A VPOP ügyel 2010-től a fémhulladék kereskedelemre

Pénzcentrum
2009. december 18. 09:15

Megszületett a december 16-i kormányülésen a Fémtörvény végrehajtási rendelete, amely tisztázza a hulladékfeldolgozással foglalkozó vállalkozások által régen várt részletszabályokat.

A Fémtörvény (2009. évi LXI. törvény), és annak végrehajtási rendelete 2010. január 1-jén lép hatályba, melyet követően a jogszabály által megjelölt fémkereskedelmi tevékenység csak a fémkereskedelmi hatóság által kiadott érvényes engedély birtokában végezhető. Fémkereskedelmi hatóságként a Kormány a Vám- és Pénzügyőrséget jelölte ki.

Korábban: Szigorodnak a vasazás szabályai - Kérdőjelek a levegőben

A fémkereskedelmi hatóság végzi a Fémtörvényben meghatározott fémkereskedelmi engedélyezési-, ellenőrzési- és ezekhez kapcsolódó szankcionálási feladatokat. A Fémtörvény ugyanakkor nem tartalmazta az engedélyezési eljárás lefolytatásának részletszabályait, különösen a biztosíték nyújtására vonatkozó előírásokat. A biztosítéknyújtásra vonatkozó alapelv, hogy a tevékenységi biztosítékot fix összegben kell nyújtani, ugyanakkor azt a fémkereskedő a biztosítéknyújtási képességének megfelelően teljesítse, így bizonyos feltételek megléte esetén külön kérelemre mérsékelhető a biztosíték összege. Az engedélyezési eljárást a fémkereskedő székhelye szerinti regionális ellenőrzési központok folytatják le.

Az engedélyezés kapcsán hangsúlyos, hogy a Fémtörvény 2010. január 1-jétől az engedélyezési eljárás lefolytatására átmeneti időszakot biztosít, így a fémkereskedelmi tevékenység 2010. január 1-jétől is végezhető fémkereskedelmi engedély nélkül, feltéve, hogy a Fémtörvény szerinti fémkereskedelmi engedélyköteles tevékenységet a Fémtörvény kihirdetésekor (2009. június 29-én) érvényes működési engedéllyel / telepengedéllyel folytató személy a kérelmét 60 napon belül benyújtja. E tevékenység az engedélykérelem jogerős elbírálásáig, de legkésőbb 2010. április 1-ig végezhető engedély nélkül.

A Kormány döntött a Fémtörvényben meghatározott adatszolgáltatás rendjét és az adatok körét illetően is, mely szerint kizárólag elektronikus úton sor kerül napi, illetve havi (összesítő) adatszolgáltatásra is. Az adatszolgáltatásra a Vám- és Pénzügyőrség honlapján térítésmentesen hozzáférhető és letölthető nyomtatványkitöltő programmal kerülhet sor a fenti átmenet lejártát követően.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az engedélyezés és adatszolgáltatás, ellenőrzés szabályai szorosan illeszkednek a Fémtörvény céljaihoz, így a fő cél nem a legális vállalkozások ellehetetlenítése, hanem visszaszorítani a kulturális javakban, köz- és magántulajdonban okozott károkat, illetve az ezekből eredő fekete- és szürkegazdaságot - tájékoztatott a VPOP.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem