A recesszió jót tesz az egészségnek - kutatók állítják!

2009. szeptember 29. 12:02

Ha a pénztárcádnak nem is, de az egészségednek igenis jót tesz a gazdasági válság - legalábbis erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók, a nagy gazdasági világválság körüli időket vizsgálva.

A Michigani Egyetem kutatói megfigyelték, hogy 1929 és 1932 között az amerikaiak várható életkora mintegy 6 évvel, 57-ről 63-ra emelkedett, férfiak és nők esetében egyaránt. Eközben a különböző katasztrófákban, balesetek következtében meghaltak száma csökkent, csakúgy mint a gyermekhalálozás.

A kutatást végző egyik szakember szerint ezek a következtetések különösen érdekesek, hiszen a magas munkanélküliségről legtöbben úgy gondolják, hogy épp rossz hatással van az egészségre.

A különböző egészségügyi mutatókat 1920-1940 között vizsgáló kutatás alapján a nagy világgazdasági válság négy éve alatt a lakosság egészségi állapota általában javult, csakúgy mint az 1921-es, vagy az 1938-as recessziós években. Ezzel szemben a fellendülés éveiben - 1923-ban, '26-ban, '29-ben és '36-'37 között - a várható élettartam csökkent, és a halálozási ráta nőtt.

Bár a kutatásnak nem volt célja magyarázatot is találni a jelenségre, a szakértők úgy gondolják, mindez azzal áll összefüggésben, hogy válságok idején kevesebb alkoholt és cigarettát fogyasztanak az emberek, és a munkahelyi stressztől is megkímélik magukat, valamint többet is alszanak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közlekedési balesetek száma is csökken, hiszen kevesebb autó jár ilyenkor az utakon, ezzel a légszennyezettség is csökken, ami a szívmegbetegedések számát csökkenti - kutatások szerint ugyanis az erősen légszennyezett napokon többen kapnak szívinfarktust.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?