Csak papíron működnek a munkahelymegőrző programok

Pénzcentrum
2009. július 27. 09:17

Alig egymilliárd forint jutott el eddig a cégekhez abból a 47 milliárdból, amelyet a munkahelyek megmentésére szán a kormány. Az odaítélt pénzek esetében jobb az arány. Papíron már 13 milliárd forintnak van gazdája.

Tavaly év vége óta folyamatosan indulnak a kormány munkahelymegőrző programjai, erre a célra 47 milliárd forintot különítettek el uniós és hazai forrásokból. Kezdetben úgy tűnt, hogy a költségvetésből erre a célra szánt pénz idő előtt elfogy, ám a 17 milliárd forintból alig egymilliárd jutott el eddig a nyertesekhez, holott már 949 vállalkozásnak ítéltek oda 13,4 milliárd forintot. Aláírt szerződéssel 618 vállalkozás büszkélkedhet, amennyiben megkapják a forrást, összesen 67 799 munkahely megtartására nyílik lehetőségük. A 30 milliárd forint uniós forrásból eddig 20 milliárdot hirdettek meg a kisebb cégeknek, a benyújtott pályázatokat most kezdték értékelni, a nagyvállalatoknak szóló 10 milliárd forint még el sem érhető. A magyar gazdaság lassan túljut a válság legrosszabb szakaszán, a vállalkozásoknak már az is késő, ha ma megkapják a támogatást - írta a Népszabadság.

Február végére elfogyott az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) több mint hétmilliárd forintja, amelyből munkahelyek megtartására, bértámogatásra, részmunkaidős foglalkoztatásra lehetett pályázni. Az igények ugyanis már akkor meghaladták a keretet, holott elvileg novemberig lett volna nyitva a lehetőség: 1323 cég pályázott, összesen 20,5 milliárd forint támogatási igényt nyújtottak be, ezért idő előtt fel is függesztették a felhívást. A döntések értelmében 452 vállalkozás nyert támogatást, 117 esetben formai okok miatt utasították el a pályázókat, hat munkáltató visszavonta jelentkezését, és 703 beadvány tartalmi okok miatt kapott negatív bírálatot. A pályázók közül 57-en várólistára kerültek, ők mindannyian esélyt kaptak szerződéskötésre a meghiúsult pályázatok helyébe lépve.

A nyertesek több mint 17 500 fő foglalkoztatásához kapnak támogatást, és további 29 ezer munkahely megtartását biztosítják. A legutolsó adatok szerint az OFA 423 munkáltatóval kötött támogatási szerződést. Július 23-ig a közalapítvány 757,7 millió forint támogatást folyósított a cégeknek. A legtöbb pályázat a közép-magyarországi régióból jött, míg a legkevesebb az észak-magyarországi és az észak-alföldi régióból érkezett. A kérelmek csaknem fele gépjármű-kereskedelem, -javítás, nagy- és kiskereskedelem, fémfeldolgozás, speciális szaképítés, gépgyártás, műanyagtermék-gyártás, épületépítés és ingatlanügyletek ipari ágazatokból valók. A pályázók döntő többsége kisvállalkozás.

Az év elején arra számítottak a szakértők, hogy az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) hasonló célú tízmilliárdja is elfogy tavasz végéig, nyár elejéig, és ekkora már az unió által finanszírozott 30 milliárd forintos keretből mentik az állásokat. Az előzetes véleményezés alapján a szociális és munkaügyi miniszter eddig 6,2 milliárd forintot ítélt meg a nyerteseknek, és még nyitva van a lehetőség. A "Munkahelyek megőrzéséért" elnevezésű válságkezelő és munkahelymegőrző program keretében összesen 2521 pályázatot nyújtottak be a munkáltatók. Az átmenetileg nehéz helyzetbe jutott munkaadók zömmel állásmegőrző bértámogatásra, kisebb mértékben újraelhelyezkedést segítő bérköltséghez és részmunkaidős foglalkoztatáshoz igényeltek támogatást. A 497 támogatottnak eddig 6,2 milliárd forintot ítéltek meg, ennek segítségével 21 299 munkahely megtartása biztosítható. Július 10-ig, 195 szerződést kötöttek meg a regionális munkaügyi központok. Mint azt az ÁFSZ-től megtudtuk, a nyertesek döntően kis- és nagykereskedelem, gépjármű-, motorkerékpár-kereskedelem, -javítás, épületek, egyéb építmények építése, speciális szaképítés, fémfeldolgozási termékgyártás, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazati osztályba tartoznak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Attól függetlenül, hogy még nem fogyott el teljesen a hazai támogatás, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) meghirdette a 4+1 programot a mikro-, kis- és középvállalkozások számára. A húszmilliárd forintra azok a cégek pályázhatnak, amelyek a megrendeléseik alapján mindössze heti négy napon tudnák foglalkoztatni alkalmazottaikat, ám a feleslegessé vált munkaerőt nem küldik el, hanem képzésre küldik. Pályázhatnak az oktatással kapcsolatos költségekre, valamint a heti egy napra eső bérköltségekre is. A munkaadóknak vállalniuk kell, hogy legalább fél évig megőrzik az állásokat. Az NFÜ adatai szerint húszmilliárd forintra eddig 100 pályázat érkezett, a cégek alig több mint kétmilliárd forintot igényeltek. Eddig döntés nem született a pályázatokról, így kifizetés sem történt, az értékelések már elkezdődtek. A vállalkozások szerint szinte teljesíthetetlenek voltak a feltételek, épp ezért július 27-től a Regionális Munkaügyi Központok támogató nyilatkozatához szükséges dokumentáció, illetve a pénzügyi adatok értékelésének rendszere egyszerűbb lesz.

A 4+1 programban a nagyvállalatoknak is jut 10 milliárd forint. Elvileg júniusban ki akarták írni a pályázatot, ám az eddig nem történt meg.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem