13 °C Budapest

A kávéfogyasztás újabb áldásos hatása: előzd meg a májrákot!

2009. október 23. 15:02

Amerikai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy napi néhány csésze kávé elfogyasztása jótékony hatással van a májműködésre.

Azok a krónikus hepatitis C-ben szenvedő betegek, akik naponta három, vagy annál több csésze kávét fogyasztanak, 53 százalékkal lassították betegségük súlyosbodását, mint azok, akik egyáltalán nem isznak kávét - derül ki az amerikai rákkutató intézet (NCI) vizsgálatából.

A kutatás során 766 hepatitis C-s beteget kértek meg, hogy 3,8 éven keresztül számoljanak be napi kávéfogyasztásukról. Ezalatt háromhavonta megvizsgálták a betegeket, és kétszer pedig májbiopsziát is elvégeztek rajtuk, hogy megállapítsák állapotuk változását.

Így jutottak arra a következtetésre, hogy a kávéfogyasztás és a májmegbetegedések súlyosbodása között fordított irányú kapcsolat van. Korábbi, patkányokon végzett kísérletek során már megfigyelték, hogy a koffein megakadályozta náluk a májrák kialakulását.

A kutatás során azt is megfigyelték, hogy a zöld, illetve fekete tea fogyasztása - habár azok is tartalmaznak koffeint - nincs hatással a májmegbetegedések alakulására, igaz, csak kevés teafogyasztó volt a megfigyeltek között.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A WHO adatai szerint évente 3-4 millióan betegszenek meg hepatitis C-ben, hetven százalékuknál a betegség krónikussá válik, ami akár májrákhoz is vezethet.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?