3 °C Budapest

Folynak az uniós útfelújítások Pest megyében

2009. augusztus 14. 11:32

Jól haladnak a kivitelezők Pest megyében annak az öt mellékútnak a felújításával, amelyek a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében válnak európai színvonalú utakká. Az uniós támogatással, összesen mintegy 2,1 milliárd forintból megvalósuló kiemelt projekteket pénteken mutatták be Szigetszentmiklóson.

Összesen 14 projekt keretében több mint 30 négy és öt számjegyű mellékút felújítására kerülhet sor a KMOP keretén belül Pest megyében 2008-2009 folyamán. Pénteken, Szigetszentmiklóson a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt. három projektet mutatott be, ezek keretében öt mellékút felújítása folyik jelenleg is. Az uniós támogatási szerződések másolatainak ünnepélyes átnyújtásán részt vett Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium fejlesztési ügyekért felelős államtitkára.

A mellékutak felújításával elsősorban a helyben élők komfort- és biztonságérzete javul. A Közép-Magyarországi Régióban a főváros agglomerációjához tartozó településeken azonban az átmenő forgalom is jelentős - hívta fel a figyelmet ünnepi beszédében Varju László. - A most felújított öt útszakasz így tízezrek életminőségét javítja majd kézzelfoghatóan a nyár végére, őszre tervezett műszaki átadásokat követően - mondotta az államtitkár.

Az első projekt keretében felújítják a 3103-as jelű út Isaszeget Gödöllővel összekötő szakaszát, 10,4 kilométer hosszon, 413 millió forint ráfordítással. A sződi bekötőút (21112 jelű út) ugyancsak új aszfaltburkolatot kap, és két híd is felújításra kerül.

A második projekt költségkerete 348 millió forint, s szintén két útszakaszt foglal magában, összesen 7 és fél kilométer hosszan. Újlengyel térségében a 4606-os jelű út, valamint a Csepelt Szigethalommal összekötő út (51101-es út) Szigetszentmiklós és Szigethalom közötti szakasza újul meg

A harmadik, 1,3 milliárd forintos költségkeretű projekt az országos mellékúthálózat fontos része: csaknem 33 kilométer egybefüggő útszakasz a megye északi részén. Megújul a szlovák határ mentén futó Szob-Hont összekötő út, Szobtól egészen Bernecebarátiig, magában foglalva Letkés, Ipolytölgyes, Vámosmikola és Kemence teljes átkelési szakaszait is.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium fejlesztési ügyekért felelős államtitkára beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar mellékúthálózat Új Magyarország Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programok keretében megvalósuló felújítása megannyi kicsi, de erős szállal kapcsol minket az egységes kontinenshez. "Néha még ma is hajlamosak vagyunk távoli célként gondolni Európára, jóllehet itt épül a portánk előtt" - mondta Varju László.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap forrásaira támaszkodó 2007-2008-as útfelújítási program országszerte 79 projekt keretében összesen 1100 kilométernyi út felújítását teszi lehetővé. A program teljes költségvetése 50 milliárd forint.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?