17 °C Budapest

Eddig 4 H1N1-es haláleset: nincs oltóanyag a gyógyszertárakban

Pénzcentrum
2009. október 19. 09:17

Az ÁNTSZ szerint nyilvánvalónak tűnik, hogy nagy az érdeklődés az új típusú influenza elleni védőoltás iránt, egyes háziorvosi rendelőkben még a második kiszállítás előtt elfogyott a vakcina - írja a Napi.

Az oltóanyag kiszállítása szeptember végén kezdődött, ekkor országosan 1,3 millió influenza elleni vakcina került a háziorvosi rendelőkbe. A második körben október 12-én kezdődött meg a kiszállítás, ugyanennyi szezonális és új típusú influenza elleni védőoltás eljuttatásával a háziorvosokhoz.

A kiszállítás ezt követően a vakcina rendelkezésre állásától függően történik. A gyógyszertárakban még nem kapható az oltóanyag, egyelőre csak azok juthatnak hozzá, akik valamely rizikócsoportba tartoznak.

A felnőttek után már a gyerekeket is lehet oltani, múlt csütörtökön ugyanis megkapta a forgalomba hozatali engedélyt a 3-18 éves korosztály számára készített pandémiás vakcina is. A következő lépés a 6 hónaposok és 3 év közöttiek oltóanyagának engedélyeztetése lesz, de itt még tartanak a vizsgálatok.

Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint október 11-éig a H1N1 vírus által okozott ismert megbetegedések száma 283-ra emelkedett, amelyek közül 4 halálos kimenetelű volt. Október 11-éig 2266 beteg esetében történt virológiai vizsgálat influenzavírus kimutatása céljából.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az új típusú influenza elleni védettség a beoltást követő 2 héten belül fejlődik ki, és több hónapig tart. Az egészségügyi szaktárca tájékoztatása szerint a vakcina a gyártástól számítva legfeljebb 1 évig használható fel.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem