-1 °C Budapest

A kávéfogyasztás újabb áldásos hatása: előzd meg a májrákot!

2009. október 23. 15:02

Amerikai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy napi néhány csésze kávé elfogyasztása jótékony hatással van a májműködésre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Azok a krónikus hepatitis C-ben szenvedő betegek, akik naponta három, vagy annál több csésze kávét fogyasztanak, 53 százalékkal lassították betegségük súlyosbodását, mint azok, akik egyáltalán nem isznak kávét - derül ki az amerikai rákkutató intézet (NCI) vizsgálatából.

A kutatás során 766 hepatitis C-s beteget kértek meg, hogy 3,8 éven keresztül számoljanak be napi kávéfogyasztásukról. Ezalatt háromhavonta megvizsgálták a betegeket, és kétszer pedig májbiopsziát is elvégeztek rajtuk, hogy megállapítsák állapotuk változását.

Így jutottak arra a következtetésre, hogy a kávéfogyasztás és a májmegbetegedések súlyosbodása között fordított irányú kapcsolat van. Korábbi, patkányokon végzett kísérletek során már megfigyelték, hogy a koffein megakadályozta náluk a májrák kialakulását.

A kutatás során azt is megfigyelték, hogy a zöld, illetve fekete tea fogyasztása - habár azok is tartalmaznak koffeint - nincs hatással a májmegbetegedések alakulására, igaz, csak kevés teafogyasztó volt a megfigyeltek között.

A WHO adatai szerint évente 3-4 millióan betegszenek meg hepatitis C-ben, hetven százalékuknál a betegség krónikussá válik, ami akár májrákhoz is vezethet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?