályázók célul tűzzék ki a megtisztított terület újraszennyeződésének megakadályozását és ahol lehetséges, ott vonják közösségi használatba az érintett területet. Egy sikeres projekt esetén nem csak az elhagyott hulladék felszámolása, hanem az utánkövetés, a szemléletformálás és a tájékoztatás is jelentőséggel bír, mint ahogy lényeges elem a helyi társadalmi szervezetek bevonása is.

Az igényelhető támogatás maximális mértéke a pályázati költségvetés 80 százaléka, de legfeljebb 3 millió forint.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A pályázatot elektronikus úton lehet benyújtani, a pályázati adatlap és a mellékletek, valamint a pályázati felhívás letölthető a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapjáról. Az önkormányzatok és a non-profit társadalmi szervezetek február 25-ig pályázhatnak a környezetük megtisztításához, szebbé és élhetőbbé tételéhez szükséges támogatásra.

A tárca 2008-ban hirdette meg először az illegális hulladéklerakók támogatását célzó pályázatot. Azóta mintegy ezer helyszínen 100 ezer köbméter elhagyott hulladékot számoltak fel közel 200 sikeres pályázat keretében, amelyhez több mint 450 millió forint támogatást nyertek el az önkormányzatok és a civil pályázók.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?