1 °C Budapest

A VPOP ügyel 2010-től a fémhulladék kereskedelemre

Pénzcentrum
2009. december 18. 09:15

Megszületett a december 16-i kormányülésen a Fémtörvény végrehajtási rendelete, amely tisztázza a hulladékfeldolgozással foglalkozó vállalkozások által régen várt részletszabályokat.

A Fémtörvény (2009. évi LXI. törvény), és annak végrehajtási rendelete 2010. január 1-jén lép hatályba, melyet követően a jogszabály által megjelölt fémkereskedelmi tevékenység csak a fémkereskedelmi hatóság által kiadott érvényes engedély birtokában végezhető. Fémkereskedelmi hatóságként a Kormány a Vám- és Pénzügyőrséget jelölte ki.

Korábban: Szigorodnak a vasazás szabályai - Kérdőjelek a levegőben

A fémkereskedelmi hatóság végzi a Fémtörvényben meghatározott fémkereskedelmi engedélyezési-, ellenőrzési- és ezekhez kapcsolódó szankcionálási feladatokat. A Fémtörvény ugyanakkor nem tartalmazta az engedélyezési eljárás lefolytatásának részletszabályait, különösen a biztosíték nyújtására vonatkozó előírásokat. A biztosítéknyújtásra vonatkozó alapelv, hogy a tevékenységi biztosítékot fix összegben kell nyújtani, ugyanakkor azt a fémkereskedő a biztosítéknyújtási képességének megfelelően teljesítse, így bizonyos feltételek megléte esetén külön kérelemre mérsékelhető a biztosíték összege. Az engedélyezési eljárást a fémkereskedő székhelye szerinti regionális ellenőrzési központok folytatják le.

Az engedélyezés kapcsán hangsúlyos, hogy a Fémtörvény 2010. január 1-jétől az engedélyezési eljárás lefolytatására átmeneti időszakot biztosít, így a fémkereskedelmi tevékenység 2010. január 1-jétől is végezhető fémkereskedelmi engedély nélkül, feltéve, hogy a Fémtörvény szerinti fémkereskedelmi engedélyköteles tevékenységet a Fémtörvény kihirdetésekor (2009. június 29-én) érvényes működési engedéllyel / telepengedéllyel folytató személy a kérelmét 60 napon belül benyújtja. E tevékenység az engedélykérelem jogerős elbírálásáig, de legkésőbb 2010. április 1-ig végezhető engedély nélkül.

A Kormány döntött a Fémtörvényben meghatározott adatszolgáltatás rendjét és az adatok körét illetően is, mely szerint kizárólag elektronikus úton sor kerül napi, illetve havi (összesítő) adatszolgáltatásra is. Az adatszolgáltatásra a Vám- és Pénzügyőrség honlapján térítésmentesen hozzáférhető és letölthető nyomtatványkitöltő programmal kerülhet sor a fenti átmenet lejártát követően.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az engedélyezés és adatszolgáltatás, ellenőrzés szabályai szorosan illeszkednek a Fémtörvény céljaihoz, így a fő cél nem a legális vállalkozások ellehetetlenítése, hanem visszaszorítani a kulturális javakban, köz- és magántulajdonban okozott károkat, illetve az ezekből eredő fekete- és szürkegazdaságot - tájékoztatott a VPOP.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm