25 °C Budapest

Tesztelték a magyar bankokat: érdekes eredmények

Pénzcentrum
2009. május 25. 08:17

Ismét tesztelte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az uniós hiteleket, forgóeszköz-kölcsönöket közvetítő pénzintézeteket, szervezeteket. A korábbiaknál jobb eredmények születtek.

Egyre kevesebb bank ajánlja ugyanis a saját termékeit a támogatott konstrukciók helyett, ráadásul az ügyintézők is alaposabb tájékoztatást tudnak adni, mint pár hónapja.

A kormány tavaly novemberben bejelentett intézkedései között szerepeltek azok a kedvezményes hitelek, melyek az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül uniós forrásokkal kívánja segíteni a vállalkozásokat. Az NFÜ immár harmadjára teszteli a pénzintézeteket arról, mennyire szívesen ajánlják az uniós hiteleket.

Az NFÜ ellenőrei két hét alatt személyesen 706, telefonon 770 alkalommal keresték meg a termékek közvetítésében részt vevőket: 13 országos hálózattal rendelkező bankot és nem hitelintézeti pénzügyi vállalkozást, két regionális hálózattal rendelkező hitelintézetet, valamint kilenc megyei vállalkozásfejlesztési alapítványt és négy takarékszövetkezeti csoport irodáit.

A tapasztalatok szerint minél nagyobb egy pénzintézet, annál több saját terméke van, azaz a mikrohitellel szemben több lehetőséget is fel tud ajánlani. Volt bank, ahol a megkeresések 90 százalékában nem ajánlottak mást a mikrohitellel szemben, máshol 16, 18 vagy éppen 32 százalékában viszont igen.

A májusi felmérés eredményei szerint az Új Magyarország Mikrohitel, az Új Magyarország Kis- és Középvállalkozói Hitel, valamint az Új Magyarország Forgóeszközhitel egyre szélesebb körben érhető el. A mikrohitel esetében például a tájékoztatás mennyisége és minősége minden korábbi szintet meghaladt valamennyi közvetítő körében.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?