24 °C Budapest

Vastag combbal a szívinfarktus ellen!

2009. szeptember 5. 08:02

Kutatások szerint a 60 centiméternél nagyobb kerületű combbal rendelkező nők, illetve férfiak esetében jóval kisebb a szívmegbetegedések, és a korai halál kockázata, mint a vékonycombúak esetében.

Az eredmény még megdöbbentőbb, ha hozzátesszük, hogy az összefüggés akkor is fennáll, ha a testzsír-százalékot, dohányzási szokást és a koleszterinszintet is figyelembe vesszük.

A jelenséget az magyarázhatja, hogy a vékony combúak nem rendelkeznek elegendő izomzattal, ami az inzulin megkötéséhez szükséges, így nálunk nagyobb a cukorbetegség kockázata, ami szívelégtelenséghez is vezethet.

A kutatás során 3000 dán férfit és nőt vizsgáltak 10 éven keresztül, feljegyezték testmagasságukat, súlyukat, valamint combjuk, csípőjük, és derekuk vastagságát, és a testzsír-százalékukat is megvizsgálták. Ezen kívül a sportolási, testmozgási, dohányzási szokásaikat, vérnyomásukat és koleszterin szintjüket is figyelembe vették, és megnézték, hogy a 10 év alatt hányan kapnak szívinfarktust, és halnak bele a betegségbe.

A Koppenhágai Egyetemi Kórházban arra a megállapításra jutottak, hogy a legvékonyabb combbal rendelkezők - 55 cm átmérő alatti - körében kétszeres volt a komoly szívproblémák gyakorisága.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kutatók azonban figyelmeztetnek, hogy az eredményeket még alá kell támasztani, és még semmiképp nem lehet kijelenteni, hogy több evéssel, és testmozgással lehet igazán felvenni a harcot a szívproblémák ellen.

NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm