21 °C Budapest

Vastag combbal a szívinfarktus ellen!

2009. szeptember 5. 08:02

Kutatások szerint a 60 centiméternél nagyobb kerületű combbal rendelkező nők, illetve férfiak esetében jóval kisebb a szívmegbetegedések, és a korai halál kockázata, mint a vékonycombúak esetében.

Az eredmény még megdöbbentőbb, ha hozzátesszük, hogy az összefüggés akkor is fennáll, ha a testzsír-százalékot, dohányzási szokást és a koleszterinszintet is figyelembe vesszük.

A jelenséget az magyarázhatja, hogy a vékony combúak nem rendelkeznek elegendő izomzattal, ami az inzulin megkötéséhez szükséges, így nálunk nagyobb a cukorbetegség kockázata, ami szívelégtelenséghez is vezethet.

A kutatás során 3000 dán férfit és nőt vizsgáltak 10 éven keresztül, feljegyezték testmagasságukat, súlyukat, valamint combjuk, csípőjük, és derekuk vastagságát, és a testzsír-százalékukat is megvizsgálták. Ezen kívül a sportolási, testmozgási, dohányzási szokásaikat, vérnyomásukat és koleszterin szintjüket is figyelembe vették, és megnézték, hogy a 10 év alatt hányan kapnak szívinfarktust, és halnak bele a betegségbe.

A Koppenhágai Egyetemi Kórházban arra a megállapításra jutottak, hogy a legvékonyabb combbal rendelkezők - 55 cm átmérő alatti - körében kétszeres volt a komoly szívproblémák gyakorisága.

A kutatók azonban figyelmeztetnek, hogy az eredményeket még alá kell támasztani, és még semmiképp nem lehet kijelenteni, hogy több evéssel, és testmozgással lehet igazán felvenni a harcot a szívproblémák ellen.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05