16 °C Budapest

A recesszió jót tesz az egészségnek - kutatók állítják!

2009. szeptember 29. 12:02

Ha a pénztárcádnak nem is, de az egészségednek igenis jót tesz a gazdasági válság - legalábbis erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók, a nagy gazdasági világválság körüli időket vizsgálva.

A Michigani Egyetem kutatói megfigyelték, hogy 1929 és 1932 között az amerikaiak várható életkora mintegy 6 évvel, 57-ről 63-ra emelkedett, férfiak és nők esetében egyaránt. Eközben a különböző katasztrófákban, balesetek következtében meghaltak száma csökkent, csakúgy mint a gyermekhalálozás.

A kutatást végző egyik szakember szerint ezek a következtetések különösen érdekesek, hiszen a magas munkanélküliségről legtöbben úgy gondolják, hogy épp rossz hatással van az egészségre.

A különböző egészségügyi mutatókat 1920-1940 között vizsgáló kutatás alapján a nagy világgazdasági válság négy éve alatt a lakosság egészségi állapota általában javult, csakúgy mint az 1921-es, vagy az 1938-as recessziós években. Ezzel szemben a fellendülés éveiben - 1923-ban, '26-ban, '29-ben és '36-'37 között - a várható élettartam csökkent, és a halálozási ráta nőtt.

Bár a kutatásnak nem volt célja magyarázatot is találni a jelenségre, a szakértők úgy gondolják, mindez azzal áll összefüggésben, hogy válságok idején kevesebb alkoholt és cigarettát fogyasztanak az emberek, és a munkahelyi stressztől is megkímélik magukat, valamint többet is alszanak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A közlekedési balesetek száma is csökken, hiszen kevesebb autó jár ilyenkor az utakon, ezzel a légszennyezettség is csökken, ami a szívmegbetegedések számát csökkenti - kutatások szerint ugyanis az erősen légszennyezett napokon többen kapnak szívinfarktust.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkor rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem