5 °C Budapest

Eddig 4 H1N1-es haláleset: nincs oltóanyag a gyógyszertárakban

Pénzcentrum
2009. október 19. 09:17

Az ÁNTSZ szerint nyilvánvalónak tűnik, hogy nagy az érdeklődés az új típusú influenza elleni védőoltás iránt, egyes háziorvosi rendelőkben még a második kiszállítás előtt elfogyott a vakcina - írja a Napi.

Az oltóanyag kiszállítása szeptember végén kezdődött, ekkor országosan 1,3 millió influenza elleni vakcina került a háziorvosi rendelőkbe. A második körben október 12-én kezdődött meg a kiszállítás, ugyanennyi szezonális és új típusú influenza elleni védőoltás eljuttatásával a háziorvosokhoz.

A kiszállítás ezt követően a vakcina rendelkezésre állásától függően történik. A gyógyszertárakban még nem kapható az oltóanyag, egyelőre csak azok juthatnak hozzá, akik valamely rizikócsoportba tartoznak.

A felnőttek után már a gyerekeket is lehet oltani, múlt csütörtökön ugyanis megkapta a forgalomba hozatali engedélyt a 3-18 éves korosztály számára készített pandémiás vakcina is. A következő lépés a 6 hónaposok és 3 év közöttiek oltóanyagának engedélyeztetése lesz, de itt még tartanak a vizsgálatok.

Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint október 11-éig a H1N1 vírus által okozott ismert megbetegedések száma 283-ra emelkedett, amelyek közül 4 halálos kimenetelű volt. Október 11-éig 2266 beteg esetében történt virológiai vizsgálat influenzavírus kimutatása céljából.

Az új típusú influenza elleni védettség a beoltást követő 2 héten belül fejlődik ki, és több hónapig tart. Az egészségügyi szaktárca tájékoztatása szerint a vakcina a gyártástól számítva legfeljebb 1 évig használható fel.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?