Még a mértékletes alkoholfogyasztás is rákot okozhat!

2009. augusztus 24. 15:02

Kanadai kutatók szerint még a napi egy korsó sör is árthat az egészségnek, jelentősen növelve a rákos megbetegedések kockázatát.

A montreali McGill Egyetem kutatói 3600, 35 - 70 év közötti kanadai férfi vizsgálata alapján arra a következtetésre jutottak, hogy akik naponta legalább egy sört, vagy töményet megittak, jóval nagyobb eséllyel szereztek rákos megbetegedést, mint akik csak alkalmanként, vagy egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt.

A megbetegedések között előfordult gége-, gyomor-, vastagbél-, tüdő-, hasnyálmirigy-, máj- és prosztatarák is - írja a Reuters.

Gégerák esetében például azt állapították meg, hogy azok a férfiak, aki hetente egy-hat alkalommal fogyasztanak alkoholt - bort, vagy tömény szeszt - 83 százalékkal nagyobb eséllyel betegszenek meg, mint az antialkoholisták, illetve ritkán fogyasztók, míg a naponta ivók háromszor nagyobb eséllyel lesznek rákosak.

Természetesen azoknak van a legnagyobb esélyük a megbetegedésre, akik már hosszú ideje fogyasztanak rendszeresen alkoholt, ők egyszerre többféle rákos betegségben is szenvedhetnek.

Korábban számos tanulmány azt bizonygatta, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás még egészséges is lehet, különösen a szívmegbetegedések esélyét csökkentve, a mostani eredmények azonban ezt cáfolni látszanak, legalábbis sör, illetve likőr fogyasztás esetén.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29