20 °C Budapest

Eddig 4 H1N1-es haláleset: nincs oltóanyag a gyógyszertárakban

Pénzcentrum
2009. október 19. 09:17

Az ÁNTSZ szerint nyilvánvalónak tűnik, hogy nagy az érdeklődés az új típusú influenza elleni védőoltás iránt, egyes háziorvosi rendelőkben még a második kiszállítás előtt elfogyott a vakcina - írja a Napi.

Az oltóanyag kiszállítása szeptember végén kezdődött, ekkor országosan 1,3 millió influenza elleni vakcina került a háziorvosi rendelőkbe. A második körben október 12-én kezdődött meg a kiszállítás, ugyanennyi szezonális és új típusú influenza elleni védőoltás eljuttatásával a háziorvosokhoz.

A kiszállítás ezt követően a vakcina rendelkezésre állásától függően történik. A gyógyszertárakban még nem kapható az oltóanyag, egyelőre csak azok juthatnak hozzá, akik valamely rizikócsoportba tartoznak.

A felnőttek után már a gyerekeket is lehet oltani, múlt csütörtökön ugyanis megkapta a forgalomba hozatali engedélyt a 3-18 éves korosztály számára készített pandémiás vakcina is. A következő lépés a 6 hónaposok és 3 év közöttiek oltóanyagának engedélyeztetése lesz, de itt még tartanak a vizsgálatok.

Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint október 11-éig a H1N1 vírus által okozott ismert megbetegedések száma 283-ra emelkedett, amelyek közül 4 halálos kimenetelű volt. Október 11-éig 2266 beteg esetében történt virológiai vizsgálat influenzavírus kimutatása céljából.

Az új típusú influenza elleni védettség a beoltást követő 2 héten belül fejlődik ki, és több hónapig tart. Az egészségügyi szaktárca tájékoztatása szerint a vakcina a gyártástól számítva legfeljebb 1 évig használható fel.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?