8 °C Budapest

Még a mértékletes alkoholfogyasztás is rákot okozhat!

2009. augusztus 24. 15:02

Kanadai kutatók szerint még a napi egy korsó sör is árthat az egészségnek, jelentősen növelve a rákos megbetegedések kockázatát.

A montreali McGill Egyetem kutatói 3600, 35 - 70 év közötti kanadai férfi vizsgálata alapján arra a következtetésre jutottak, hogy akik naponta legalább egy sört, vagy töményet megittak, jóval nagyobb eséllyel szereztek rákos megbetegedést, mint akik csak alkalmanként, vagy egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt.

A megbetegedések között előfordult gége-, gyomor-, vastagbél-, tüdő-, hasnyálmirigy-, máj- és prosztatarák is - írja a Reuters.

Gégerák esetében például azt állapították meg, hogy azok a férfiak, aki hetente egy-hat alkalommal fogyasztanak alkoholt - bort, vagy tömény szeszt - 83 százalékkal nagyobb eséllyel betegszenek meg, mint az antialkoholisták, illetve ritkán fogyasztók, míg a naponta ivók háromszor nagyobb eséllyel lesznek rákosak.

Természetesen azoknak van a legnagyobb esélyük a megbetegedésre, akik már hosszú ideje fogyasztanak rendszeresen alkoholt, ők egyszerre többféle rákos betegségben is szenvedhetnek.

Korábban számos tanulmány azt bizonygatta, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás még egészséges is lehet, különösen a szívmegbetegedések esélyét csökkentve, a mostani eredmények azonban ezt cáfolni látszanak, legalábbis sör, illetve likőr fogyasztás esetén.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?