8 °C Budapest

Vastag combbal a szívinfarktus ellen!

2009. szeptember 5. 08:02

Kutatások szerint a 60 centiméternél nagyobb kerületű combbal rendelkező nők, illetve férfiak esetében jóval kisebb a szívmegbetegedések, és a korai halál kockázata, mint a vékonycombúak esetében.

Az eredmény még megdöbbentőbb, ha hozzátesszük, hogy az összefüggés akkor is fennáll, ha a testzsír-százalékot, dohányzási szokást és a koleszterinszintet is figyelembe vesszük.

A jelenséget az magyarázhatja, hogy a vékony combúak nem rendelkeznek elegendő izomzattal, ami az inzulin megkötéséhez szükséges, így nálunk nagyobb a cukorbetegség kockázata, ami szívelégtelenséghez is vezethet.

A kutatás során 3000 dán férfit és nőt vizsgáltak 10 éven keresztül, feljegyezték testmagasságukat, súlyukat, valamint combjuk, csípőjük, és derekuk vastagságát, és a testzsír-százalékukat is megvizsgálták. Ezen kívül a sportolási, testmozgási, dohányzási szokásaikat, vérnyomásukat és koleszterin szintjüket is figyelembe vették, és megnézték, hogy a 10 év alatt hányan kapnak szívinfarktust, és halnak bele a betegségbe.

A Koppenhágai Egyetemi Kórházban arra a megállapításra jutottak, hogy a legvékonyabb combbal rendelkezők - 55 cm átmérő alatti - körében kétszeres volt a komoly szívproblémák gyakorisága.

A kutatók azonban figyelmeztetnek, hogy az eredményeket még alá kell támasztani, és még semmiképp nem lehet kijelenteni, hogy több evéssel, és testmozgással lehet igazán felvenni a harcot a szívproblémák ellen.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16