26 °C Budapest

Még a mértékletes alkoholfogyasztás is rákot okozhat!

2009. augusztus 24. 15:02

Kanadai kutatók szerint még a napi egy korsó sör is árthat az egészségnek, jelentősen növelve a rákos megbetegedések kockázatát.

A montreali McGill Egyetem kutatói 3600, 35 - 70 év közötti kanadai férfi vizsgálata alapján arra a következtetésre jutottak, hogy akik naponta legalább egy sört, vagy töményet megittak, jóval nagyobb eséllyel szereztek rákos megbetegedést, mint akik csak alkalmanként, vagy egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt.

A megbetegedések között előfordult gége-, gyomor-, vastagbél-, tüdő-, hasnyálmirigy-, máj- és prosztatarák is - írja a Reuters.

Gégerák esetében például azt állapították meg, hogy azok a férfiak, aki hetente egy-hat alkalommal fogyasztanak alkoholt - bort, vagy tömény szeszt - 83 százalékkal nagyobb eséllyel betegszenek meg, mint az antialkoholisták, illetve ritkán fogyasztók, míg a naponta ivók háromszor nagyobb eséllyel lesznek rákosak.

Természetesen azoknak van a legnagyobb esélyük a megbetegedésre, akik már hosszú ideje fogyasztanak rendszeresen alkoholt, ők egyszerre többféle rákos betegségben is szenvedhetnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Korábban számos tanulmány azt bizonygatta, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás még egészséges is lehet, különösen a szívmegbetegedések esélyét csökkentve, a mostani eredmények azonban ezt cáfolni látszanak, legalábbis sör, illetve likőr fogyasztás esetén.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem