19 °C Budapest

A recesszió jót tesz az egészségnek - kutatók állítják!

2009. szeptember 29. 12:02

Ha a pénztárcádnak nem is, de az egészségednek igenis jót tesz a gazdasági válság - legalábbis erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók, a nagy gazdasági világválság körüli időket vizsgálva.

A Michigani Egyetem kutatói megfigyelték, hogy 1929 és 1932 között az amerikaiak várható életkora mintegy 6 évvel, 57-ről 63-ra emelkedett, férfiak és nők esetében egyaránt. Eközben a különböző katasztrófákban, balesetek következtében meghaltak száma csökkent, csakúgy mint a gyermekhalálozás.

A kutatást végző egyik szakember szerint ezek a következtetések különösen érdekesek, hiszen a magas munkanélküliségről legtöbben úgy gondolják, hogy épp rossz hatással van az egészségre.

A különböző egészségügyi mutatókat 1920-1940 között vizsgáló kutatás alapján a nagy világgazdasági válság négy éve alatt a lakosság egészségi állapota általában javult, csakúgy mint az 1921-es, vagy az 1938-as recessziós években. Ezzel szemben a fellendülés éveiben - 1923-ban, '26-ban, '29-ben és '36-'37 között - a várható élettartam csökkent, és a halálozási ráta nőtt.

Bár a kutatásnak nem volt célja magyarázatot is találni a jelenségre, a szakértők úgy gondolják, mindez azzal áll összefüggésben, hogy válságok idején kevesebb alkoholt és cigarettát fogyasztanak az emberek, és a munkahelyi stressztől is megkímélik magukat, valamint többet is alszanak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közlekedési balesetek száma is csökken, hiszen kevesebb autó jár ilyenkor az utakon, ezzel a légszennyezettség is csökken, ami a szívmegbetegedések számát csökkenti - kutatások szerint ugyanis az erősen légszennyezett napokon többen kapnak szívinfarktust.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55