1 °C Budapest

Már a petárdázás sem a régi...

MTI
2009. december 29. 14:02

A tavalyinál valamivel kevesebb tiltott pirotechnikai eszközt foglaltak le eddig a vámosok, akik ebből a szempontból is ellenőrzik a nap 24 órájában a nagyobb piacok környékét és a határátkelőket - mondta Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) országos parancsnokságának szóvivője az MTI-nek kedden.

Petárdázni 2005 óta tilos, de a jogszabályban engedélyezett szilveszteri tűzijátékok hétfő óta megvásárolhatók. A szóvivő emlékeztetett rá: hagyományosan a vámosok, és kiemelten a VPOP mélységi ellenőrző csoportjainak a feladata a tiltott pirotechnikai termékek ellenőrzése. Az idén az eddig legnagyobb fogás egy több ezres petárdaszállítmány volt, amelyet a józsefvárosi piac közelében találtak meg.

Sipos Jenő szerint jellemző, hogy az engedély nélkül behozott eszközöket hamisított magyar okmányokkal látják el, és így értékesítik, illetve hogy papírok nélküli tiltott pirotechnikai eszközöket árusítanak. Mint elmondta, bár a petárdák árusítása a piacokon is előfordul, inkább azok környékén bonyolítják ezeket az illegális ügyleteket.

Petárdázni 2005 óta tilos. A jogszabály a fényt alig, de jelentős hanghatást produkáló termékeket nevezi petárdának. Ettől megkülönböztetik az úgynevezett játékos pirotechnikai termékeket - ilyen például a tortagyertya -, amelyeket egész évben szabad vásárolni és használni.

Az ennél nagyobb hatóanyag-tartalmú és nem teljesen tiltott tűzijáték-termékeket - mint például a római gyertya, a tűzforgó, a röppentyű, a vulkán, a vezetőpálcás rakéta, a szikraszökőkút, a bombettatelep, amelyeknek hanghatása a látványhatáshoz képest nem jelentős - csak december 28. és 31. között, a jogszabály betartásával, az arra kijelölt, engedélyezett helyeken, nagykorú személyek vásárolhatnak, csomagolással együtt legfeljebb 3 kilogrammot.

Az ilyen játékos pirotechnikai termékeket szilveszterkor 18 órától reggel 6-ig lehet használni. A használat során figyelemmel kell lenni arra, hogy a látványos fényhatással járó eszközök ne kerüljenek éghető anyag közelébe, ne okozzanak személyi sérülést vagy anyagi kárt.

A fel nem használt pirotechnikai termékeket január 5-éig kell visszavinni a vásárlás helyére, az eladó pedig köteles azokat térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni. Aki nem viszi vissza a fel nem használt petárdákat, az megsérti a tárolásra vonatkozó szabályokat, vagyis szabálysértést követ el, amely miatt a bírság több tízezer forint lehet.

2008-ban a rendőrség 544 emberrel szemben indított ipari robbanóanyaggal és pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabálysértési eljárást, 341 embert marasztalt el, és csaknem 6 millió forint pénzbírságot szabott ki, emellett 244 esetben elkobozták a pirotechnikai terméket. Idén december közepéig 400 esetben indított a hatóság szabálysértési eljárást, 287 személyt marasztalt el, és több mint 5,5 millió forint pénzbírságot szabott ki, valamint 163 esetben kobozta el a pirotechnikai terméket.

NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?